| Szalay István
Mit tudhatunk a hungarikum baromfitermékről?
A HU-BA program célja a régi magyar baromfifajtákra alapozott tradicionális, extenzív termelési módokat helyezi előtérbe. A HU-BA védjeggyel ellátott termékek vásárlásával ezt a programot támogathatjuk.
Napjainkra világszerte kialakultak vagy kialakulóban vannak
az alternatív baromfitenyésztési és -tartási rendszerek (ideértve az ökológiai
baromfitenyésztést is), amelyek közös jellemzője, hogy természetszerű vagy
ahhoz közelítő tartási feltételek között termelik a különböző márkanévvel és
védjeggyel ellátott, a „baromfiipari forradalom” brojlercsirke korszaka előtti,
hagyományos baromfitermékeket.
Az alternatív termék-előállítás teljes vertikuma – az
alkalmazott fajtától az értékesítésig – termékenként egységes szabályrendszer
szerint szigorúan ellenőrzött, a fogyasztó pedig, az intenzív rendszerekben
előállítotthoz képest, különleges minőségű árut vásárolhat. Az alternatív
baromfitartási rendszerek többségét, pl. a francia Label-t, vagy a
Magyarországon több éve működő Red Master
programot az említett főbb feltételeknek megfelelően szervezik, azonban –
részint a termelékenységi szempontok előtérbe helyezése, részint a régi fajták
és a termelési tradíciók eltűnése miatt – a helyi fajták hasznosításának
lehetőségét általában figyelmen kívül hagyják.
Hasonló irányzat figyelhető meg az ökológiai
baromfitermék-előállításban is, amelynek következtében az említett alternatív
rendszerek egyre nagyobb ráfordítást igénylő „visszaiparosodása”, az eredeti
célok és lehetőségek figyelmen kívül hagyása figyelhető meg. A jelenség egyik
oka az, hogy a legtöbb fejlett országban a régi fajták termelési célból tartott
állományai eltűntek, és jobb esetben fajtaazonos egyedek ma már csak
díszbaromfi-tenyésztőknél találhatók, így kénytelenek az intenzív hibrideket,
vagy azok keresztezéseit használni az alternatív rendszerekben is, ami
természetesen a tartásmódot is befolyásolja.
Nálunk még megtalálhatók a régi baromfifajták
Ezzel ellentétben, Magyarországon még rendelkezésünkre
állnak a régi magyar baromfifajták tenyészetei, amelyekre, biztonságos
génmegőrzési és szaporítási program végrehajtása esetén, egy hungarikum típusú,
ökológiai minőségű termék-előállítás alapozható. Ennek érdekében dolgozták ki a
HU-BA programot (HU-BA=Hungarikum Baromfitermékek), amelynek legfőbb célja – a
fajták génmegőrzésének biztonságossá tétele mellett – az említett termékek és a
régi fajták termelési feltételeinek hazai körülményekre adaptált kidolgozása.
A HU-BA termékként értékesíthető magyar baromfihús-termékek
előállításának alapfeltételei a következők:
-
Kizárólag a hazai génmegőrzési és tenyésztési programok
keretében fenntartott régi magyar baromfifajtákra, mint genetikai alapra
támaszkodik. A tyúkfajták esetében a sárga, fehér, kendermagos és fogolyszínű
magyar tyúk valamint az erdélyi kopasznyakú tyúk színváltozatai, a pulyka
esetében a réz- és bronzpulyka, a lúdfajták esetében pedig a magyar lúd és a
fodros tollú magyar lúd génbanki állományainak vizsgálatát végezték el a HU-BA
program kidolgozása során. -
Tradicionális, extenzív termelési módokat alkalmaz, melyek
lehetővé teszik az eredeti fajták biológiai igényeinek kielégítését, ami
egyúttal a fogyasztók szempontjából is a különleges minőségű termék-előállítás
meghatározó feltétele. -
Az Európai Unióban az alternatív és ökológiai
baromfitermékek előállítására alkalmazott ellenőrzési és minőségbiztosítási
rendszerek adaptálása és átdolgozása, bizonyos előírások esetében – pl. fajta,
kifutóterület, vágási kor, állománysűrűség – a fajok és fajták biológiai
igényei szerinti módosítással.
A pályázati program keretében kialakított, az egész
termékkört meghatározó márkanév a HU-BA (Hungarikum-Baromfitermékek).
A HU-BA logó és a márkanév 2005 augusztus 25-től élvez oltalmat. A logó és a
márkanév bejelentője a régi magyar baromfifajták tenyésztő szervezeteként
működő Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete (MGE), amely a termelési
rendszer keretében a fajtaazonosság tanúsítását és a fajtákhoz kapcsolódó
ellenőrzéseket is végzi.
A kísérleti munkák befejezését követően a HU-BA program a
termék- és termelésfejlesztés fázisába jutott. A fejlesztések célja az, hogy
külföldön is jegyzett, ugyanakkor hagyományosan magyar, hungarikum
baromfitermékek kerülhessenek piacra. A termékek piacképessé tétele érdekében
további minőségfokozó szempontként kívánják beépíteni a HU-BA programba az
ökológiai termelés fejlesztését. Ennek keretében olyan gazdálkodási formák
kidolgozását, kialakítását és működtetését tervezik, amelyekben az ökológiai
növénytermesztés, elsősorban a zöldség- és gyümölcsfélék termesztése, a
baromfifélék tartásával kiegészül.
Az így működő vegyes gazdaságok,
amellett, hogy ökológiai állati termékeket állítanak elő, állattartásukkal
hozzájárulnak a növénytermesztés hatékonyságának növeléséhez a növényvédelmi
alkalmazások (talajfertőtlenítés, kártevő-mentesítés és gyomszabályozás), a
talajélet és a talajtermékenység serkentése révén.
Szalay István a Biokultúra újság 2008/4. számában megjelent
cikkének szerkesztett változata. Közzétéve a Magyar
Biokultúra Szövetség és a Biokontroll
Hungária Nonprofit Kft. engedélyével. A korábbi számok írásainak nagy része
elolvasható az újság honlapján.