fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tölts ki kérdőívünket, mondd el, milyen jövőt szeretnél: mi kerüljön a tányérunkra! 

Kérdőív: Mi kerüljön a tányérunkra tájfajta növények

A következő öt évben sokat foglalkozunk majd az elfeledett vagy kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek népszerűsítésével. Hogy olyan fajták kerüljenek a tányérunkra, amelyek elbírnak a klímaváltozás kihívásával is. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson elengedhetetlen ismernünk a fogyasztók véleményét. Hogy megtudjuk, mire lenne igazán szükség a farmtól az asztalig.

Mondd el, mi kerüljön a tányérra?

2022 tavaszán indult a Tudatos Vásárlók legújabb projektje. A DIVINFOOD nevű európai konzorcium tagjai között egyetemek, kutatóintézetek, gazdálkodói és fogyasztói szervezetek, éttermi szövetségek és önkormányzatok is vannak. A hét ország szakértőivel (Magyarország, Dánia, Franciaország, Olaszország, Portugália, Svédország és Svájc) azon dolgozunk majd, hogy olyan elfeledett és kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek kerüljenek az asztalra, amelyek elbírnak a klímaváltozás kihívásával is.  

Kérünk, ide kattintva töltsd ki a kérdőívet!

Ahhoz, hogy a tönkölybúza, lednek vagy lóbab mindenki számára elérhető élelmiszer legyen, a vetőmagtól egészen a főzésig meg kell vizsgálni, mi történik az adott fajtával. Ezért dolgozik együtt ilyen sok szakember, mert ez a munka érinti az egész élelmiszerlánc minden lépését, azaz ahogy a földektől a fogyasztókig kerül a növény.

Kutatóintézetek vizsgálják a nemesítés és termesztés kérdését, laboratóriumokban elemzik a tápanyagtartalmat és a feldolgozás hatásait, a nemzetközi hírű Paul Bocuse Intézetben pedig recepteket fejlesztenek majd. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél a fogyasztókat képviseljük a folyamatban, hiszen nagyon fontos cél, hogy ezek az egészséges és az agrobiodiverzitást támogató növények könnyen elérhetőek legyenek a vásárlóknak. Ezért fontos az ún. állampolgári konzultáció, ezért fontos a számunkra, hogy minél többen kitöltsétek a kérdőívet! Köszönjük!

Kérünk, ide kattintva töltsd ki a kérdőívet!

A témával sokat foglalkozunk majd, kövessétek oldalunkat a friss hírekért! 

A projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja, a 101000383 számú támogatási szerződés alatt. A projektet a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet, az INRAE koordinálja.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok