fbpx
szállás ökocímke utazás nyaralás

Utazás: 5 ok, hogy ökocímkés fenntartható szálláshelyen nyaralj

Végre itt a nyár és vele a nyaralás. Csakhogy egyetlen nap sem telik el a nélkül, hogy ne hallanánk a globális környezeti krízisről, a turizmus pedig nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez és környezetszennyezéshez. Az egyébként is kimerülőben lévő természeti erőforrásokat az idegenforgalom káros hatásai is veszélyeztetik. Azon gondolkozol, hogy utazáskor hogyan tudod minimalizálni az ökológiai lábnyomod? Megmutatjuk, hogyan segíthetjük a környezetkímélő turizmust azzal, ha az uniós ökocímkével minősített szálláshelyet választunk, akár a szomszédunkban is.

A környezetbarát szálláshellyel mindenki jól jár: az utazók csökkenthetik ökológiai lábnyomukat, a szálláshelyek szintén, sőt költséget spórolhatnak néhány praktikával, és még az imázsuknak is jót tesz a zöldítés. A Booking.com 2019-es adatai szerint a környezetbarát nyaralás egyre népszerűbb világszerte: az utazók 55%-a volt eltökéltebb a tekintetben, hogy utazáskor a fenntartható megoldásokat válassza.

A környezetbarát szállás iránti megnövekedett keresletre reagálva ma már sok szállásadó állítja, hogy szálláshelye “zöld”, “fenntartható”, “öko”… És bár néhányan közülük valóban erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy zöldítsék a szállásukat, sokan csak marketing fogásként dobják be ezeket a hívószavakat. Honnan tudhatjuk turistaként, hogy melyiküknek hihetünk? Európában az Európai Uniós ökocímke (EU Ecolabel) a legzöldebb szállodáknak, kempingeknek és panzióknak jár: ezek a szálláshelyek, csakúgy, mint a címkét viselő termékek, pl. tisztítószerek, élelmiszerek, elektronius cikkek. stb. szigorú környezetvédelmi előírásoknak felelnek meg.

Az uniós ökocímkével minősített szálláshelyekre itt kereshetünk rá.

Zöld címkék a csomagoláson: 4 igazi ökocímke, ami nem átverés

Az uniós – virágos – ökocímkés szállásokon az alábbi módokon segíted a környezetkímélő turizmust:

1. Nem kell tartanod a zöldre mosástól. EU ökocímkeAz európai uniós ökocímke, az EU Ecolabel követelményeinek való megfelelés kritériumait 4-5 évente frissítik, ez biztosítja azt, hogy valóban csak a legkörnyezetbarátabb szálláshelyek kapják meg a védjegyet. Független felügyelők rendszeres ellenőrzéseket tartanak a helyszínen, hogy ellenőrizzék, az adott szálláshelyek valóban betartják a kötelező előírásokat. Azok a szálláshelyek, amelyek nem tartják be az előírásokat, elveszíthetik a környezetbarát ökocímkét.

2. Csökkented a nyaralásod ökológiai lábnyomát. Az idegenforgalom globális szinten az üvegházhatást okozó gázok 8%-áért felelős; ez gyakran a nem megfelelően működtetett szállodáknak és kempingeknek tudható be. Ha uniós ökocímkés szállást választasz, e több módon is segíted csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását:

 • ezek a szálláshelyek megújuló energiát használnak. Attól függően, hogy az adott régióban hány zöld vállalkozó, kivitelező érhető el, a szálláshely energiafelhasználásának 50-100%-át megújuló erőforrásból kell fedezni;
 • ezek a szálláshelyek magas energiahatékonyságú háztartási gépeket – úgy mint mosógép, bojler és vízforraló – használnak; nincs légkondi és fűtés a kültéri helyiségekben;
 • minden étkezéskor legalább két helyi, szezonális terméket szolgálnak fel. Vagyis az élelmiszer a tányérodon nem utazott többet 160 kilométernél. Az évszaknak megfelelő ételek elkészítése kevésbé erőforrásigényes, mint a nem szezonális ételeké (például a paradicsom fogyasztása télen nagyon nagy erőforrásigényű);
 • támogatják a környezetbarát szállítást, a vendégek környezetbarát közlekedését, például a helyi  tömegközlekedés, elektromos járművek, telekocsi és kerékpár használatának segítésével.

3. Kevesebb hulladékot termelsz. Ha az idegenforgalom mai trendjei nem változnak a jövőben, akkor 2050-re a mostanihoz képest – az ENSZ Környezetvédelmi programja szerint – 251%-kal több hulladék keletkezik majd. Az uniós védjeggyel jelölt hotelek és kempingek egyrészt az élelmiszerhulladék termelődésének kiküszöbölésével, másrészt az eldobható pipere-kellékek és a nem-romlandó ételek egyszer használatos műanyagcsomagolásának megszüntetésével csökkentik a hulladéktermelésüket.

4. Takarékoskodsz a vízzel. Az uniós ökocímkével ellátott szálláshelyen a vízcsapból folyó víz, illetve a vécéöblítéskor lezúduló víz mennyisége épp megfelelő – ugyanis az átfolyó víz mennyiségére szigorú előírások vonatkoznak. A mosáshoz használt víz mennyiségét is csökkentik azáltal, hogy az ágyneműt és a törölközőket nem cserélik le minden nap – csak akkor, ha ezt a vendég kifejezetten kéri. A szállodáknak pluszpont jár, ha az úszómedencéjüket környezetkímélő módon tartják karban, és azért is, ha esővízzel locsolnak, vagy egyéb, takarékos öntözőrendszert használnak.

szállás ökocímke utazás nyaralás
Der Daberer Biohotel, Sankt Daniel, Ausztria

5. Nem kerülsz kapcsolatba mérgező anyagokkal. Az uniós ökocímkével ellátott szálláshelyeken az ágyneműt és a törölközőket környezetbarát tisztítószerekkel mossák, a szobát környezetbarát tisztítószerekkel takarítják. Néhány szálláshely ennél is többet tesz: bioélelmiszerekből főz vendégeinek és nem használ növényvédőszert a kertben.

Egyszóval, az uniós ökocímke mindenkinek tartogat valamit. A zöld nyaralás nem feltétlenül jelent méregdrága nyaralást: az olcsó kempingektől kezdve a luxushotelekig ma már nagyon sokféle lehetőség közül választhatunk. Már számos európai országban találhatóak uniós ökocímkével ellátott szálláshelyek – szállodák és kempingek -, főleg a déli országokban, vagyis a legnépszerűbb turistacélpontokon: Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban.

A magyar nyaralók átlal kedvelt úticélok közül Horvátországban 6, Szlovéniában 13, Ausztriában 39, Spanyolországban 51, Olaszországban 57 uniós ökocímkével minősített szálláshelyet   találunk.

Bár mára ökocímkés szálláshelyek százai közül válogathatunk Európa-szerte, a kínálatnak növekednie kell, hogy a jövőben egyre könnyebb legyen zöld szálláshelyet találnia a tudatos utazóknak. Az európai uniós ökocímke természetesen nem csak a szálláshelyeknek jár. Az ökocímkét több mint 25 éve ítélik oda a saját kategóriájukban leginkább környezetbarát termékeknek, mint például zsebkendő, festék, tusfürdő, cipők és ruhák. Keresd a virágos címkét, amikor vásárolsz – akár otthon, akár vakáción vagy!

 

FV-19 pályázat logo

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás