fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

ÚjraRuha – recycling gyerek kollekcióval rukkolt elő a Printa

| Tudatos Vásárló

Nemrég került ki Majoros Zita tervező keze alól az Aware gyerek kollekció, amelynek darabjai újrahasznosított pamut hulladékból készültek. A Printában kiselejtezett pamutpólók, pulóverek, de még orvosi köpenyek is újjászületnek. Képek a slow-divat hazai műhelyéből. 

A ruhagyártás során több, mind fél millió tonna textilhulladék, hibás textil, szabászati hulladék keletkezik évente, amely a hulladéklerakón végzi. A Printa műhelyben a hibákat kikerülve vagy beintegrálva a tervezésbe ezek az anyagok újjászületnek, ezzel csökkenthető a vízfelhasználás és hulladéktermelés.

 

A színekkel óvatosan bánnak, magát a pamut natúr alapját használják, vagy kézzel festik kékes árnyalatura. A szitázás során vízbázisú festékkel dolgoznak.  Fontosnak tartják, hogy már kiskortól neveljék a gyerekeket a fenntartható életvitelre, melynek a tudatos öltözködés is a szerves része. 

 

A Printa nem csak az újrahasznosítással hívja fel a figyelmet a ruhaipar okozta környezetterhelésre, hanem a gyakorlatban is a slow-fashion egyik hazai képviselője.  A városi hétköznapokhoz, de alkalmi fellépésekhez is hordható ruhadarabok, egyszerűek, a szó abban az értelmében, hogy két év múlva is bátran hordhatók, hiszen nem az éppen aktuális féléves divathullámra ültek fel.  

 

A felnőtteknek szóló Aware kollekció ruhái használt bőrkabátból készült táskakollekcióval egészülnek ki.

Forrás: Printa

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok