| Huzián Zsófia
Városi veteményes: fűszerkert az ablakban
Fűszer- és gyógynövényeket termeszteni nagyon egyszerű, és a legjobb benne, hogy néhány cserép vagy balkonláda is elég hozzá. Merjünk belevágni!
A városi kertészkedés nem atomfizika – bárki kipróbálhatja, és minimális odafigyeléssel óriási sikerélményben lesz része. A városi kert szinte bárhol elfér – belevághat az is, akinek kertje van a családi ház körül, az is, akinek csak egy apró erkélye van, de még az is, aki csak a konyhaablakba tud néhány cserepet állítani. Mindegy, hogy árnyékos belső udvarban vagy panelház tizedik emeletén ültetünk zöldfűszereket, minden környezetben meg lehet találni a legalkalmasabb példányokat. Sikerélményünket segíti, hogy a legtöbb fűszernövény nem kényes.
A növények kiválasztásánál számos szempont alapján kell dönteni. Legfontosabb átgondolni a környezeti szempontokat: milyen erős fény éri a helyet, és kb. hány órán át, másnéven, milyen a hely fekvése. Érdemes olyan helyet választanunk, amit könnyen elérünk a konyhából. Ez persze inkább kényelmi szempont, de praktikus lehet, ha nem kell a teljes lakást átszelnünk, hogy egy kis majorannát vágjunk a krumplifőzelékhez.
Talaj, nedvesség, magasság
Laza, humuszos talajt, nedvességet kedvelő fűszernövények: bazsalikom, zsázsa, petrezselyem, metélőhagyma, borsmenta, fodormenta, kapor (képünkön).
Sovány talajt kedvelő növények, kisebb vízigénnyel: szurokfű, levendula, borsikafű, kamilla, orbáncfű, zsálya.
A növénymagasságnak akkor van jelentősége, ha nagyobb méretű balkonládában vagy cserépben szeretnénk több soros kiültetést. Ilyenkor célszerű figyelni a lépcsőzetes szintezettségre, hogy mindegyik növény elég fényt kapjon.
Alacsony zöldfűszerek: petrezselyem, majoránna, kakukkfű, oregánó (szurokfű).
Középmagasak: menta, zsálya, citromfű, bazsalikom, metélőhagyma, vagy snidling, borsikafű, turbolya.
Magasabbak: izsóp, tárkony, lestyán, kapor, rozmaring, cickafark.
A magasság mellett azt is vegyük figyelembe, melyek az évelők és melyek az egynyáriak. Ez a következő évi kiültetési tervünk szempontjából fontos.
Évelők: például tárkony, borsikafű, rozmaring, lestyán, menta citromfű, izsóp, zsálya, kakukkfű, levendula, oregánó.
Egynyáriak: például bazsalikom, kapor, petrezselyem, koriander, turbolya.
Magok, palánták, szaporítás
Ha tavasszal elvetjük a magokat, saját palántáink lesznek – ez a megoldás lényegesen olcsóbb, mintha palántákat vásárolnánk. De az sem gond, ha úgy döntünk, hogy nem akarunk vesződni a cseperedő palánták pátyolgatásával, vagy épp később kapunk észbe és nyáron eszmélünk fel, hogy fűszerkertet szeretnénk. A kertészetekben, piacokon könnyen beszerezhetjük a kívánt palántákat.
Fontos, hogy a frissen vásárolt palántát minél előbb ültessük át végleges helyére: nagyobb cserépbe vagy a balkonládába, és a tőzegből – amiben árulják – humuszban gazdag, homokkal kevert földbe. A tőzeg, rengeteg vizet magába szív, ha egyszer kiszárad, már nem képes olyan mértékben felszívni azt, hogy a növénynek elég legyen. Ilyenkor legalább tíz percig áztatni kell, hogy kicsit felszívja a vizet.
Az edénybe ültetésnél alapvető szempont, hogy aljára kavicsot vagy összetört cserépdarabokat tegyünk a víz szabad közlekedése érdekében, és hogy a föld ne folyjék ki a lyukakon.
Szaporítással is növelhetjük növényeink számát. A rozmaringot például úgy, hogy levágott hajtását vizes homokban gyökereztetjük, majd beültetjük a földbe. A petrezselymet gyökerestől is ültethetjük: ha bedugjuk földbe, tovább hozza hajtásait. A kaprot és petrezselymet, ha betakarítottuk, folyamatosan újravethetjük, de ügyelni kell, hogy ne legyen túl sűrűn az ültetés.
Fontos a társítás
Az sem mindegy, melyik növény mellé mi kerül. Egyesek távol tartják a gyökérkárosító rovarokat, fonálférgeket. Ilyenek például a bársonyvirág (hétköznapi nevén büdöske) és a körömvirág. Vessük, vagy ültessük a fűszernövények közé, mellé.
A sarkantyúka a levéltetveket vonzza magához, megóvva tőlük fogyasztani kívánt növényeinket.
A kártevők könnyen átkerülhetnek szobanövényeinkre, ha a lakásban nevelünk fűszernövényt. Megelőzésként rendszeresen ellenőrizzük őket, ha időben észrevesszük felbukkanásukat, általában egy egyszerű lemosás elég eltávolításukhoz.
Fontos a cserép tisztasága és a beteg növényrész eltávolítása. Mivel gyógy- és fűszernövényeknél nem alkalmazhatunk vegyszereket, próbáljuk ki a következő módszert.
Ha szívó kártevők (például levéltetvek, pajzstetvek) támadják meg őket, állítsuk a cserepet fürdőkádba, majd permetezzük le húsz dekagramm cukorból, egy liter vízből és egy csepp mosogatószerből álló oldattal. A teljes növényt fújjuk be egy permetezőpalack segítségével, különösen a levelek fonákját. Ezt követően langyos vízzel öblítsük le, és másnap ismételjük meg a műveletet.
Termesszünk és fogyasszunk minél több gyógy- és fűszernövényt, nemcsak hasznosak és szépek, de a kertészkedésben is nagy örömünket fogjuk lelni!
Képek: www.pixabay.com
A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.