fbpx

| Tudatos Vásárló

Nem permeteznek, és azt is éjjel: bio-tévhitek, amelyektől nézel egy nagyot

Ahogy sokan azért nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, mert úgyis összeöntik, a bio élelmiszerekről is sok városi legenda kering. Pető Áron biogazda segítségével cáfoljuk meg a leggyakoribb biós tévhiteket.

 

1. A biogazda nem permetez

A megfelelő növénytársítások segíthetnek bizonyos kártevőket távol tartani, de ez korántsem jelenti azt, hogy a biogazda ne permetezne. A biogazdálkodásban is használhatók permetszerek, csak mások, mint a hagyományos szerek. Vannak közöttük például olyan baktériumtoxint tartalmazó készítmények, amelyek a lepkehernyó vagy a krumplibogár lárváira jelentenek halálos kockázatot. Ezek nem élő baktériumot tartalmaznak, hanem csak annak toxinját, kristályos formában.

Vannak olyan szerek is, amelyek élő baktériumokat tartalmaznak, ilyenek például a talajoltó szerek. A talajban lakó kártevők ellen például egy fonálférgeket tartalmazó anyagot használunk. Vagyis a biogazda is permetez, csak nem vegyszerekkel.

 

2.A biogazda este permetez, hogy senki se lássa

A biogazdák valóban leginkább este szoktak permetezni, de nem azért, hogy az éj leple alatt, titokban használhassák az erős növényvédelmi szereket. Az ok nagyon egyszerű: a baktériumos szereket nem lehet napsütésben használni. A talajoltó baktériumok, például a már említett fonálférgek a napon hamar elpusztulnak, nem tudnak bemosódni a földbe.

 

 

 

3. A biogazdák kizárólag állatokkal dolgoznak

A biogazdák nem csak, vagy egyáltalán nem dolgoznak állatokkal. A biogazda ismeri és használja a modern technológia vívmányait, használ gépeket, mert ezek megkönnyítik a munkáját. Egy traktor nem az ördögtől való.

 

4. Aki szabadon forgalomba hozható permetszert használ, az biogazda

Sokan azt gondolják, hogy a szabad forgalmú vagy szabad felhasználású növényvédő szerek, amelyek használatához semmiféle előképzettség nem szükséges a szabályozás szerint, biónak számító szerek. Pető Árontól is nem egyszer megkérdezték már, miért nem használja ezeket, hiszen ezek „zöld szerek”. Az ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerek listája igen szigorú szempontok szerint áll össze, és nincs köze ahhoz, hogyan lehet hozzájutni.

 

5. Úgyse bio, a nagybaniról veszi

Sajnos, ahogy mindenféle más termékkel kapcsolatban, a bio-termékekkel is előfordulnak néha csalások. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki így szeretne boldogulni. Ha biztosak akarunk lenni, hogy bioterméket vásárolunk, magyar termék esetében keressük a Biokontroll Hungária Nonprift Kft. vagy az Öko Garancia Kft. védjegyét, vagy az EU-s levél formájú logót.

 

6. A bio-répát nem kell lemosni

De igen. A zöldségeket, gyümölcsöket nem csak a permetszer-maradványok miatt kell lemosni. Szedéskor, tároláskor vagy szállításkor a biozöldség is szennyeződhet földdel, ami akár betegséget terjesztő kórokozókat is tartalmazhat. Azt sem tudhatjuk, hogy szedés, csomagolás, szállítás során ki milyen kézzel fogta meg a terméket, mielőtt a konyhánkba kerül.

 

Ki a biogazda?

A biogazdálkodás (ökológiai gazdálkodás, organikus gazdálkodás) olyan gazdálkodási forma, amely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul, a szintetikus trágya és szintetikus növényvédő szerek mellőzésével, például baktériumalapú biotrágyák használatával. Hazánkban a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és az Öko Garancia Kft. által kiadott tanúsítvánnyal lehet egy gazda hivatalosan is bio. A tanúsítvány kiadását hosszú folyamat előzi meg.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek Hírlevélre, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő termék- és szolgáltatástesztekről.

* indicates required


 

Legfontosabb tiltások a biogazdák számára

• Tilos a géntechnikailag módosított szervezetek és ezek származékaiknak használata minden területen, az állatgyógyászati készítményeket leszámítva.

• Tilos a föld nélküli gazdálkodás az állattartásban, másként az ökológiai gazdának termőfölddel kell rendelkeznie ahhoz, hogy ökológiai gazdálkodást folytathasson. Iparszerű, kizárólag állatot tartó, minden takarmányt vásárló, a trágyát elhelyezni képtelen gazdaság akkor sem lehet ökológiai, ha az állatokat egyébként az ökológiai előírások szerint tartanák. Ilyen esetekben lehetőség van arra, hogy az állattartó állandó megállapodást kössön egy, vagy több azonos régióban gazdálkodó növénytermesztő biogazdasággal.

• Párhuzamos gazdálkodás (van egy gazdaságon belül ökológiai és nem ökológiai gazdaságrész) ugyan lehet, de azonos vagy nem könnyen megkülönböztethető fajtát a növénytermesztésben nem szabad alkalmazni, az állattartásban azonos faj nem lehet a két gazdaságrészben.

• Tilos kizárólag rácspadozaton tartani az állatokat és ketrecben, a kötött tartás kivételesen, korlátozott körülmények között alkalmazható.

• Tilos a prevencióként végzett antibiotikumos, kemikáliákon alapuló védekezés, hozamfokozás hasonló anyagokkal, hormonokkal történő állományszintű kezelés, ivarzás szabályozás stb.

• Tilos olyan anyagokat (tápanyagok, növényvédő hatóanyagok, élelmiszeradalékok, segédanyagok, takarmányadalékok, kiegészítők, állattartás épületeinek fertőtlenítő- és tisztítószerei stb.) használni, amelyek nem szerepelnek engedélyezett anyagként az EU-s bio-rendeletek listáin.

• Tilos a borjak egyedi tartása.

(Forrás: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.)


Szakmai függetlenségünket csak úgy tudjuk megőrizni, hogy nem fogadjuk el a vállalatok adományait, és nem kérünk reklám bevételeikből.

Ezért jelent nekünk nagyon sokat a támogatásod!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok