fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nemet mondtak a palackozott vízre

| Fodor Réka

Az amerikaiak évente 70 milliárdnál is több műanyag palack vizet vásárolnak. Ezzel a mennyiséggel 370-szer körbe tudnánk rakni a Földet. Felismerve a műnyag palackok gyártásának fenntarthatatlanságát, San Francisco vezetése elsőként mondott nemet az egyszer használatos pillepalackokra.

Az egyszer használatos palackok óriási terhet jelentenek a környezetünknek: a gyártásukhoz nagy mennyiségű olajra van szükség, és sok esetben csak egyszer használjuk őket, rögtön a kukában végzik, a szeméthegyet gyarapítva ezzel.

A Centre for a New American Dream cikke szerint az amerikaiak éves palackmennyiségének legyártásához körülbelül 17 millió hordó olaj szükséges. Egy átlagos amerikai család kb. 56 palack vizet fogyaszt hetente, és ennek csak a töredéke kerül a szelektív kukába. Nem beszélve arról, hogy a profitra éhes vízpalackozók sokszor sima csapvizet töltenek az “ásványvizes” palackokba.

2014 tavaszán San Francisco rendeletben tiltotta meg az egyszer használatos műanyag palackba töltött vizek közterületen történő árusítását és terjesztését. Ezzel a lépéssel az első olyan nagyváros lett az USA-ban, amelyik ilyen tilalmat rendel el.

A videóban bemutatkoznak San Francisco vezetői és azok a közösségi szervezők, akik segédkeztek a rendelet megalkotásában.

 

Többet is megtudhatsz a San Francisco-i palackozott víztilalomról itt. Ez a videó része a Ne palackozz vizet! kampánynak, amelyben olyan gyakorlati tanácsokat és felhasználható ötleteket találsz, amik segítenek a te közösségedet is megszabadítani a palackozott víz fogyasztásának szokásától. Készen állsz a változtatásra?

Kattints ide, ha többet szeretnél tudni!

Tudsz hasonló kezdeményezésről? Írd meg nekünk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu-ra! Köszönjük!

Kép: Unbottle kampány

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok