fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ne hagyd elúszni a mobilodat! Június 30-ig egyeztesd az adataidat a szolgáltatóval!

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A jogszabályi változások következtében a mobilszolgáltatóknak idén június 30-ig azonosítaniuk kell a feltöltőkártyás előfizetőiket. Ez több millió fogyasztót érint. Ne hagyd az utolsó percre! 

Kire vonatkozik az adategyeztetés?

Amennyiben 2017. január 1-je előtt kötött feltöltőkártyás szolgáltatásra szóló szerződésed van bármelyik mobilszolgáltatóval, akkor rád is vonatkozik a június 30-ai határidő. A szolgáltatókat ugyanis törvény kötelezi arra, hogy még ez év első felében egyeztessék ügyfeleik adatait.

 

Mikor kell lépnem?

Több millió előfizetői szerződést érint a jogszabályi változás, ezért érdemes az ellenőrzéshez szükséges adatokat – a szolgáltató értesítését követően – minél hamarabb a szolgáltató rendelkezésére bocsátani.

 

Akkor is van teendőm, ha 2017-ben vettem feltöltő kártyát?

A 2017 január 1-ét követő vásárlásoknál a szolgáltató már a szerződés megkötése előtt elvégzi a személyazonosságot igazoló ellenőrzést az előfizető adatai alapján.

 

Nekem kell jelentkeznem a szolgáltatónál?

A szolgáltatók 2017. június 30-ig legalább kétszer SMS értesítést küldenek az előfizetőknek a személyazonosságot igazoló ellenőrzéshez szükséges adatokról, az adategyeztetés módjáról (az az személyesen, telefonon vagy online), és egyéb teendőkről.

 

Hol találok részletes információt az adategyeztetésről?

Az MNHH és a mobilszolgáltatók honlapján részletes információ található az adategyeztetésről.

Magyar Telekom: https://www.telekom.hu/adategyeztetes;
Telenor: https://www.telenor.hu/adategyeztetes;
Vodafone: http://www.vodafone.hu/adategyeztetes.
NMHH: http://nmhh.hu/adategyeztetes

 

Mi történik, ha elmulasztom az adategyeztetést?

Ha az adott hívószámhoz tartozó előfizető személyazonosságának ellenőrzése 2017. június 30-ig nem történik meg, akkor az előfizető adott szerződése 2017. július 1-jével megszűnik. Tehát az adott feltöltőkártyás SIM-kártyát nem használhatja tovább.

Szintén megszűnnek az előfizetői szerződései annak a személynek, akinek a megengedettnél több előre fizetős mobiltelefon SIM-kártyája van, és bár sikeresen egyeztette adatait, de arról nem nyilatkozott június 30-ig, hogy azok közül melyeket kívánja megtartani a legfeljebb megengedett darabszámban.

A január 12-én hatályba lépett rendelet alapján ugyanis

  • egy egyéni előfizetőnek legfeljebb tíz,
  • egy üzleti előfizetőnek pedig maximum ötven előre fizetett feltöltőkártyás előfizetése lehet.

 

Ne feledkezzünk meg a nagyi és a gyerkőc kártyájáról sem!

Fontos, hogy a családtagok számára vásárolt SIM-kártyákról se feledkezzünk meg, tehát azokhoz a hívószámokhoz tartozóan is figyeljük a szolgáltatói értesítéseket, amelyeket például a gyerekek vagy a család idősebb tagjai használnak.

 

A riasztó és a mérőóra kártyáit is egyeztetni kell!

Az adategyeztetési kötelezettség azokra a kártyákra is vonatkozik, amelyeket – bár hangalapú szolgáltatások –, nem hanghívásokra használunk, mert pl. mérőórákban, kapunyitókban, riasztókban biztosítanak kapcsolatot.

 

Forrás: MNHH

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára