fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mobiltelefonok hatása a gyerekekre

| Sam Bond - Edie.net

Ausztráliában hosszú távú kutatás indult annak kiderítésére, hogy a gyerekek és a fiatalok jobban ki vannak-e téve a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzások káros hatásainak, mint a felnőttek.

A kutatás során háromszáz 12-13 éves gyereket vizsgálnak, és arra keresik a választ, vajon a mobiltelefon használatának van-e valamilyen hatása agyműködésükre, alvási szokásaikra, illetve koncentrációs képességükre.

Bármi lesz is az eredmény, a kutatás valószínűleg olaj lesz a tűzre a mindenütt jelenlévő mobilok és átjátszóantennáik lehetséges veszélyei körül kibontakozott vitában.

A tanulmányt az ausztrál Rádiófrekvenciák Biológiai Hatásait Vizsgáló Intézet (Australian Centre for Radiofrequency Bioeffects Research) végzi, amelyet 2003 júliusában alapítottak több millió dolláros befektetéssel, már ekkor szem előtt tartva a mobiltelefonok egészségügyi hatásairól készítendő kutatásokat.

A kutatás elsődleges célja, hogy kimutassa, hogy a fiatalok fejlődésben levő szervezete fogékonyabb-e az elektromágneses kisugárzások hatásaira, mint a felnőtteké. A tudósok egyetértenek abban, hogy a gyerekek szervezete több sugárzást képes elnyelni, mivel a fejük kisebb méretű, és koponyájuk vékonyabb csontozatú. Felmerül azonban a kérdés, vajon ez vezethet-e viselkedésbeli, tanulási, illetve koncentrálási zavarokhoz, vagy bármilyen fizikai károsodáshoz.

Rengetegen sürgetik a törvényhozókat, hogy az elővigyázatosság elvét követve szabjanak határt a gyerekek körében a mobil használatának mindaddig, amíg be nem bizonyosodik, hogy biztonságosak. Ennek ellenére a legtöbb nagynevű szervezet, ideértve a WTO-t is, nem javasol efféle intézkedéseket.

Januárban Sir William Stewart, a brit kormány „mobiltelefonügyi” tanácsadója kijelentette, hogy a három és nyolc év közötti gyermekeknek nem lenne szabad mobiltelefont használniuk és az ennél idősebbeknek is csak korlátozott mértékben, mindaddig, míg többet meg nem tudunk azok hatásáról.

Az ausztrál kutatásnak talán sikerül majd választ találnia néhány olyan kérdésre, amelyek még mindig megosztják a tudományos világot.

Forrás: www.edie.net Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította: Gál Andrea

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok