fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mohi: az Erste hallgatott a jó szóra

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Greenpeace sajtóközleményben üdvözölte az Erste Bank döntését, miszerint a nemzetközi környezetvédő szervezet érveit megfontolva, nem vállal szerepet a szlovákiai Mohiban megépíteni tervezett két „új” nukleáris reaktor rizikós pénzügyi finanszírozásában.

Amint arról a TudatosVásárló.hu is beszámolt, tavasszal nagyszabású kampány kezdődött a mohi atomerőmű bővítése ellen. A kampány egyik célja, hogy a beruházást finanszírozó bankokat, mindenek előtt a „főrészvényes” Erstét rávegyék: ne kockáztassa jó hírnevét, viselkedjen felelősen és vonuljon ki a projektből. A kampány sikeres volt, az Erste visszalépett!

„Gratulálunk az Erste Bank mostani döntéséhez. Az osztrák lakosság nem akarja, hogy a pénzükből nukleáris beruházásokat támogassanak és az Erste figyelembe vette ezt jelenlegi visszalépésével” – nyilatkozta Jurrien Westerhof, a Greenpeace energia-szakértője. „Reméljük, hogy ezt a jó példát követve hamarosan a többi bank is visszalép a nukleáris projektek szponzorálásától” – tette hozzá.

Az erőmű újabb bővítését szolgáló reaktorok építéséről a szlovák kormány és a  szlovák villamos művek (SE – Slovenské Elektrárne) tulajdonosa, az olasz energiamulti, az ENEL még tavaly állapodott meg. A Greenpeace szerint a tervezett újabb beruházást már most túl sok gyanús állami támogatás és kétes üzleti érdek övezi, arról nem is beszélve, hogy az „új” 3-as és 4-es blokk az 1970-es évekbeli szovjet, mára idejétmúlt VVER-440/213 tervek alapján készülne el.

„Nagyon örülünk, hogy a korábban öt nagy civil szervezettel (Védegylet, Energia Klub, Magyar Természetvédők Szövetsége, Levegő Munkacsoport, Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata) írt közös levelünk meghallgatásra talált és az Erste Bank Magyarország is világossá tette: az atomenergiát támogató beruházásnál fontosabb számára a magyar emberek egészsége és a környezet megóvása” – olvasható a Greenpeace Magyarország honlapján.

A Greenpeace környezetvédelmi aggályai a mohi nukleáris beruházással kapcsolatban már a második nagy nemzetközi bankot győzték meg arról, hogy még idejében kihátráljon a pénzügyi finanszírozásból.

Gratulálunk, csak így tovább!

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok