fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: sör

| Tudatos Vásárló

A Tudatos Vásárló magazin legújabb száma egészségkárosító anyagok jelenlétét tesztelte a sörökben. Jó hír: mesterséges színezék nincs, természetes méreganyag alig található a piacvezető magyar sörökben.

A Tudatos Vásárló magazin Otthon témájú, nyári számában laboratóriumi tesztnek vetettek alá tizenkét piacvezető palackozott világos sört, és mesterséges színezék (tartrazin), illetve természetes méreganyagok (ochratoxin) után nyomoztak. 

 

A lapszámának témái közül:

Élhető városok és lakossági kezdeményezések
Élet az agglomerációban
Hasznos tippek új ingatlan vásárlásához
Festékteszt
Sörteszt
Erdőtanúsítványokkal a környezetért
Vásárlás előtt: a préselt fabútorok veszélyei
Hogyan építkeznek a környezetvédők?
A bababarát otthon
Természetes bútorápolás és -tisztítás A-tól Z- ig
Lakáshitel-útmutató
Utazás a közös költség körül

Mesterséges színezékek

A tartrazin (E102) adja számos színezett élelmiszer élénksárga színét: többek között fagylalt, sütemény, keksz vagy puding gyártása során használják, a sörbe viszont nem kerülhet.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) szerint az erre érzékenyek szervezete az elfogadható napi beviteli mennyiségnél kisebb tartrazin bevitelt sem feltétlenül visel el, a reakció elsősorban bőrirritáció formájában jelentkezhet. Allergiaszerű tünetek különösen a szalicilsavra és ezek származékaira való érzékenység esetén fordulhatnak elő.

A németországi ÖKO-Test terméktesztmagazin 2008-as vizsgálata, ha kis mennyiségben is, de több sörben kimutatta tartrazin jelenlétét. Ennek alapján a Tudatos Vásárló is kíváncsi volt arra, hogy a szabályozást mennyire veszik komolyan a hazai gyártók, forgalmazók.

A jó hír az, hogy a laboratóriumi vizsgálat a tesztelt termékek egyikében sem mutatta ki semmilyen mesterséges színezék, így a tartrazin jelenlétét sem.

 

Természetes méreganyagok

A Tudatos Vásárló megvizsgálta a sörök ochratoxintartalmát is. Ez az anyag – a mikotoxinok egyik fajtája – a növényeket megtámadó penészgombák anyagcseréjének terméke, és az élelmiszerekben előforduló legveszélyesebb természetes mérgek közé tartozik.

A fogyasztók számára leginkább az ochratoxin-A (OTA) fontos: a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztató anyagai szerint elsősorban vesekárosító hatása közismert, de negatív hatással van az immunrendszerre, a májra és az idegrendszerre is, állatkísérletek során pedig rákkeltő és magzatkárosító hatást is kimutattak. További hátránya, hogy felhalmozódik a szervezetben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában az ochratoxin szempontjából a kávé és a szőlőlevek után a sör is a szennyezettebb áruk közé tartozik. Korábban a Német Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság, és egy török egyetem kutatói is kimutattak ochratoxint a sörökben.

A Tudatos Vásárló laboratóriumi eredményei szerint a sörök felében nem, a felében alacsony mértékben található ochratoxin. A legmagasabb értéket mutató termékből egy 55 kilós személy napi 13 vagy egy 80 kilós ember 19 félliteres korsó sört ihat meg egészségkárosodás nélkül. De ez csak akkor igaz, ha más ochratoxintartalmú élelmiszert nem vesz magához.

A részletes teszt eredmények a Tudatos Vásárló június elején megjelent Otthon című számában olvashatók. Kapható az újságárusoknál.

Kép [cc] roel ben

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok