fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Pert vesztett az Auchan Lukács András ellen

| Tudatos Vásárló

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésben utasította el az Auchan Lukács András ellen indított keresetét.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke ellen azért indított pert az AUCHAN Magyarország Kft., mert szerinte Lukács Az Auchan csodái című újságcikkében (Népszabadság, 2005. május 12.) valótlan tényekre utalva a cég rossz hírnevét keltette. A szóban forgó újságcikkben Lukács az áruházlánc új áruházainak építése körüli problémák taglalásakor furcsállotta, hogy bár az érintett lakók számos esetben ellenezték a beruházásokat, vagy épp más körülmények szóltak az építkezések ellen, az áruházlánc valamilyen módon mégis zöld utat kapott. A szerző ezeket az eseteket csodaként jellemezte és a cikk végén rámutatott: „Nem minden országban vannak ilyen csodák. Csehországból például még az 1990-es évek közepén kiebrudalták az Auchant korrupciós ügyletei miatt.” (i.m.)

A Fővárosi Bíróság a keresetnek első fokon helyt adott és egymillió forint megfizetésére kötelezte az elnököt. Véleménye szerint Lukács írásában azt a valótlan látszatot keltette, hogy az Auchan korrupciót követett el a beruházásaival kapcsolatos engedélyezési eljárásokban.

A Fővárosi Ítélőtábla azonban ma délelőtt elutasította az Auchan keresetét. A testület jogerős ítélete szerint Lukács András cikkében nem tényt állított, hanem tényekkel alátámasztott véleményt fogalmazott meg. Schiffer András, Lukács védőügyvédje szerint : „Az ítélet szerint a cikkben foglaltak a véleményszabadság körébe tartoznak, ráadásul nem nélkülöztek minden alapot, hiszen valóban történtek szabálytalanságok az áruház építése során. Azt, hogy Lukácsnak igaza van-e, nem a bíróságnak kell eldönteni. Az ítélet jogerős, nincs ellene fellebezés.”

Tegnap több más környezetvédő civil szervezettel együtt a Tudatos Vásárlók Egyesülete is nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását Lukács Andrással. Változatlanul úgy véljük, hogy a nyitott társadalom létezésének feltétele, hogy a polgárok a közhatalmi szervek mellett – fogyasztói minőségükben – a multinacionális cégek működéséről is szabadon, félelem nélkül fogalmazhassanak meg kritikát. A hasonló pereket nehéz nem a szólásszabadság letörésére, a nyilvánosság elhallgattatására szolgáló kísérletekként értékelni.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok