fbpx

Részvételi minőségbiztosítás – Cikkek, infografikák

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2015-ben új programot indított. Célunk Magyarországon megismertetni az ún. részvételi minőségbiztosítás (PGS – participatory guarantee system) elméletét és mintáit, adaptálni a hazai fenntartható élelmiszerfogyasztás különböző szintereire. Összegyűjtöttük cikkeinket.

Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerekért

Helyi gazdaság, biztonságos élelmiszer, erősödő közösség, fogyasztói bizalom, kevesebb bürokrácia, kevesebb költség – többek között ezek az előnyei a részvételi minőségbiztosításnak.

Előadás: Tényleg bio a bio? Közösségek szerepe az ökogazdaságok minősítésében

A részvételi minőségbiztosítás a kistermelők és vásárlóik közötti bizalomra alapulva segíti vagy váltja ki a külső minőségbiztosítási rendszereket. 2015. május 15-én nemzetközi és hazai szakértők, gazdák osztották meg velünk a tapasztalataikat. 

Nemzetközi példák: a közösség szerepe az ökogazdaságok minősítésében

Jól sikerült a külföldi és hazai szakértőkkel zajló előadásunk és workshopunk, amelyen a részvételi minőségbiztosítás szerepéről volt szó a biztonságos élelmiszerellátásban.

 

Szeretnénk, hogy minél többen vásároljatok megbízható (fenntartható, etikus, bio, helyi) forrásból származó élelmiszert. De hol találjuk ezeket és hogyan ismerhetjük fel? Összeszedtük, milyen ismérvekkel kell rendelkeznie egy színvonalasan működő webáruháznak, mire érdemes odafigyelni vásárlóként, picon, boltba, szupermarketben vagy webshopon.

A jó piac 7 ismérve

A jó bolt 7 ismérve

A jó webshop 7 ismérve

Teszt: szupermarketek fenntartható termékkínálata

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 17 budapesti szupermarketet, drogérialáncot és nagyobb bioboltot tesztelt abból a szempontból, hogy mennyire etikus és környezetbarát a kínálata a következő termékekből: kávé, tea, csokoládé, kakaó, banán, ananász. 

Teszt: termelők és információk a piacokon

Bejártunk tíz budapesti piacot, megnéztük hány kistermelőt, őstermelőt találunk, vajon kiírják-e a nevüket, címüket és megfelelően feltüntetik-e az árakat.

TVE teszt: webshopok

Megnéztük 25 webshopot, vajon szabályszerűen működnek, betartják a fogyasztóvédelmi előírásokat és kínálnak-e fenntartható, környezetbarát, megbízható forrásból származó élelmiszert.

 

PGS helyben

 

 

Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerfogyasztásért” című programunkat a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja.
 
 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás