fbpx

| Tudatos Vásárló

Szolidaritás Lukács Andrással

A Fővárosi Ítélőtábla ma hoz jogerős döntést abban a perben, amelyet “jó hírnevének” sérelme miatt az AUCHAN Magyarország Kft. indított Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke ellen.

Budapest/Győr, 2006. szeptember 13.

 

A Fővárosi Ítélőtábla 2006. szeptember 14-én, csütörtökön hoz jogerős döntést abban a perben, amelyet “jó hírnevének” sérelme miatt az AUCHAN Magyarország Kft. indított Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke ellen. Lukácsot a NÉPSZABADSÁG 2005. május 12-i számában “Az Auchan csodái” c. cikke miatt perelte be a multinacionális cég, mely a pert első fokon meg is nyerte. A Fővárosi Bíróság egymillió forint megfizetésére kötelezte Lukácsot, mivel az ítélet szerint írásában azt a valótlan látszatot keltette, hogy az AUCHAN korrupciót követett volna el a beruházásaival kapcsolatos engedélyezési eljárásokban.

A Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSz), a Reflex Környezetvédő Egyesület (Reflex), a Tudatos Vásárlók Egyesülete(TVE) és a Védegylet úgy véli, hogy a fogyasztói társadalom és a globalizáció korában a nyitott társadalom létezésének az is feltétele, ha a polgárok a közhatalmi szervek mellett – fogyasztói minőségükben – a multinacionális cégek működéséről is szabadon, félelem nélkül fogalmazhatnak meg kritikát. Különösen igaz ez akkor, ha egy fogyasztóvédelemmel is foglalkozó közhasznú szervezet a nyilvánosság segítségével próbálja elejét venni a multinacionális cégek és a közhatalmi szervek nemkívánatos összefonódásának.

Alulírott szervezetek meg vagyunk győződve arról, hogy a közélet tisztaságának és a fogyasztói döntések szabadságának a nyilvánosság a leghatékonyabb biztosítéka. Lukács András a nyilvánosság előtt hosszú évek óta, kitartóan küzd azért, hogy a beruházók és az engedélyező hatóságok maradéktalanul vegyék figyelembe a környezeti szempontokat.

A Fair Világ Szövetség, az MTvSz, a Reflex, a TVE és a Védegylet ezért szolidaritását fejezi ki Lukács Andrással az ellene irányuló, de valamennyiünket és a jövő generációkat is érintő elhallgattatási kísérlet miatt. Bízunk abban, hogy jogerős döntésével az Ítélőtábla a fogyasztói kritika szabadsága, a szabad véleménnyilvánítás mellett fog kiállni.

 

Aláírók:

Újszászi György, elnök
Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség

Dr. Farkas István, ügyvezető elnök
Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)

Lajtmann József, elnök
Reflex Környezetvédő Egyesület

Ujhelyi Kata, elnök; Gulyás Emese, elnökhelyettes
Tudatos Vásárlók Egyesülete

Boda Zsolt, szóvivő
Védegylet

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás