fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Túllőttünk a Földön… Mutatjuk mit tehetsz ellene

| Tudatos Vásárló

2017-ben augusztus 2-ra esik a globális túlfogyasztás vagyis Túllövés Napja. Idén hét hónap alatt elhasználtunk annyi ökológiai erőforrást, amennyit a természet egy év alatt képes lenne megújítani. Te is tehetsz azért, hogy a Túllövés Napja jövőre később  legyen. 

A Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát, így jön ki a túlfogyasztás napja.

Míg 1970-ben december 23-ig használtuk el az évi „kvótát”, 1990-ben a Túllövés Napja már két hónappal előbb, október 13-án volt, és 2010-től már csak nyárig tartanak ki a Föld adott évre való erőforrásai. Ha ez így megy tovább, becslések szerint 2030-ban már júniusban meghaladjuk a Föld éves erőforrás kapacitását.

 

Évente 5 nap csúszás kéne ahhoz, hogy csak „1 Földön éljünk”

Ha sikerülne a globális széndioxid-kibocsátást a felére csökkenteni (ami az ökolábnyomunk 60%-a), akkor augusztus helyett novemberben tartanánk meg a túllövés világnapját. Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi 1,7 bolygónyi erőforrás helyett „csak” 1,2 Földre lenne szükségünk.

Ha évente csak 5 nappal későbbre tudnánk tolni a Túllövés Napját akkor 2050-re elegendő lenne 1 Föld bolygó a szükségleteink fedezésére.

Az ENSZ tagországok képviselői által 2000-ben kitűzött Millenniumi Fejlesztési Célok (MDGs), megoldást kívántak nyújtani a szegénységre és az abból adódó egészségügyi, környezeti és társadalmi problémákra, de csak részben értek el sikert. 2015-ben a következő 15 évre újabb célokat tűztek ki Fenntartható Fejlődési Célok néven (SDGs), annak érdekében, hogy 2030-ra olyan gyakorlati megoldások álljanak rendelkezésre, amelyek a Föld erőforrás-készletének meg tudnak felelni.

 

Íme, amit te is megtehetsz…

 

Étkezés

Ha az élelmiszerpazarlást világszerte a felére csökkentjük, 11 nappal későbbre tolódna a Túllövés Napja. 

Te is tehetsz ezért! 

Olvass tovább itt!

 

Közlekedés

Ha a világon az összes autóhasználatot 50%-kal csökkentenénk, 10 nappal későbbre tolódna a Túllövés Napja. 

Te is tehetsz ezért! 

Olvass tovább itt!

 

Energia

 
 

Ha a globális ökológiai lábnyomért felelős széndioxid-kibocsátást a felére csökkentenénk, 2030-ra a bolygónk évi természeti erőforrása nem augusztusban, hanem csak novemberben merülne ki. 

Te is tehetsz ezért! 

Olvass tovább itt!

 

Köszönjük a közreműködést Krausz Dórának!


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok