fbpx
mi fán terem ribizli

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Ribizli

A savanykás, roppanósan lédús ribizlit június végétől augusztusig szedhetjük. Kedveljük mutatós fürtjeit, jellegzetes ízét: fogyasszuk nyersen, vagy díszítsünk vele süteményt! Mire jó, milyen élettani hatásai vannak? Hogy vásároljuk? Hogyan termesszük? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!

A velünk élő bogyók

A ribiszkefélék családja (Grossulariaceae) elsősorban az Egyenlítőtől délre őshonos. A 150 fajjal népesnek mondható Ribes nemzetség viszont az északi féltekén él: magasabb fekvésű, kissé nedves, hűvös területeken vadon megterem.

A ribizli színváltozatai különböző növényfajokhoz tartoznak. A fehér ribizli (R. vulgare) húsa sárgásfehér, éretten áttetsző. Kevésbé savas, mint a piros. A rózsaszínű ribizli átmenetet képez a piros (R. rubrum) és a fehér között, héja színtelen, húsa rózsaszínű.

Az aranyribizli (R. aureum) nem fejleszt tömött fürtöket. Az egyesével-kettesével lecsüngő bogyók feketék, eleinte fanyar ízűek, kellemessé érésükhöz 2-3 hét is szükséges.

Nevét sárga, pirossal díszített, illatos virágairól kapta. Alanyként használják a törzses fácskákhoz. Ha a ráoltott nemes legyengül, akkor az aranyribizli, a ma már ritkaságnak számító ehető gyümölcsű bokor kihajt és továbbél kertünkben.

A feketeribizli, az akár másfél méter magasra is megnövő cserje például a tibeti fennsíkok szülötte. A népi gyógyászat régóta használja.

Európai termesztése a XVI. században északon (Hollandia, Dánia) kezdődött. A fekete ribizli (R. nigrum) termesztése majdnem száz évig tiltott tevékenységnek számított az USA-ban, ahol a növényen megtelepedő gomba veszélyforrást jelentett bizonyos, a fafeldolgozó-ipar szempontjából fontos fenyőfélékre.

A gyógyító ribizli

A ribizli több mint 80%-a víz.

✓ Gazdag ásványi anyagokban (vas, foszfor, kálium, magnézium) és vitamintartalma (B, C, P) is jelentős.

✓ Pektintartalma révén tisztítja az érfalat, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja az emésztést.

✓ A piros ribizli étvágyjavító, emésztést elősegítő, enyhén hashajtó hatású.

✓ Serkenti a húgysav lebontását: hatásos egyes vesebetegségek és reumatikus panaszok esetén. Méregteleníti a szervezetet. Hatóanyagai antibakteriális hatással bírnak.

✓ Serkenti a máj működését, nyugtatja a gyomrot.

✓ A csipkebogyó után a feketeribizli tartalmazza a mérsékelt égövi gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamint. A fekete színért is felelős antociánjai hatékony antioxidánsok: megakadályozzák a gyulladásokat, csökkentik az arthritis tüneteit. Hatásos lehet rákbetegség megelőzésében illetve kezelésében. Hő- és fényérzékeny vegyületekről van szó: hatásukat leginkább nyersen fejtik ki.

✓ Gazdag ásványi anyagokban és hasznos zsírsavakban (linolénsavak, elsősorban a gamma-linolénsav, amelynek gyakorlatilag a feketeribizli az egyetlen természetes forrása).

Idénynövény adatbázis

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

  • Kemény, fényes bogyókat keressünk. A mélypiros és már egészen fekete ribizlik a legérettebbek. A fehér ribizli éretten sárgásan ragyog.
  • Az esőben szedett ribizli hamar romlásnak indul.
  • A fürtös ribizli könnyebben eltartható, mint a gurulós.
  • Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el.

Hogyan használjuk fel?

Fogyasszuk a ribizlit nyersen, vagy fagyasszuk le. Tegyük gyümölcssalátába, szórjuk az elkészült gyümölcslevesbe, díszítsünk vele süteményt.

Magas pektintartalmánál fogva a vegyes lekvár kevesebb cukorral és rövidebb idő alatt sűrűsödik.

5 elemes ribizli gluténmentes sütemény

5 elemes recept

Gyümölcsös-gluténmentes kavart sütemény

Hozzávalók

  • 12 dkg darált napraforgómag vagy mandula
  • 6 dkg rizsliszt vagy hajdinaliszt
  • 2 evőkanál napraforgóméz
  • 18 dkg vaj vagy kókuszolaj
  • 10 szem kardamom, frissen megőrölve vagy ½ csapott teáskanál őrölt vanília vagy ½ bio citrom reszelt héja (vagy szárított citromhéj)
  • 4 nagy tojás fehérje, habbá felverve
  • 30 dkg gyümölcs szezonálisan: nagyon jó savanykásabb gyümölcsökkel, mint amilyen a ribizli, rebarbara, meggy, málna, szeder, de remek szilvával vagy barackkal is

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 C-ra.
  2. Egy kis lábasban olvaszd fel a vajat, majd hűtsd vissza kicsit, keverd bele a mézet, a sót és a fűszereket.
  3. Keverd össze egy tálban a száraz hozzávalókat: darált napraforgómag / mandula, rizsliszt.
  4. Keverd a liszthez a mézes, fűszeres vajat.
  5. Verd fel a tojás fehérjét habbá. Keverd óvatosan a masszához.
  6. Öntsd egy kivajazott 20×30-as vagy 25 cm átmérőjű tepsibe, jénaiba vagy vasserpenyőbe.
  7. Rendezd el a tetején szépen és egyenletesen a gyümölcsöket, és tedd a forró sütőbe 30 percre.

Tipp

Sütheted muffinformában is, ha piknikre viszed.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

További receptek

Feketeribizlis muffin (12 adag)

  • 250 g liszt
  • 2 Ek búzacsíra
  • 1 tk sütőpor
  • kevés só
  • 85 g méz
  • 1,7 dl tej
  • 1 Ek olaj
  • 1 nagy tojás
  • 140 g feketeribizli

Melegítsük elő a sütőt 220 C-fokra. A hozzávalókat a megadott sorrendben keverjük össze. Kanalazzuk előkészített sütőformába. 18-20 perc alatt megsül. Csokoládémártással vagy tejszínhabbal tálaljuk.

Ribizlis lepény (piros ribizliből mutatós)

Hozzávalók:

  • 3 tojás, szétválasztva
  • 150 g cukor
  • 250 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 50 g vaj, langyosan
  • 5 ek tej
  • kevés só
  • 500 g ribizli
  • 200 g cukor

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját 3 ek vízzel habosra keverjük.
  2. Hozzákeverünk 150 g cukrot.
  3. Óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vajat és a tejet.
  4. Előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon 15 percig sütjük.
  5. Eközben a tojásfehérjéből sóval és 50 g cukorral kemény habot verünk. A kivett süteményre rendezzük a ribizlit, majd elkenjük a habot.
  6. 150 fokon további 15 percig szárítjuk.

mi fán terem ribizli

Termesztési tanácsok

Eredeti termőhelyükön a ribizlik félárnyékban, szélvédett, szerves anyagokban gazdag talajon teremnek. Ha ezt a környezetet sikerül kertünkben megteremteni, akkor a ribizli termesztése nem jelent különösebb gondot.

A természetszerű kertben sok az árnyékot adó, szél ellen védelmet jelentő fa, amely alatt a ribizli jól érzi magát. A rendszeres (ősszel és tavasszal végzett) komposzt-terítés visszapótolja a tápanyagokat és megőrzi a talaj nedvességtartalmát, amelyre a nagy víztartalmú bogyók kifejlesztéséhez a ribizlinek szüksége van. A mulcsozás védi a sekély gyökérzetet.

A feketeribizli érzékenyebb: védettebb, melegebb helyet kedvel. Kerüljük a meszes talajokat.

A törzses fácska mutatós; ám rövidebb életű (5-8 év). A bokor megújul, tehát tartós társunk lehet a kertben.

Metszése: az új vesszők közül csak 3-4-et hagyjunk meg. Ügyeljünk a fiatal és a 3-4 éves vesszők arányára. Az idősebb vesszőket vágjuk vissza, vagy vágjuk ki teljesen.

Legjelentősebb rovarkártevője az üvegszárnyú ribizkelepke (szitkár). A hernyó az ág belsejében járatot rág. A tavasszal ki nem hajtott ágak gyanúsak, metsszük le, és égessük el őket.

A levéltetvek szívogatása elsősorban küllemi hiba. A természetszerű kertben általában jelen vannak a kártevők ellenségei, pl. a fátyolkák, fürkészdarazsak és a pókok.

A ribiszkerozsda ellen megelőzésként kerüljük a fenyők közelségét, és telepítsünk a közelbe fehér ürmöt vagy páfrányt.

Gombás betegségei ellen locsoljuk be és permetezzük erjesztett csalán- vagy hagymalével.

Képek: 5 Elemes Étrend/Unsplash

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás