fbpx

| Éliás Zsuzsa

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A titoktartás az Apple legfőbb fegyvere

A New York Times is beszámolt arról, hogy milyen embertelen körülmények között dolgoznak a munkások az Apple beszállítóinál. A cikk megerősítette a makeITfair és a SACOM által végzett korábbi vizsgálatok eredményeit.
 

A makeITfair és a GoodElectronics (nemzetközi szervezet, amely az elektronikai iparban dolgozók jogaiért küzd) felszólította az Apple-t, hogy üzletpolitikája fejlesztése keretében méltányos árakat és megfelelő munka-ütemezést alkalmazzon a beszállítókkal szemben. Ez segítheti, hogy a beszállítók megtegyék a szükséges biztonsági intézkedéseket, a megélhetéshez elegendő bért nyújtsanak a munkásoknak, és reális munkaórában foglalkoztassák őket.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010 óta vesz részt a makeITfair projektben, amely az elektronikai iparral foglalkozik, azon belül is leginkább fogyasztói termékekkel, mint például a mobiltelefonok, számítógépes játékok és laptopok. Célja, hogy tájékoztatást nyújtson a termelési láncában bekövetkező munkaügyi és emberi jogi visszaélésekről, illetve környezeti problémákról. Arra bátorítjuk a fiatalokat, hogy lépjenek fel a helyzet javításának érdekében.
További információk: www.makeitfair.orgvagy letölthető itt és itt.

A makeITfair és a GoodElectronics arra kérte az Apple-t, hogy tegye átláthatóbbá beszállítóival való együttműködését, és segítse a munkajogi szervezeteket a munkakörülmények javításában.

A NYT cikke alátámasztotta a 2011-ben zajlott „Ha már alma, legyen fair” nemzetközi kampány fontosságát, amelynek magyarországi szervezője a TVE volt. (Fotók a budapesti kampányról itt.)

Li Mingqi szerint, aki áprilisig dolgozott a Foxconn Technology managementjében (a Foxconn az Apple egyik legfontosabb beszállítója), az Apple sosem törődött mással, csak a termékminőség javításával és a termelési költségek csökkentésével.

„A dolgozók jóléte nem érdekelte őket. Amint megszületik a megállapodás, és a Foxconn az Apple hivatalos beszállítójává válik, az Apple már nem figyel a munkakörülményekre vagy bármi másra, ami nem kapcsolódik közvetlenül a termékhez.”

„Már 4 éve tudunk a gyárainkban zajló munkaügyi visszaélésekről, és ezek még mindig gyakorlatban vannak” – mondta az Apple egyik korábbi vezetője, aki a többiekhez hasonlóan név nélkül nyilatkozott a titoktartási kötelezettség miatt.

„Hogy miért? Mert a rendszer értünk van. A beszállítók akár holnaptól megváltoztatnának mindent, ha az Apple azt mondaná nekik, hogy nincs más választásuk!”

„Mindent elkövetünk, hogy javítsunk a helyzeten – közölte az Apple egy korábbi vezető beosztású munkatársa – de a legtöbben így is megdöbbennének, ha látnák, honnan származik az iPhone-juk!”

„Ha évről évre ugyanazok a problémák merülnek fel, az azt jelenti, hogy a cég inkább nem vesz tudomást a problémáról, ahelyett, hogy megoldaná azokat.” – mondta az Apple egy korábbi, vezető beosztású munkatársa.

„A meg nem felelés addig tolerálható, amíg a beszállítók megígérik, hogy a következő alkalommal keményebben dolgoznak.”

„Az egyetlen profitnövelési mód az Apple-nél, ha olyan módszert találsz ki, amellyel a termékek hatékonyabban vagy olcsóbban állíthatók elő” – mondja egy cégvezető, aki segített az iPadot piacra dobni. „És akkor a következő évben újra megjelennek, és kierőszakolják, hogy 10%-kal olcsóbb legyen a termék előállítása.”

„Bármilyen szabályt hozhatnak, eredménytelen lesz, ha nem engednek át a beszállítóknak elég profitot ahhoz, hogy azok megfelelően bánjanak a dolgozókkal” – mondta az Apple egyik korábbi vezetője. „Ha beszűkítik a mozgásterüket, ezzel arra ösztönözik őket, hogy a biztonsági előírásokat csökkentsék.”

Az Apple beszállításért felelős csoportjának korábbi igazgatója szerint: „A vállalat iránt elkötelezettek számára titoktartási kódex van. Ha igazi változást akarunk elérni, az szembemegy a titoktartási elvekkel és az üzleti célokkal. Ezért csak ennyit tudunk megvalósítani.”

Az Apple korábbi alkalmazottjának állítása szerint tiltották őket, hogy bármilyen külső csoporthoz csatlakozzanak. „Igazi kultúrája van itt a titkolózásnak, és ez mindenre kihat!”

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás