• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Így told ki a túllövés napját, hogy ne fogyjon el az energiád!

2017.08.02. /

Ha a globális ökológiai lábnyomért felelős széndioxid-kibocsátást a felére csökkentenénk, 2030-ra a bolygónk évi természeti erőforrása nem augusztusban, hanem csak novemberben merülne ki. A háztartásunk energiafogyasztásának csökkentésével mi magunk is tehetünk ezért. Mutatjuk, hogyan. 

2017-ben augusztus 2-ra esik a globális túlfogyasztás vagyis Túllövés Napja. A Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát, így jön ki a túlfogyasztás napja.

A 2015-ös Párizsi Klímakonferencián született megállapodás szerint az aláíró országok vállalták, hogy 2 oC alatt tartják a globális hőmérséklet-növekedés mértékét. Az ehhez szükséges széndioxid-kibocsátási küszöbértéket (450 ppm) 2017-ben nem léptük át (409 ppm). Ahhoz, hogy az egyezményben foglaltaknak eleget tegyünk, egyre nagyobb mértékben kell támaszkodnunk a megújuló energiahordozókra.

Ezt kívánja meg a Fenntartható Fejlődési Célok közül a 7. pont is: Megfizethető és tiszta energia.

 

Mit tehetsz Te? 

További információért kattints a lenti képekre. 

Köszönjük a közreműködést Krausz Dórának!


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

  

 
Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával. 

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében