fbpx
tudatos vásárló mobil app

Új, környezetbarát termékekkel bővült a Tudatos Vásárló applikáció

Decemberben több mint félezer új, zöld termékkel bővült a Tudatos Vásárló mobil applikáció. Mostantól a tisztítószerek és élelmiszerek mellett többek közt már irodaszereket, pelenkákat, papírárut és női higiénia termékeket is tartalmaz. Vásárláskor néhány kattintással kideríthetjük, hogy mennyire környezetbarát egy termék, rendelkezik-e a hiteles Európai Unió Ökocímkéjével (EU Ecolabel), vagy annak megfelelő nemzeti öko-minősítéssel.

A hamisan környezettudatosnak beállított termékek és szolgáltatások száma látványosan megugrott az elmúlt években, míg a fogyasztók továbbra is néhány másodperc alatt meghozzák a döntésüket a polcok csábító kínálata előtt. A tisztánlátást nagyban segíti a Tudatos Vásárlók mobilapplikációja, amely a csaknem tizenhétezres felhasználói táborával Magyarország egyik legnépszerűbb zöld alkalmazásává nőtte ki magát az elmúlt két évben.

Az Android és iOS platformokon egyaránt elérhető Tudatos Vásárló mobil app mostantól már abban is segít, hogy ne dőljünk be könnyen a nagyvállalatok greenwashing (zöldre festés) üzeneteinek. Hogyan?

Az app környezetbarát része segít megtalálni azokat a termékeket, amelyek igazoltan kisebb terhelést jelentenek a bolygó számára,

ezáltal hozzásegít a fenntarthatóbb vásárlói döntések meghozatalához. Mostantól könnyedén eligazodhatsz a környezetbarát termékek kínálatában egy adott termék vonalkódját leolvasva, vagy a kínálatot böngészve. Az idén 30 éves EU Ecolabel tanúsítvány és nemzeti megfelelői garantálják, hogy harmadik, független szereplő minősítette a gyártókat, a termékeik pedig tényleg rászolgálnak a zöld színvilágra és marketingüzentekre.

Itt töltheted le a Tudatos Vásárló mobil alkalmazást:

Google Play        App Store

 

Mitől környezetbarát?

Az appban megjelent új termékek harmadik fél által kiadott, hiteles környezetbarát tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Ez azt jelenti, hogy

 • a termék kedvezőtlen környezeti hatásai jelentősen kisebbek, mint a hasonló termékeké;
 • jogszabály vagy előzetesen, szakértők által kidolgozott keretek rögzítik, hogy milyen környezetkímélő feltételeknek kell megfelelnie az adott terméknek;
 • a feltételek naprakészségét független szakértők folyamatosan ellenőrzik, nem lehet csak úgy megváltoztatni;
 • az ellenőrzést, a tanúsítvány kiadását sem a gyártó maga, sem pedig egy általa megbízott vállalkozás végzi, hanem egy független minősítő szervezet.

applikáció bővül 2022

Az app legutóbbi fejlesztése eredményeképp azonban mostantól célzottan rákereshetünk az EU Ecolabel/Ökocímke vagy annak megfelelő más, uniós ország ökocímke jelöléssel hitelesített termékeire is.

Az EU Ecolabel egy 1992 óta meglévő környezeti címke, amellyel a fogyasztók az egész Európai Unió, valamint számos más ország területén is találkozhatnak.

 

 

 

Az egyes tagországoknak is lehet saját ökocímke rendszerük, ilyen például a német Kék Angyal, a skandináv Hattyú vagy a magyar Környezetbarát Termék jel. Amennyiben egy-egy termékkörre létezik európai uniós kritériumrendszer és nemzeti is (például a német Blauer Engel vagy a skandináv „hattyú”), az utóbbinak legalább olyan szigorúnak kell lennie, mint az európai uniósnak.

Hogy mindig biztosak lehessünk a dolgunkban, az ökocímke elnyerésének kritériumait az EU és a tagállamok az iparággal, a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel és a fogyasztói szervezetekkel együttműködve határozzák meg, és négyévente felülvizsgálják, hogy az adott termék megfelel-e az elvárásoknak.

Az applikációba feltöltött termékkategóriákban szereplő termékek mintegy 29 százaléka rendelkezik EU Ecolabel/Ökocímke minősítéssel, 40 százalékul pedig a német Kék Angyal  minősítést tudhatja magáénak. Vannak olyanok is, amelyek mindkettőt megkapták. Meglepő módon

a pelenka és az irodaszerek kategóriák köréből kerül ki a legtöbb öko minősített termék.

A Tudatos Vásárló applikációja nélkül a fogyasztók elveszettek a drogériákban és hipermarketekben, hiszen enélkül nagyítóval kell böngészni a termékek összetevőinek listáját, hogy a valóban fenntartható gyártásból származó termékeket megtaláljuk.

Az applikáció további bővítéséhez és ahhoz, hogy az adatbázis továbbra is ingyenes maradjon most a Te segítségedet is kérjük. Minden kis adomány egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy anyagi lehetőségeitől függetlenül mindenkit támogathassunk a tudatos vásárlásban.támogatom gomb

Itt töltheted le a Tudatos Vásárló mobil alkalmazást:

Google Play        App Store

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.
231

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!


ökokör, life, greenandsafeA cikket az Energiaügyi Minisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás