fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A titoktartás az Apple legfőbb fegyvere

| Éliás Zsuzsa

A New York Times is beszámolt arról, hogy milyen embertelen körülmények között dolgoznak a munkások az Apple beszállítóinál. A cikk megerősítette a makeITfair és a SACOM által végzett korábbi vizsgálatok eredményeit.
 

A makeITfair és a GoodElectronics (nemzetközi szervezet, amely az elektronikai iparban dolgozók jogaiért küzd) felszólította az Apple-t, hogy üzletpolitikája fejlesztése keretében méltányos árakat és megfelelő munka-ütemezést alkalmazzon a beszállítókkal szemben. Ez segítheti, hogy a beszállítók megtegyék a szükséges biztonsági intézkedéseket, a megélhetéshez elegendő bért nyújtsanak a munkásoknak, és reális munkaórában foglalkoztassák őket.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010 óta vesz részt a makeITfair projektben, amely az elektronikai iparral foglalkozik, azon belül is leginkább fogyasztói termékekkel, mint például a mobiltelefonok, számítógépes játékok és laptopok. Célja, hogy tájékoztatást nyújtson a termelési láncában bekövetkező munkaügyi és emberi jogi visszaélésekről, illetve környezeti problémákról. Arra bátorítjuk a fiatalokat, hogy lépjenek fel a helyzet javításának érdekében.
További információk: www.makeitfair.orgvagy letölthető itt és itt.

A makeITfair és a GoodElectronics arra kérte az Apple-t, hogy tegye átláthatóbbá beszállítóival való együttműködését, és segítse a munkajogi szervezeteket a munkakörülmények javításában.

A NYT cikke alátámasztotta a 2011-ben zajlott „Ha már alma, legyen fair” nemzetközi kampány fontosságát, amelynek magyarországi szervezője a TVE volt. (Fotók a budapesti kampányról itt.)

Li Mingqi szerint, aki áprilisig dolgozott a Foxconn Technology managementjében (a Foxconn az Apple egyik legfontosabb beszállítója), az Apple sosem törődött mással, csak a termékminőség javításával és a termelési költségek csökkentésével.

„A dolgozók jóléte nem érdekelte őket. Amint megszületik a megállapodás, és a Foxconn az Apple hivatalos beszállítójává válik, az Apple már nem figyel a munkakörülményekre vagy bármi másra, ami nem kapcsolódik közvetlenül a termékhez.”

„Már 4 éve tudunk a gyárainkban zajló munkaügyi visszaélésekről, és ezek még mindig gyakorlatban vannak” – mondta az Apple egyik korábbi vezetője, aki a többiekhez hasonlóan név nélkül nyilatkozott a titoktartási kötelezettség miatt.

„Hogy miért? Mert a rendszer értünk van. A beszállítók akár holnaptól megváltoztatnának mindent, ha az Apple azt mondaná nekik, hogy nincs más választásuk!”

„Mindent elkövetünk, hogy javítsunk a helyzeten – közölte az Apple egy korábbi vezető beosztású munkatársa – de a legtöbben így is megdöbbennének, ha látnák, honnan származik az iPhone-juk!”

„Ha évről évre ugyanazok a problémák merülnek fel, az azt jelenti, hogy a cég inkább nem vesz tudomást a problémáról, ahelyett, hogy megoldaná azokat.” – mondta az Apple egy korábbi, vezető beosztású munkatársa.

„A meg nem felelés addig tolerálható, amíg a beszállítók megígérik, hogy a következő alkalommal keményebben dolgoznak.”

„Az egyetlen profitnövelési mód az Apple-nél, ha olyan módszert találsz ki, amellyel a termékek hatékonyabban vagy olcsóbban állíthatók elő” – mondja egy cégvezető, aki segített az iPadot piacra dobni. „És akkor a következő évben újra megjelennek, és kierőszakolják, hogy 10%-kal olcsóbb legyen a termék előállítása.”

„Bármilyen szabályt hozhatnak, eredménytelen lesz, ha nem engednek át a beszállítóknak elég profitot ahhoz, hogy azok megfelelően bánjanak a dolgozókkal” – mondta az Apple egyik korábbi vezetője. „Ha beszűkítik a mozgásterüket, ezzel arra ösztönözik őket, hogy a biztonsági előírásokat csökkentsék.”

Az Apple beszállításért felelős csoportjának korábbi igazgatója szerint: „A vállalat iránt elkötelezettek számára titoktartási kódex van. Ha igazi változást akarunk elérni, az szembemegy a titoktartási elvekkel és az üzleti célokkal. Ezért csak ennyit tudunk megvalósítani.”

Az Apple korábbi alkalmazottjának állítása szerint tiltották őket, hogy bármilyen külső csoporthoz csatlakozzanak. „Igazi kultúrája van itt a titkolózásnak, és ez mindenre kihat!”

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok