• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A jó webshop 7 ismérve

2016.02.22. /

Szeretnénk, hogy minél többen vásároljatok megbízható (fenntartható, etikus, bio, helyi) forrásból származó élelmiszert. De hol találjuk ezeket és hogyan ismerhetjük fel? Összeszedtük, milyen ismérvekkel kell rendelkeznie egy színvonalasan működő webáruháznak, mire érdemes odafigyelni vásárlóként, milyen egy jó webshop.

1. A kereskedő

Az üzemeltető adatai és elérhetősége megtalálható a honlapon:

  • neve/cégneve, cím, székhely, 

  • elérhetőség, telefonszám, e-mail cím, 

  • cégjegyzékszám, adószám, bejegyző bíróság

  • tárhelyszolgáltató neve, címe, elérhetősége; 

2. ÁSZF

Az oldalon hozzáférhető és letölthető az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) című dokumentum, amely a webshopról történő rendelés, regisztráció fizetési módok, szállítás, panaszkezelés szabályait foglalja össze.

Töltds le és mentsd le magadnak minden vásárlás alkalmával, mert a vásárláskor hatályos ÁSZF vonatkozik rád, ha netalán panaszt szeretnél tenni a későbbiekben.

3. Személyes adatok

Az oldalon hozzáférhető és letölthető Adatkezelési Tájékoztató című dokumentum, amely összefoglalja, hol, miért és milyen személyes adatokat gyűjt, kezel, tárol és ad tovább a webshop, valamint regisztrációs szám (NAIH szám) ami igazolja, hogy az adatkezelést bejelentette a hatóságnak. Olvasd el figyelmesen, és gondold végig, milyen nem a vásárláshoz feltétlenül szükséges adatot adsz meg és milyen adatkezelésbe egyezel bele.

4. Elállás

Megfelelő és kimerítő tájékoztatás található a fogyasztót megillető „14 napos elállási jogról”, bejelentés és érvényesítés módjáról, eljárásról, költségviselésről, határidőkről. A részletről olvasd "Fogyasztó Barát" sorozatunkat.

5. Panasz

Megfelelő és kimerítő tájékoztató olvasható alapvető fogyasztóvédelmi jogosultságokról, a panaszok kezelésének módjáról, elérhetőségekről, határidőkről.

6. Kínálat

Egy jó webáruház kínál fenntartható, etikus forrásból származó, azaz helyi, kistermelői, kézműves, bio, Fairtrade, UTZ, MSC termékeket. Hogyan ismered fel őket? Ebben segít az címkeadatbázisunk.

7. Információ

Az élelmiszer online adatlapján fenn kell lennie minden olyan kötelező információnak, aminek a boltokban is hozzáférhető. Webshopokban is fel kell tüntetni 

az élelmiszer nevét

a nettó mennyiséget

az összetevőket (tömeg szerint csökkenő sorrendben)

allergéneket

a felelős élelmiszervállalkozó nevét és címét (előállító, forgalmazó)

alkoholtartalmat 1,2% felett

a tápértékjelölés jelenleg önkéntes, de 2016. december 13-tól kötelező lesz minden terméken

a tárolásra és felhasználásra vonatkozó előírásokat, illetve a gyorsan romló élelmiszereknél (például állati eredetű élelmiszer, gomba) mindig fel kell tüntetni a fogyaszthatósági határidőt („fogyasztható: hónap/nap" vagy „fogyasztható nap/hónap")

a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek pedig minőség-megőrzési időtartamuk („minőségét megőrzi: év/hónap/nap") van

származási ország vagy eredet helyét

az élelmiszerek eladási árát és egységárát egyértelműen, könnyen azonosíthatóan, felhasználási útmutatót

a termék csomagolásán jól láthatóan fel kell tüntetni, ha a termék géntechnológiával módosított anyagokat tartalmaz. 

 

A hagyományos módon, a kereskedő üzlethelyiségében – személyesen – kötött ügyletek mellett az információs technológia fejlődésének köszönhetően az internetes áruházak alkotják a kiskereskedelmi értékesítési csatornák legnépszerűbb irányait. Az ún. távollévők között kötött ügyletek ugyanakkor nemcsak előnyökkel (kényelem, kedvezőbb árak, kínálati bőség, kötetlen nyitva tartás stb.) járnak a fogyasztók számára, hanem bizonyos mértékű kockázattal is, amelyet a jogszabályokban foglalt rendelkezések hivatottak ellensúlyozni.

Válaszd Te is a korrekten működő webshopokat, amelyek biztosítnak magukról és forgalmazott termékekről minden szükséges információt, keresd a kínálatban a fenntartható, etikus, környezetbarát forrásból származó termékeket. 

Kérdezz, ha többre vagy kíváncsi. Tedd szóvá, ha panaszod van. Vásárolj megbízható forrásból származó élelmiszert! A pénzed szavazat!

 

Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerfogyasztásért” című programunkat a Norvég Civil Alap támogatja.
 
 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében