fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nagy-Britannia: büntetés az inkorrekt kereskedőknek

| Tudatos Vásárlók

Megbüntethetik az Egyesült Királyságban azokat a szupermarketeket, amelyek, visszaélve piaci helyzetükkel, tisszességtelenül bánnak beszállítóikkal. Míg a brit recept sikere még kérdéses, itthon egy felmérésből már kiderült, a törvény továbbra sem tudja felülírni a piac szabályait.

A brit szupermarket „watchdog”-nak nevezett ellenőrök keményen büntethetnek is, ha egy áruház, kihasználva a piacon elfoglalt helyzetét inkorrektül jár el a beszállítóival, például a nagybani árnál lejjebb tornázza a felvásárlási árakat, megkárosítva ezzel a beszállítót.  Az egy milliárd angol fontos élelmiszerpiacon az áruházi ellenőrök feladata, hogy segítsék a tárgyalásokat a kiskereskedőkkel, felülvizsgálják a panaszos eseteket a közvetlen és közvetett beszállítókkal és ha szükséges, kiszabják a büntetést a szabályt megszegő kereskedőkre. A vaskos büntetés kilátásba helyezésével talán hamarosan azok a munkások, akik megtermelik, elszállítják a terményeket a boltokba, tisztességes fizetésben, munkakörülményekben részesülhetnek. Ezt a munkáltató akkor tudja garantálni, ha őt is korrektül megfizetik.

Magyarországon a GVH 2006-ban és 2010-ben is végzett kérdőíves felmérést az itthoni helyzet feltérképezésére. Hazánkban hiába védi több jogszabály is a beszállítókat, a kiskapuk felülírják a törvényi szabályozást, ami csak a legszélsőségesebb esetben védi meg őket a kereskedőkkel szemben. A felmérés során megkérdezett cégek egy része úgy nyilatkozott, hogy bár általánosak a törvénysértések, az elmúlt évek sajtóérdeklődésének köszönhetően az extrém esetek már valóban csak ritkán fordulnak elő, mert azok napvilágra kerülése rendkívül negatívan befolyásolja az üzletekről kialakított fogyasztói képet, amit egyik cég sem tud bevállalni.
 

Forrás: Guardian.co.uk

Kép: (CC) caseorganic

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok