fbpx

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az etikus bor Dél-Afrikából folyik

A Fairtrade logót leginkább a csokoládén, kávén és kakaón látjuk, pedig a védjegy több mint 35 ezer féle termékre kerül rá évente. Boros palackokra is. A világ legnagyobb Fairtrade bor termelője Dél-Afrika.

Hol kaphatunk Fairtrade-bort?
2017 augusztusában végig jártuk, hol lehet Magyarországon bio, biodinamikus vagy Fairtrade-bort venni. Fairtrade bort sajnos egyetlen hazai üzletben sem találtunk, ott sem, ahol organikus vagy biodinamikus bort egyébként árulnak. Ennek oka valószínűleg a harmadik világbeli import bor alacsony arányában rejlik.

Korábban a bio-borokról szóló cikkünkben már írtunk arról, hogy a világ bortermelésének, amely 2016-ban 259 millió hektoliter volt, nagyjából felét Franciaország, Olaszország és Spanyolország adja, de rohamosan nő az ún. újvilági – ausztrál, kínai, chilei, dél-afrikai – borok szerepe.

Évi 10 millió hektoliteres bortermelésével a 7. legnagyobb termelő a világon Dél-Afrika, a Fairtrade bort készítők között viszont az első: itt állítják elő a teljes éves készlet kétharmadát.

Az első minősített Fairtrade bort is egy dél-afrikai pincészet, a Thandi palackozta 2003-ban. A Fokvárostól 70 km-re fekvő borászat indította el elsőként a mezőgazdaságban a fekete lakosság gazdasági szerepének, befolyásának növelését célzó Black Economic Empowerment (BEE) programot is.

 

Fairtrade bor számokban

Fairtrade, azaz etikus kereskedelemből származó bort Argentínában, Chilében, Libanonban és Dél-Afrikában állítanak elő;

• a 2015-ös adatok szerint Fairtrade borszőlőt a világon 11 400 hektáron termesztenek;

• a Fairtrade szabályai szerint működő borászatok dolgozói a felárnak köszönhetően évente összesen 1 595 300 Euró plusz fizetést kapnak;

• a legnagyobb Fairtrade bortermelő pincészet a világon az argentínai La Riojana.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


A biodiverzitás és a szőlő harca

A dél-afrikai bor története a 17. században kezdődött, amikor a holland Kelet-Indiai Társaság a kereskedőhajóit Fokvárosban töltötte fel élelmiszerrel – és borral. A dél-afrikai bor csak a 20. század végén, az apartheid-rendszer bukása után lépett ki a nemzetközi piacra. A szőlőtermesztés gyorsan terjeszkedett, és a 2000-es évek elejére már a helyi élővilág számára fontos, védelemre szoruló területek is művelés alá kerültek.

Erre válaszul jött létre a WWF programja, a Biodiverzitás és a Bor Kezdeményezés (Biodiversity and Wine Initiative, BWI)  földtulajdonosok és borászok részvételével. Az együttműködés eredményeként ma már számos borászat biodiverzitás-barát módon működik, és külön védjegy, a Sustainable Wine South Africa (SWSA) tanúskodik a palackokon arról, hogy a termelő fenntartható, a dolgozóival etikusan bánó, a környezetet kímélő módszerekkel gazdálkodik.

A dél-afrikai bor 95%-át a fokföldi régióban készítik, ahol a szőlőültetvények és más haszonnövények (pl. csemegeszőlő vagy a rooibos-tea alapanyagául szolgáló vörös fokföldirekettye) ültetvényei a térség egyedülálló növényvilágával versengenek a területért. A borászkodás és a természet néma csatájában különösen nagy a tét a Cape Floral Kingdom, – a Fokföldi Virágkirályság – területén. Ez a virágzó, kivételesen gazdag biodiverzitással bíró paradicsom egyben a világörökség része is.

 

 

Cape Floral Kingdom

• a világon mindössze hat hasonló élőhelyet tartanak számon, közülük a területén megtalálható növényfajok számát nézve a fokföldi a legfontosabb;

• az itt található több mint 9500 faj 70%-a csak itt él a világon;

• a Cape Floral Kingdom területének csupán 9%-a védett.

 

Óvoda, tízórai, iskolabusz

Az egyik dél-afrikai fairtrade sikertörténet az Arniston Bay márkáé. A védjegy lehetővé teszi, hogy 122 munkás és 68 család jusson hozzá a Fairtrade prémiumhoz a Breede-folyó völgyében fekvő szőlészetben.

A nagynevű helyi borász-tulajdonos Stellenbosch-cég 2003 óta óvodát és iskolaelőkészítőt működtet az itt dolgozók gyerekeinek. Iskolabusz hozza-viszi őket, a foglalkozások szüneteiben reggelit, tízórait és ebédet kapnak. A felnőttek munka utáni kikapcsolódására közösségi termek épültek.

A dolgozók maguk közül választják ki a közösség vezetőit, ők döntik el, mire és milyen sorrendben szánnak pénzt. A Fairtrade felárból befolyó összegből fedezik egy tehetséges gyermek felsőfokú iskoláztatását, nemrég pedig két nagyobb járművet szereztek be, hogy a dolgozók könnyebben bejuthassanak a városba. Hamarosan megkezdik az ültetvény saját orvosi rendelőjének építését.

A Fairtrade borok az országban becslések szerint közel 14 ezer ember jólétéhez, magasabb életminőségéhez járulnak hozzá.

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás