fbpx

Részvételi minőségbiztosítás – Kipróbáltuk!

Tudatos Vásárlók Egyesülete 2015-ben új programot indított. Célunk Magyarországon megismertetni az ún. részvételi minőségbiztosítás (PGS – participatory guarantee system) elméletét és mintáit, adaptálni a hazai fenntartható élelmiszerfogyasztás különböző szintereire. Az elmúlt másfél évben előadásokat és képzéseket tartottunk, és igyekeztünk a tanultakat a gyakorlatban is hasznosítani. Ehhez helyi közösségeket, közösségi kezdeményezéseket vontuk be.

KISTELEK

A Milyen egy jó piac? c. képzésünk után idult el a kisteleki kisgazdálkodók ETETŐ című kezdeményzése. A családi gazdaságokból álló csoport együtt próbál piacot teremteni és kínálni termékeiknek és terményeiknek a Kistelek környékén élők számára.

 

 

Az ETETŐ tagjai mind kisebb méretű családi gazdaságok. Földjeinkkel és állatainkkal közvetlen kapcsolatban vagyunk, őkmagunk művelik és gondozzák őket, bőrünkön érezzük ennek felelősségét és szépségeit egyaránt. Az ETETŐ tagjai mind fontosnak tartjuk, hogy a természettel harmóniában működjünk, nem kizsákmányolva erőforrásait. Ebből következik, hogy nem használunk műtrágyákat, mérgeket, és ökológiai szemlélettel, környezetkímélő módon gazdálkodunk. Törekszünk a sokszínűségre, próbáljuk megőrizni a hagyományos gazdálkodás bizonyos elemeit, lehetőségeinkhez mérten a régi zöldség- és gyümölcsfajtákat, őshonos állatokat. Feldolgozott termékeinket is minél természetesebb módon állítjuk elő, ezért nem használunk mesterséges adalékanyagokat és tartósítószereket.

Önállóan, de hasonló elvek mentén működő gazdaságaikat szerették volna összekapcsolni, hogy a vásárlók felé közösen, egymást erősítve tudjunk megjelenni. Azért tömörültünk, hogy a vásárlók itt az ETETŐ-ben egy helyen megtalálják azokat a gazdálkodókat, akik termékeit megvásárolva tájba illő, helyi tanyagazdaságokat támogathatnak. Termékeinket környezettudatos, egészséges élelemre vágyó családok asztalára szeretnénk eljuttatni. A vásárlók bizonyos mértékig sajátjuknak érezhetik gazdaságainkat azáltal, hogy közvetlenül a termelőtől vásárolhatnak és gazdaságainkat nyitottá tesszük számukra.

A csoport megalakulása után elfogadott egy közös alapérték rendszert, amelyet minden tagnak követnie kell. Majd a csoport tagjai, vásárlókat bevonva ellátogatott egymás gazdaságába, és személyesen győződött meg az alapértékek követéséről, valamint megismerkedtek egymás termékeivel, gazdálkodási módszereivel és körülményeivel. 

Az ETETŐ csoport tagjai, azaz  Törőcsik tanya és a Pitypang tanya, Lelkes Ökotanya, Szalakóta tanya és az Esőlesők jelenleg azon dolgoznak, hogy közösségüket és termékeiket megismertessék a fogyasztókkal, és az értékesítési csatornákat minél egyszerűbben szervezzék meg. 

 

MISKOLC

A Lehet-e jó egy szupermarket? c. képzésünk után helyi partnereinkkel az vizsgáltuk, lehet-e kapni fenntartható forrásból származó, környezetbarát etikus, méltányos kereskedelemből származó vagy helyi terméket a kiskereskedelmi láncok (szupermarketek) polcain. Azt, hogy egy termék környezetbarát, nagyon nehéz laikusként megítélni, így mi ún. tanúsítással rendelkező termékeket kerestünk.

Vajon melyik szupermarketlánc árul minősített bio, FairTrade, UTZ, MSC címkéjű terméket vagy netán helyi terméket? Helyi terméket alig, de bio és UTZ minősített terméket meglepően sok helyen találtunk.

 

 

Az eredményeket érdemes összevetni a budapesti vizsgálódásunkkal. Az Interspar és a TESCO miskolci kínálata például elmarad a fővárosétól, míg az AUCHAN, Penny és LIDL követi azt.

FRISSÍTÉS: Nyáron országosan is vizsgáltuk a termékkínálatot, ennek eredményéről itt olvashattok: Szupermarketekben nyomoztunk

Az eredmények nyomán eddig a CBA és COOP láncokkal sikerült felvenni a kapcsolatot, akik nyitottak arra, hogy bővítsék kínálatukat a méltányos kereskedelemből származó termékek körében.

Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerfogyasztásért” című programunkat a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja.
 
 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezm

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás