fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

„A tűz mellett ezt fogom rágcsálni” – Alternatív fogkefét teszteltek a TVE tagjai

| Tudatos Vásárló

A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya egyik elfogadóhelye, a Zöldbolt tesztelésre ajánlott 11 darabot a Woody névre hallgató környezetbarát, fogmosásra használható botocskából. A furcsa ízű alternatív fogkefét 11 támogató tagunk tesztelte. Woody-élmények egy hét használat után.
 

A Salvadora Persica (más néven Arak fa, Toothbrush tree, mustard tree) kisméretű fa, aminek rostos szerkezetű ágait – elsősorban az iszlám országokban – évszázadok óta használják fogtisztításra.

Használatát a World Health Organization is ajánlja (WHO: Preventive Methods and Programmes for Oral Diseases. 1987), és kutatások egész sora bizonyítja, hogy a Salvadora Persica számos, a szájápolás szempontjából előnyös tulajdonsággal rendelkezik: antibakteriális, vérzéscsillapító hatású, zsíroldó, súroló anyagokat tartalmaz és gátolja a lepedékképződést. Íze kissé kesernyés, elsőre szokatlan.

Kíváncsiak voltunk, kiválható-e vele részben vagy akár egészben a hagyományos fogkefe, ezért támogató tagjaink között kiosztottuk a kapott Woody-kat, megkértük őket, hogy legalább egy hétig használják rendszeresen, és az általunk küldött szempontok alapján értékeljék.

Szempontok
Mennyire volt egyszerű használni?
Mennyire frissített a reggeli használat után?
Egy hét alatt mennyi fogyott belőle?
Mennyire jó az íze?
Mennyire jó az illata?
Megfelelően tisztítja a fogakat?
Használnád-e hosszútávon a Woody-t?
Emellett azt kértük, hogy minden tesztelő írjon róla egy pár soros véleményt

A többség szerint (73%) kicsit bonyolult volt a csomagoláson található használati útmutató, ennek ellenére nagyobb részt (64%) ikszelték be, hogy teljesen egyszerű volt a használata.

„Használat közben bőséges nyáladzás tapasztalható, ami jó a fogaknak, mert a nyál antibakteriális, segít a szuvasodás megelőzésében. A hátsó fogak elérése, valamint a belső fogfelszín tisztítása elég nehézkes, mivel a “sörték” nem úgy állnak, hogy azokkal tökéletesen lehessen tisztítani. Ezen valamennyire lehet javítani, ha nem a hosszára merőlegesen, hanem ferdén vágjuk le a tetejét. Így kényelmesebben el lehet érni a belső fogfelszíneket. Az elhasznált rész levágása pengét próbáló dolog, nekem csak a bicskámon lévő minifűrésszel ment. Az nagy előnye, hogy nem kell hozzá fogkrém.” 

„Kicsit furcsa volt megszokni a használatát, az ízét, a szagát, azt, hogy hullanak a rostjai fogmosás közben, és a kialakítása is kicsit fura, hiszen nem olyan a formája, mint egy fogkefének.”

Mások kicsit jobban lelkendeztek: „Elsőre fura volt a “fadarab” a maga  tormás-gyömbéres illatával, de nagyon mókás volt használni és meglepően hatékony! És bár elfogy, így többször kell cserélni, mint a hagyományos fogkefét, azonban teljesen természetbarát és fogkrém sem kell hozzá! Éljen a környezetvédelem!”

Egy fogmosásától elvárható, különösen reggel, hogy frissítsen, nem véletlenül tesznek a fogkrémekbe fodormentát, borsmentát. Ennél a kérdésnél a megkérdezettek 27%-a szerint nagyon, viszont a többség szerint a Woody csak egy kicsit frissített (73%):

„Hagyományos fogmosás nélküli használatkor nem éreztem frissnek a számat. Napi egy fogmosást kiváltok vele, kiegészítő szájápolásként fogom használni továbbra is.”

„Valami frissességet éreztem nyomokban használat után.”

Erőteljesen tormás szaga és íze miatt egy tesztelőnk örökre lemondott róla: „Érdekes, tényleg hasonlít a fogkefére, de az íze és a szaga borzalmas. Használat után még sokáig nem tudtam szabadulni a Woody keltette kellemetlen érzetektől. Köszönöm a tesztelési lehetőséget, a továbbiakban maradnék a már jól bevált hagyományos fogkefémnél.”

Vele ellentétben a tesztelők kicsit több mint a fele (55%) ízre az „inkább kellemes”, illatra a „megszokható” kategóriában sorolta, és a fogtisztítás hatékonyságát is többen találták rendben. Hosszú távon a tesztelők 73%-a használná kiegészítő fogkefének a hagyományos mellett, leginkább az esti fogmosáshoz. Volt, akik szerint csak úgy rágcsálni is nagy élvezet: “Nekem a legjobban az esti mozinézés közbeni orális fixáció kielégítése végett jött be. Akkor van idő rágódni rajta, szívogatni a nyálat, és jobbat tesz a fogaknak, mint a nassolás.” „Ami biztos, hogy remek kiránduló kellék lehet, én vinni fogom  a sátoros, hegyi nyaralásomra és esténként, a tűz mellett ezt fogom rágcsálni. Bár teljesen tisztít, szerintem rövidebb ideig marad meg ez az érzés, mint a hagyományos fogkefénél. Jó volt kipróbálni!”

Tesztelőinknek köszönjük a részvételt!

 

Van ötleted, hogy mit teszteljünk tagjainkkal legközelebb? Írd meg ide kommentben!

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok