fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Mit tudhatunk a hungarikum baromfitermékről?

| Szalay István

A HU-BA program célja a régi magyar baromfifajtákra alapozott tradicionális, extenzív termelési módokat helyezi előtérbe. A HU-BA védjeggyel ellátott termékek vásárlásával ezt a programot támogathatjuk.

Napjainkra világszerte kialakultak vagy kialakulóban vannak
az alternatív baromfitenyésztési és -tartási rendszerek (ideértve az ökológiai
baromfitenyésztést is), amelyek közös jellemzője, hogy természetszerű vagy
ahhoz közelítő tartási feltételek között termelik a különböző márkanévvel és
védjeggyel ellátott, a „baromfiipari forradalom” brojlercsirke korszaka előtti,
hagyományos baromfitermékeket.

Az alternatív termék-előállítás teljes vertikuma – az
alkalmazott fajtától az értékesítésig – termékenként egységes szabályrendszer
szerint szigorúan ellenőrzött, a fogyasztó pedig, az intenzív rendszerekben
előállítotthoz képest, különleges minőségű árut vásárolhat. Az alternatív
baromfitartási rendszerek többségét, pl. a francia Label-t, vagy a
Magyarországon több éve működő Red Master
programot az említett főbb feltételeknek megfelelően szervezik, azonban –
részint a termelékenységi szempontok előtérbe helyezése, részint a régi fajták
és a termelési tradíciók eltűnése miatt – a helyi fajták hasznosításának
lehetőségét általában figyelmen kívül hagyják.

Hasonló irányzat figyelhető meg az ökológiai
baromfitermék-előállításban is, amelynek következtében az említett alternatív
rendszerek egyre nagyobb ráfordítást igénylő „visszaiparosodása”, az eredeti
célok és lehetőségek figyelmen kívül hagyása figyelhető meg. A jelenség egyik
oka az, hogy a legtöbb fejlett országban a régi fajták termelési célból tartott
állományai eltűntek, és jobb esetben fajtaazonos egyedek ma már csak
díszbaromfi-tenyésztőknél találhatók, így kénytelenek az intenzív hibrideket,
vagy azok keresztezéseit használni az alternatív rendszerekben is, ami
természetesen a tartásmódot is befolyásolja.

 

Nálunk még megtalálhatók a régi baromfifajták

Ezzel ellentétben, Magyarországon még rendelkezésünkre
állnak a régi magyar baromfifajták tenyészetei, amelyekre, biztonságos
génmegőrzési és szaporítási program végrehajtása esetén, egy hungarikum típusú,
ökológiai minőségű termék-előállítás alapozható. Ennek érdekében dolgozták ki a
HU-BA programot (HU-BA=Hungarikum Baromfitermékek), amelynek legfőbb célja – a
fajták génmegőrzésének biztonságossá tétele mellett – az említett termékek és a
régi fajták termelési feltételeinek hazai körülményekre adaptált kidolgozása.

A HU-BA termékként értékesíthető magyar baromfihús-termékek
előállításának alapfeltételei a következők:

  • Kizárólag a hazai génmegőrzési és tenyésztési programok
    keretében fenntartott régi magyar baromfifajtákra, mint genetikai alapra
    támaszkodik. A tyúkfajták esetében a sárga, fehér, kendermagos és fogolyszínű
    magyar tyúk valamint az erdélyi kopasznyakú tyúk színváltozatai, a pulyka
    esetében a réz- és bronzpulyka, a lúdfajták esetében pedig a magyar lúd és a
    fodros tollú magyar lúd génbanki állományainak vizsgálatát végezték el a HU-BA
    program kidolgozása során.
  • Tradicionális, extenzív termelési módokat alkalmaz, melyek
    lehetővé teszik az eredeti fajták biológiai igényeinek kielégítését, ami
    egyúttal a fogyasztók szempontjából is a különleges minőségű termék-előállítás
    meghatározó feltétele.
  • Az Európai Unióban az alternatív és ökológiai
    baromfitermékek előállítására alkalmazott ellenőrzési és minőségbiztosítási
    rendszerek adaptálása és átdolgozása, bizonyos előírások esetében – pl. fajta,
    kifutóterület, vágási kor, állománysűrűség – a fajok és fajták biológiai
    igényei szerinti módosítással.

A pályázati program keretében kialakított, az egész
termékkört meghatározó márkanév a HU-BA (Hungarikum-Baromfitermékek).
A HU-BA logó és a márkanév 2005 augusztus 25-től élvez oltalmat. A logó és a
márkanév bejelentője a régi magyar baromfifajták tenyésztő szervezeteként
működő Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete (MGE), amely a termelési
rendszer keretében a fajtaazonosság tanúsítását és a fajtákhoz kapcsolódó
ellenőrzéseket is végzi.

A kísérleti munkák befejezését követően a HU-BA program a
termék- és termelésfejlesztés fázisába jutott. A fejlesztések célja az, hogy
külföldön is jegyzett, ugyanakkor hagyományosan magyar, hungarikum
baromfitermékek kerülhessenek piacra. A termékek piacképessé tétele érdekében
további minőségfokozó szempontként kívánják beépíteni a HU-BA programba az
ökológiai termelés fejlesztését. Ennek keretében olyan gazdálkodási formák
kidolgozását, kialakítását és működtetését tervezik, amelyekben az ökológiai
növénytermesztés, elsősorban a zöldség- és gyümölcsfélék termesztése, a
baromfifélék tartásával kiegészül.

Az így működő vegyes gazdaságok,
amellett, hogy ökológiai állati termékeket állítanak elő, állattartásukkal
hozzájárulnak a növénytermesztés hatékonyságának növeléséhez a növényvédelmi
alkalmazások (talajfertőtlenítés, kártevő-mentesítés és gyomszabályozás), a
talajélet és a talajtermékenység serkentése révén.

 

Szalay István a Biokultúra újság 2008/4. számában megjelent
cikkének szerkesztett változata. Közzétéve a Magyar
Biokultúra Szövetség
és a Biokontroll
Hungária Nonprofit Kft.
engedélyével. A korábbi számok írásainak nagy része
elolvasható az újság honlapján.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek