fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mi is megérdemeljük a Fairtrade termékeket

| Tudatos Vásárló

A Tudatos Vásárlók Egyesülete cseh, lengyel, szlovák és máltai partnerekkel 2017 februárjában közös regionális kampányt és petíciót indított. Azt kértük a legnagyobb szupermarket láncoktól, hogy bővítsék Fairtrade termékkínálatukat. Közel 3.000 aláírás gyűlt össze, és a polcokon már látszanak az eremények.

Miért?

Egyre több fogyasztó szeretne méltányos kereskedelmi, azaz Fairtrade termékek vásárlásával hozzájárulni a szegénység leküzdéséhez. A méltányos kereskedelem jobb életkörülményeket biztosít a gazdáknak és tisztességesebb munkakörülményeket a dolgozóknak a fejlődő országokban. 

A petíció 21 vezető láncot vett célba, összesen öt országban. Magyarországon a fogyasztók az öt piacvezető szupermarketnek, a Tesco-nak, a CBA-nak, a Coop-nak, a Lidl-nek és a Spar-nak küldhetik el a fairtrade iránti igényüket. 

 

Közel 3.000 aláírás és levél a szupermarketeknek

Ilyen sokan gondolták úgy, és kérték a legnagyobb szupermarket láncokat, hogy a Fairtrade termékek:

 

·         Legyenek elérhetők!

·         Legyenek megtalálhatóak!

·         Legyenek nyomon követhetőek!

 

Banán Feri és Story of banana

Magyarországon a kampányt támogatóknak és a banán-nagykövet Banán Ferinek is köszönhetően egyre több helyen találhatunk a legnépszerűbb termékekből, mint banán, kávé, tea és csokoládé Fairtrade minősítettet. Azt gondoljuk, hogy ebben nagy szerepe volt Banán Feri szupermarket akciójának is, amikor a város különböző pontjain akciózott a szupermarketek előtt Fairtrade banán-szuperhősként.

 


 

Szlovák partnerünk, a Centrum enviornmentálnej a etickej vychovyZivica  iskolai akció napok keretében népszerűsítették a méltányos kereskedelmet. Az akciónapokon a gyerekek interaktív formában ismerkedhettek a fenntartható és etikus vásárlás kérdéseivel és a Fairtrade termékekkel. A Fairtrade már többször bizonyított, legutóbb a Tudatos Vásárlók Egyesületének banán tesztjében is, ahol kiderült, hogy sok esetben ezek a termékek minőségben is az élmezőnyhöz tartoznak az etikai megfontolásokon túl.
 


 

A kampányban résztvevő csehországi partnereinknek, az Ecumenical academy köszönhetjük a Story of Banana interaktív oldalt, ahol képeken, beszámolókon és videókon keresztül követhetjük a banán útját az ültetvénytől egészen az asztalunkig. Az interakítv oldal anyagát a szervezet munkatársai készítették Costa Rica-i és Ecuadori tanulmányútjuk során.

A TVE romániai partnerszervezete a Méltányos Gyümölcsöt! kampányban, a Mai Bine 2.700 aláírást gyűjtött a petícióban, amiben az 5 legnagyobb szupermarketláncot kérték, hogy bővítsék Fairtrade termékkínálatukat. A kampány részeként egy Fairtrade gyümölcs karaván járta az országot, ahol a résztvevők többek között elkészítehették saját, etikus és méltányos alapanyagokból összeállított turmixukat is.

 

 

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a kampányban és levelet küldött a szupermarketeknek. Az eredmények már most is láthatóak, de szeretnénk még több terméket látni a szupermarketek polcain. Ezért továbbra is folytajuk a megkezdett munkát, amiről a jövőben is folyamatosan beszámolunk a www.tudatosvasarlo.hu-n.
 

 

  

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok