fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mire figyeljünk gyerekjáték vásárlásakor?

Ha biztonságos terméket akarunk választani gyerekünknek, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit jelentenek a játékokon található jelölések. 

Csak olyan játékot érdemes vásárolni, amelyen szerepel a CE-jelölés (A CE-jelölés kötelezettségvállalás a játék gyártójától arra nézve, hogy a játék megfelel valamennyi alkalmazandó uniós biztonsági előírásnak, mely előírások a világon a legszigorúbbak.)

 

Mire ügyeljünk még?

Olvassuk el a használati utasítást és az abban szereplő minden figyelmeztetést.

Győződjünk meg róla, hogy a gyermekek a játékokkal rendeltetésszerűen játszanak, és azok megfelelnek koruknak és képességeiknek.

Ha a gyermekek felügyelet mellett játszanak, nagyobb biztonságban vannak.

3 évesnél fiatalabb gyermekeknek ne vegyünk apró, leválasztható alkatrészekkel rendelkező játékokat. A 3 évesnél fiatalabb gyermekeknél komoly veszélyt jelent a fulladás, mivel hajlamosak mindent a szájukba venni. Az a játék, amelyen ez a jelzés látható, 3 évesnél fiatalabb gyermeknek nem való. A játékokat mindig megbízható üzletekből, illetve online áruházakból szerezzük be.

 A használtan vett, illetve barátoktól „megörökölt” játékokat vizsgáljuk át figyelmesen.

Csökkentsük a vegyszerterhelést a kisgyerekes háztartásban, összegyűjtöttük kapcsolódó cikkeinket a témában, itt elérhetőek.

Ha a játék biztonságosságával kapcsolatban problémák merülnek fel, mindig értesítsük a gyártót vagy azt a kereskedőt, akitől a játékot vettük.

Azoknál a műanyag játékoknál, amelyeket a kisgyerek könnyen a szájába vehet, rágcsálhat kerüljük PVC-ből (3-as számú) készült játékokat a benne lévő ftalát káros hatása miatt. Habár az EU-ban már tilos a ftalát tartalmú játékok forgalomba hozatala, az illegális kereskedelem révén sajnos még sokszor piacra kerülnek ilyen termékek.  A polikarbonát (PC) alapú (7-es jelzésű) gyerektermékek (elsősorban cumisüvegek) is kerülendők a műanyag BpA tartalma miatt.

Fajátékoknál lehetőleg válasszunk tömörfából készült natúr vagy természetes festékkel, lakkal kezelt fajtákat, így elkerülhetjük az illékony szerves vegyületek (VOC) okozta egészségügyi kockázatot. Ilyenkor hagyatkozhatunk az orrunkra is, ha valaminek nagyon erős szaga van (ez műanyag játékoknál is igaz), inkább hagyjuk a polcon.

 

 

 

Forrás: NFH

Képek forrása: www.pixabay.com

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás