fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Oszd meg az ételed!

| Huzián Zsófia

Túl sok vacsorát készítettél? Nincs kedved három napig enni, de kidobni sajnálnád? Oszd meg valakivel a közeli vagy távolabbi szomszédságból egy közösségi oldalon keresztül!

Hogyan? Regisztrálsz a shareyourmeal.net weboldalra, megadod az étel nevét, a hozzávalókat, az elvihető adagok számát, hogy hány napig elérhető, valamint az árát. Az érdeklődő kiválasztja és megírja, mikor jön érte, ideális esetben hozza saját ételhordóját.

A mozgalom Amszterdamban kezdődött 2012 márciusában, és most indult útjára New Yorkban. Eddig 45000 résztvevő regisztrált, és több mint 73000 étel cserélt gazdát valamennyi pénzért.

Az oldalt egy holland hölgy, Marieke Hart és férje indította. Az ötlet akkor pattant ki a fejükből, amikor a ház kertjében ücsörögve megérezték a szomszédból jövő finom illatokat és rájöttek, hogy egyáltalán nem is ismerik a szomszédot. Nem vártak sokat, pár euróval és néhány üres tányérral a kezükben átsétáltak, megkérdezték, kérhetnek-e pénzért cserébe a vacsorából. A szomszéd örömmel fogadta az ötletet.

Kitalálói szerint az „Oszd meg az ételed” kényelmes és csökkenti a kidobott ételek mennyiségét, de jelentős a társadalmi vonatkozása is: a főzés és evés közelebb hozza egymáshoz az embereket. Hollandiában például a teljesen eltérő korú, státuszú, kultúrájú emberek számára a legjobb ismerkesési terep a konyha. Az ételek, főzés kapcsán elbeszélgetnek, és túl az aktuális ételmegosztáson, baráti kapcsolatok is szövődhetnek.

A projeknek van néhány vezérelve, de a szabályok egyszerűek. A vásárlóknak készpénzzel kell fizetni, és megadott időben elmenni a vásárolt ételért. Ha valaki késik, a szakácsnak jogában áll másnak eladni az adagot. Az „Oszd meg az ételed” egy nonprofit vállalkozás, minden bevételt magába a projektbe forgatnak vissza, és ingyenes szolgáltatást nyújt.

Bár Magyarországom a fentihez hasonló oldal még nem működik, kialakulóban van egy ételcsere mozgalom. Lényeg, hogy előzetes jelentkezéssel, egy meghirdetett időpontban és helyszínen a résztvevők élelemért élelmet adnak, pénzt bevonni tilos. Az ételcsere is pár egyszerű szabályon alapul:

  • előre meg kell hirdetni az időpontját
  • 20 fő vehet rész a cserében, de akármennyi látogató
  • az első fél órában kipakolás, kóstolás, ismerkedés történik, ezután jön az ételcsere
  • házilag készített vagy termesztett élelmiszer vehet részt a cserében.

Célja az ételek cseréje, miközben a résztvevők megismerkednek, elbeszélgetnek, tapasztalatokat cserélnek, tehát tulajdonképpen közösségépítő program. Azon túl, hogy az otthoni élelmiszerfölösleget – például házi készítésű lekvárt – elcseréljük új ízekre, hasznos konyhai alapanyagokra. Virtuálisan is létezik ételcsere, Facebook-on „Elemorzsia” néven, a dunakeszieknek és környékieknek már külön felületen cserélnek, de bárki létrehozhat hasonlót saját lakókörnyezete közelében is.

Az ételcsere mozgalom nemcsak arra nyújt lehetőséget, hogy megszabaduljunk felesleges élelmiszereinktől, de megismerkedhetünk hasonló gondolkodású emberekkel, új recepteket és ötleteket gyűjthetünk, akár főzés, kertészkedés, vagy befőzés témájában. És lehet, hogy kedves ismerősöket is szerezhetünk.

Forrás: Fastcoexist.com

Kép: CantinaMarinaCatering.blogspot.com

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok