fbpx

| Huzián Zsófia

Városi veteményes: fűszerkert az ablakban

Fűszer- és gyógynövényeket termeszteni nagyon egyszerű, és a legjobb benne, hogy néhány cserép vagy balkonláda is elég hozzá. Merjünk belevágni!

A városi kertészkedés nem atomfizika – bárki kipróbálhatja, és minimális odafigyeléssel óriási sikerélményben lesz része. A városi kert szinte bárhol elfér – belevághat az is, akinek kertje van a családi ház körül, az is, akinek csak egy apró erkélye van, de még az is, aki csak a konyhaablakba tud néhány cserepet állítani. Mindegy, hogy árnyékos belső udvarban vagy panelház tizedik emeletén ültetünk zöldfűszereket, minden környezetben meg lehet találni a legalkalmasabb példányokat. Sikerélményünket segíti, hogy a legtöbb fűszernövény nem kényes.

A növények kiválasztásánál számos szempont alapján kell dönteni. Legfontosabb átgondolni a környezeti szempontokat: milyen erős fény éri a helyet, és kb. hány órán át, másnéven, milyen a hely fekvése. Érdemes olyan helyet választanunk, amit könnyen elérünk a konyhából. Ez persze inkább kényelmi szempont, de praktikus lehet, ha nem kell a teljes lakást átszelnünk, hogy egy kis majorannát vágjunk a krumplifőzelékhez.

Talaj, nedvesség, magasság

Laza, humuszos talajt, nedvességet kedvelő fűszernövények: bazsalikom, zsázsa, petrezselyem, metélőhagyma, borsmenta, fodormenta, kapor (képünkön).

Sovány talajt kedvelő növények, kisebb vízigénnyel: szurokfű, levendula, borsikafű, kamilla, orbáncfű, zsálya.

A növénymagasságnak akkor van jelentősége, ha nagyobb méretű balkonládában vagy cserépben szeretnénk több soros kiültetést. Ilyenkor célszerű figyelni a lépcsőzetes szintezettségre, hogy mindegyik növény elég fényt kapjon.

Alacsony zöldfűszerek: petrezselyem, majoránna, kakukkfű, oregánó (szurokfű).

Középmagasak: menta, zsálya, citromfű, bazsalikom, metélőhagyma, vagy snidling, borsikafű, turbolya.

Magasabbak: izsóp, tárkony, lestyán, kapor, rozmaring, cickafark.

A magasság mellett azt is vegyük figyelembe, melyek az évelők és melyek az egynyáriak. Ez a következő évi kiültetési tervünk szempontjából fontos.

Évelők: például tárkony, borsikafű, rozmaring, lestyán, menta citromfű, izsóp, zsálya, kakukkfű, levendula, oregánó.

Egynyáriak: például bazsalikom, kapor, petrezselyem, koriander, turbolya.

Magok, palánták, szaporítás

Ha tavasszal elvetjük a magokat, saját palántáink lesznek – ez a megoldás lényegesen olcsóbb, mintha palántákat vásárolnánk. De az sem gond, ha úgy döntünk, hogy nem akarunk vesződni a cseperedő palánták pátyolgatásával, vagy épp később kapunk észbe és nyáron eszmélünk fel, hogy fűszerkertet szeretnénk. A kertészetekben, piacokon könnyen beszerezhetjük a kívánt palántákat.

Fontos, hogy a frissen vásárolt palántát minél előbb ültessük át végleges helyére: nagyobb cserépbe vagy a balkonládába, és a tőzegből – amiben árulják – humuszban gazdag, homokkal kevert földbe. A tőzeg, rengeteg vizet magába szív, ha egyszer kiszárad, már nem képes olyan mértékben felszívni azt, hogy a növénynek elég legyen. Ilyenkor legalább tíz percig áztatni kell, hogy kicsit felszívja a vizet.

Az edénybe ültetésnél alapvető szempont, hogy aljára kavicsot vagy összetört cserépdarabokat tegyünk a víz szabad közlekedése érdekében, és hogy a föld ne folyjék ki a lyukakon.

Szaporítással is növelhetjük növényeink számát. A rozmaringot például úgy, hogy levágott hajtását vizes homokban gyökereztetjük, majd beültetjük a földbe. A petrezselymet gyökerestől is ültethetjük: ha bedugjuk földbe, tovább hozza hajtásait. A kaprot és petrezselymet, ha betakarítottuk, folyamatosan újravethetjük, de ügyelni kell, hogy ne legyen túl sűrűn az ültetés.

Fontos a társítás

Az sem mindegy, melyik növény mellé mi kerül. Egyesek távol tartják a gyökérkárosító rovarokat, fonálférgeket. Ilyenek például a bársonyvirág (hétköznapi nevén büdöske) és a körömvirág. Vessük, vagy ültessük a fűszernövények közé, mellé.

A sarkantyúka a levéltetveket vonzza magához, megóvva tőlük fogyasztani kívánt növényeinket.

A kártevők könnyen átkerülhetnek szobanövényeinkre, ha a lakásban nevelünk fűszernövényt. Megelőzésként rendszeresen ellenőrizzük őket, ha időben észrevesszük felbukkanásukat, általában egy egyszerű lemosás elég eltávolításukhoz.

Fontos a cserép tisztasága és a beteg növényrész eltávolítása. Mivel gyógy- és fűszernövényeknél nem alkalmazhatunk vegyszereket, próbáljuk ki a következő módszert.

Ha szívó kártevők (például levéltetvek, pajzstetvek) támadják meg őket, állítsuk a cserepet fürdőkádba, majd permetezzük le húsz dekagramm cukorból, egy liter vízből és egy csepp mosogatószerből álló oldattal. A teljes növényt fújjuk be egy permetezőpalack segítségével, különösen a levelek fonákját. Ezt követően langyos vízzel öblítsük le, és másnap ismételjük meg a műveletet.

Termesszünk és fogyasszunk minél több gyógy- és fűszernövényt, nemcsak hasznosak és szépek, de a kertészkedésben is nagy örömünket fogjuk lelni!

Képek: www.pixabay.com

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás