| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Zöldbab
A babnak rengeteg fajtája ismert. Elsősorban levesnek használjuk, de találkozhatunk velük salátában vagy egytálételként is.
Különféle alakváltozat, de egy növény: a Phaseolus vulgaris. A bokros zöldbab hüvelye sárga, zöld, lila, hengeres vagy lapos. Feldarabolva (olykor egyben hagyva) készítünk belőle levest, salátát, egytálételt. A magasra terjeszkedő karósbab esetében inkább a kifejtett szemeket hasznosítjuk zsengén vagy szárítás után.
Történelem
Valamennyi babféle közös „anyja” egy Peruban őshonos növény. A vándorló indián törzsek segítségével jutott el Dél- és Közép-Amerikába. Sokféle változatban több mint hétezer éve termesztik Peruban és Mexikóban. A bab eleme volt a „három nővér”-ként ismert ősi növénytermesztési rendszernek: a bab, a kukorica és a tök egymás fejlődését és védelmét biztosító hármasának.
Az amerikai földrészről a felfedezők hozták el Európába, majd spanyol és portugál kereskedők révén jutott el a világ többi részébe. Napjaink legnagyobb zöldbabtermesztő országa Kína, Spanyolország és Franciaország.
A babok változatosságát mi sem bizonyítja jobban, mint a konyhaművészet érdekessége: a 15-babos leves, amely valóban 15-féle babot tartalmaz. A bejegyzett babfajták száma azonban ennél jóval több: csak az Egyesült Államokban több mint négyezer fajtát tartanak nyilván.
A zöldbab étrendi hatásai
Az élelmi rostban gazdag zöldbabot magas vitamin- (A, B1, B2, B9, C és K) és ásványi anyagtartalma (mangán, magnézium, réz, kalcium, kálium, foszfor és vas) teszi értékessé.
Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, keringési rendszerünk védelméhez. A vastagbélrák megelőzésében is fontos lehet. Méregtelenítő étrendekben remekül alkalmazható.
Gyulladáscsökkentő hatású lehet ízületi gyulladások, asztma esetén.
Vastartalma segíti testünk energiaellátását. A vas hasznosítását elősegíti a réz, amelyből a zöldbabbal szintén megfelelő mennyiséget juttatunk szervezetünkbe.
Hogyan vásároljunk és tároljunk zsenge babot?
Zöldbab: fényes felszínű, élénk színű, nyomásnak ellenálló babot válasszunk. A tompa fényű, bágyadt hüvelyek régebbi szedésre utalnak. Néhány kicsiny barnás folt elfogadható; vizenyős, szabálytalan kiterjedésű, barnás-sárgás foltok a rothadás jelei.
Fejtősbab: a zacskóba csomagolt babot figyelemmel forgassuk át, ne válasszunk olyat, amelyben a szemek töppedtek vagy penészesek.
A babot mosás nélkül, laza nejlonzacskóban két-három napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Tárolás alatt számítanunk kell szálkásodásra és a magas víztartalom miatt penészedésre is.
A zöldbab a konyhában
Felhasználás előtt a zöldbabhüvelyek két végét levágjuk vagy lecsípjük.
A babféléket csakis hőkezelés után szabad fogyasztani. A zöldbabot általában zsiradékon, kevés vízben pároljuk, és tovább hasznosítjuk, esetleg levesben főzzük meg. A fejtett bab gyakran kerül salátába, levesbe, gabona alapú kásákba.
A zöldbab íze kedvezően találkozik a gombáéval, de illik halakhoz és burgonyához, főtt marhahúshoz is. Pároltan köretként kínálhatjuk: pirított mandulával megszórva. Sült paprikacsíkokkal, fokhagymával kiegészítve finom olíva olajas salátát készíthetünk.
Receptek
Rakott zöldbab
- 500g zöldbab, megtisztítva, darabokra összevágva
- 1 vöröshagyma, megtisztítva, egészben hagyva
- 1 gerezd fokhagyma
- vaj
- 100g reszelt sajt
- 2 tojás
- só, borsikafű
- 4-5 Ek zsemlemorzsa
- 4dl tejföl
Kevés vízbe tesszük a hagymákat, és megfőzzük benne a zöldbabot. Amikor félig megpuhult, leszűrjük. Elkeverjük 2dl tejföllel, vajon pirított morzsával és kivajazott jénai edénybe lapátoljuk. A tojást habosra keverjük a maradék tejföllel és a reszelt sajttal, fűszerezzük. Ráöntjük a babra, és forró sütőben megsütjük.
Fűszeres zöldbab szalonnával
- 700g zöldbab, megtisztítva, felvágva
- 200g húsos szalonna, felkockázva
- 1 nagy vöröshagyma, finomra vágva
- só, bors
A zöldbabot 15-20 perc alatt kevés vízben megpároljuk. Serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a szalonnát, majd félretesszük. Megdinszteljük a hagymát, majd azt is kivesszük az olajból. A helyére tesszük a lecsepegtetett zöldbabot, felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a szalonna egy részét. Megfűszerezzük, és alaposan összekeverjük. A maradék szalonnával díszítjük.
Termesztési tanácsok
A meleg és fénykedvelő zöldbabot sorban, a magasra kúszó karósbabot mindig valamilyen támaszték mellé vessük. Ez lehet kerítés vagy egyedi karó is. De futtathatjuk három-négy, földbeszúrt, kupolaszerűen összetámasztott hosszú botra is: ekkor a magokat a karók közelébe, kör alakban érdemes vetni.
Talaj iránt a zöldbab kevésbé érzékeny. A sokkal nagyobb zöldtömeget és termést adó karósbab viszont igényli a vetés előtti komposztadagolást.
Kedveli az uborka, káposztafélék, saláták, zeller és paradicsom szomszédságát. Kikelése után érdemes borsikafüvet (csombor) ültetni a közvetlen közelébe, ez ugyanis távol tartja a fekete répalevéltetűt. Ne kerüljön borsó és hagymafélék mellé.
A vetéssel a fagyok elmúltáig várnunk kell: a hideg talajban a szemek elrothadnak. Ha a zöldbabot május első hetétől július közepéig több részletben vetjük, folyamatos lesz a termés.
Teendőink az óvatos gyomlálás, illetve a virágzást követő öntözés, különösen a karósbab esetében.
Esős időben ne menjünk a babhoz, ezzel máris csökkentettük a gombás betegségek felléptének esélyét.
A szedés megfelelő időpontja az, amikor a hüvelyek már megfelelő méretűek, de még roppanva törnek. Szedéskor a bokrot óvatosan fogjuk le, különben kiránthatjuk a tövet a földből.
Kép [cc] bennylin