fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Szolidaritás Lukács Andrással

| Tudatos Vásárló

A Fővárosi Ítélőtábla ma hoz jogerős döntést abban a perben, amelyet „jó hírnevének” sérelme miatt az AUCHAN Magyarország Kft. indított Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke ellen.

Budapest/Győr, 2006. szeptember 13.

 

A Fővárosi Ítélőtábla 2006. szeptember 14-én, csütörtökön hoz jogerős döntést abban a perben, amelyet „jó hírnevének” sérelme miatt az AUCHAN Magyarország Kft. indított Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke ellen. Lukácsot a NÉPSZABADSÁG 2005. május 12-i számában „Az Auchan csodái” c. cikke miatt perelte be a multinacionális cég, mely a pert első fokon meg is nyerte. A Fővárosi Bíróság egymillió forint megfizetésére kötelezte Lukácsot, mivel az ítélet szerint írásában azt a valótlan látszatot keltette, hogy az AUCHAN korrupciót követett volna el a beruházásaival kapcsolatos engedélyezési eljárásokban.

A Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSz), a Reflex Környezetvédő Egyesület (Reflex), a Tudatos Vásárlók Egyesülete(TVE) és a Védegylet úgy véli, hogy a fogyasztói társadalom és a globalizáció korában a nyitott társadalom létezésének az is feltétele, ha a polgárok a közhatalmi szervek mellett – fogyasztói minőségükben – a multinacionális cégek működéséről is szabadon, félelem nélkül fogalmazhatnak meg kritikát. Különösen igaz ez akkor, ha egy fogyasztóvédelemmel is foglalkozó közhasznú szervezet a nyilvánosság segítségével próbálja elejét venni a multinacionális cégek és a közhatalmi szervek nemkívánatos összefonódásának.

Alulírott szervezetek meg vagyunk győződve arról, hogy a közélet tisztaságának és a fogyasztói döntések szabadságának a nyilvánosság a leghatékonyabb biztosítéka. Lukács András a nyilvánosság előtt hosszú évek óta, kitartóan küzd azért, hogy a beruházók és az engedélyező hatóságok maradéktalanul vegyék figyelembe a környezeti szempontokat.

A Fair Világ Szövetség, az MTvSz, a Reflex, a TVE és a Védegylet ezért szolidaritását fejezi ki Lukács Andrással az ellene irányuló, de valamennyiünket és a jövő generációkat is érintő elhallgattatási kísérlet miatt. Bízunk abban, hogy jogerős döntésével az Ítélőtábla a fogyasztói kritika szabadsága, a szabad véleménnyilvánítás mellett fog kiállni.

 

Aláírók:

Újszászi György, elnök
Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség

Dr. Farkas István, ügyvezető elnök
Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)

Lajtmann József, elnök
Reflex Környezetvédő Egyesület

Ujhelyi Kata, elnök; Gulyás Emese, elnökhelyettes
Tudatos Vásárlók Egyesülete

Boda Zsolt, szóvivő
Védegylet

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok