fbpx
A greenwashing zöldre festés elpusztítja Velencét

A zöldre festés elsüllyeszti a világ egyik legfőbb látványosságát

Nemrégiben Velencében gondolákon tüntettek a Greenpeace aktivistái, hogy felhívják a figyelmet arra: az olajvállalatok zöldre festése katasztrofális hatással lesz a lagúnavárosra. Az olasz város vizén a szervezet zászlós hajója, a Rainbow Warrior is megjelent. Fotók.

„Az utolsó városnézés Velencében” – a tüntetők a hagyományos evezős facsónakokba ülve arra  hívták fel a figyelmet, hogy ha a fosszilisenergia-ipar továbbra is folytatja a szervezet által zöldre festésnek minősített marketing tevékenységét, a várost hamarosan végleg elborítja a víz.

A greenwashing zöldre festés elpusztítja Velencét
A Rainbow Warrior Velencében.

A tüntetők hagyományos velencei gondolával evezték körbe a város legnevezetesebb látnivalóit, például a Szent Márk teret és a Sóhajok Hídját; az akció az olajcégek félrevezető hirdetéseire kívánta felhívni a figyelmet. A tüntetők a nagy európai olaj-és földgáz cégek logóit lobogtatták, jelezve, hogy ők a „szponzorai” az utolsó velencei városnézésnek.

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

Energiaipari vállalatok és zöldre festés

A Greenpeace jelenleg egy új törvényért lobbizik, amely megtiltaná a fosszilisenergia-ipar vállalatainak a reklámot és a szponzorálást az Európai Unióban. A petíciójukat, amihez itt lehet csatlakozni – eddig több mit 200 ezren írták alá. A zöld szervezet arra figyelmeztet, hogy

ha a reklámokkal környezetbarátként állítják be a fosszilisenergia-ipar vállalatait, az hamis megoldásokhoz és a klímaváltozás elleni küzdelem halogatásához vezet.

A greenwashing zöldre festés elpusztítja Velencét
“Repsol – Zöldre festve”. Spanyol aktivisták Velence központjában

A cégek a reklámokat arra használják, hogy zöldre fessék az imázsukat, ugyanúgy, ahogy azt a dohánygyártók tették azelőtt, hogy betiltották volna a dohányreklámokat – fogalmazott Federico Spadini, a Greenpeace klímaaktivistája.

A greenwashing zöldre festés elpusztítja Velencét
“A zöldre festés klímagyilkos”

A környezetvédő szervezet tavalyi felmérése a nagy fosszilisenergia-vállalatok (Shell, Total Energies, Preem, Eni, Repsol) közösségi médiában elhelyezett hirdetéseit elemezte. A több mint 3000r hirdetés elemzése után azt találták, hogy az olajcégek hirdetéseinek majdnem kétharmada a zöldre festés kategóriájába sorolható. A kutatás szerint a reklámok megtévesztik a fogyasztókat, hamis megoldásokat kínálnak a klímaválságra.

A greenwashing 50 árnyalata – a zöldre festés hazugságairól, ferdítéseiről kérdeztük a Cleanwashers alapítóit

Na de hogyan vezethet a zöldre festés Velence elárasztásához?

A Greenpeace aktivistái azért szervezték az akciót a vízre, hogy a velencei árvizekre hívják fel a figyelmet: a drámai vízszintemelkedés a klímaváltozással hozható összefüggésbe, ezért a probléma súlyosbodni fog a jövőben, ha a zöldre festés ellen nem teszünk semmit. Velence történelmi belvárosa, amely UNESCO világörökségi helyszín, rendkívüli módon kitett az árvíznek a tengerszint-emelkedés miatt.

A greenwashing zöldre festés elpusztítja Velencét
“Az utolsó városnézés Velencében”

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) 2021-es jelentése alapján a legrosszabb forgatókönyv szerint 63-101 cm-es vízszint-emelkedés várható a városban. Ha pedig ez bekövetkezne, akkor a lagúnán található mobil árvízvédelmi gátakat olyan gyakran kellene megemelni, hogy az károsítaná az ökoszisztémát és a kikötő gazdaságát is. Ahogy Spadini fogalmazott: „Ha nem teszünk semmit a zöld energiára való átállás érdekében, az utolsó városnézés Velencében hamarosan tragikus valósággá válhat.”

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

Képek forrása: @Greenpeace

ökokör, life, greenandsafeA cikket az Agrárminisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás