| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Ribizli
A savanykás, roppanósan lédús ribizlit június végétől augusztusig szedhetjük. Kedveljük mutatós fürtjeit, jellegzetes ízét: fogyasszuk nyersen, vagy díszítsünk vele süteményt! Mire jó, milyen élettani hatásai vannak? Hogy vásároljuk? Hogyan termesszük? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!
A velünk élő bogyók
A ribiszkefélék családja (Grossulariaceae) elsősorban az Egyenlítőtől délre őshonos. A 150 fajjal népesnek mondható Ribes nemzetség viszont az északi féltekén él: magasabb fekvésű, kissé nedves, hűvös területeken vadon megterem.
A ribizli színváltozatai különböző növényfajokhoz tartoznak. A fehér ribizli (R. vulgare) húsa sárgásfehér, éretten áttetsző. Kevésbé savas, mint a piros. A rózsaszínű ribizli átmenetet képez a piros (R. rubrum) és a fehér között, héja színtelen, húsa rózsaszínű.
Az aranyribizli (R. aureum) nem fejleszt tömött fürtöket. Az egyesével-kettesével lecsüngő bogyók feketék, eleinte fanyar ízűek, kellemessé érésükhöz 2-3 hét is szükséges.
Nevét sárga, pirossal díszített, illatos virágairól kapta. Alanyként használják a törzses fácskákhoz. Ha a ráoltott nemes legyengül, akkor az aranyribizli, a ma már ritkaságnak számító ehető gyümölcsű bokor kihajt és továbbél kertünkben.
A feketeribizli, az akár másfél méter magasra is megnövő cserje például a tibeti fennsíkok szülötte. A népi gyógyászat régóta használja.
Európai termesztése a XVI. században északon (Hollandia, Dánia) kezdődött. A fekete ribizli (R. nigrum) termesztése majdnem száz évig tiltott tevékenységnek számított az USA-ban, ahol a növényen megtelepedő gomba veszélyforrást jelentett bizonyos, a fafeldolgozó-ipar szempontjából fontos fenyőfélékre.
A gyógyító ribizli
A ribizli több mint 80%-a víz.
✓ Gazdag ásványi anyagokban (vas, foszfor, kálium, magnézium) és vitamintartalma (B, C, P) is jelentős.
✓ Pektintartalma révén tisztítja az érfalat, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja az emésztést.
✓ A piros ribizli étvágyjavító, emésztést elősegítő, enyhén hashajtó hatású.
✓ Serkenti a húgysav lebontását: hatásos egyes vesebetegségek és reumatikus panaszok esetén. Méregteleníti a szervezetet. Hatóanyagai antibakteriális hatással bírnak.
✓ Serkenti a máj működését, nyugtatja a gyomrot.
✓ A csipkebogyó után a feketeribizli tartalmazza a mérsékelt égövi gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamint. A fekete színért is felelős antociánjai hatékony antioxidánsok: megakadályozzák a gyulladásokat, csökkentik az arthritis tüneteit. Hatásos lehet rákbetegség megelőzésében illetve kezelésében. Hő- és fényérzékeny vegyületekről van szó: hatásukat leginkább nyersen fejtik ki.
✓ Gazdag ásványi anyagokban és hasznos zsírsavakban (linolénsavak, elsősorban a gamma-linolénsav, amelynek gyakorlatilag a feketeribizli az egyetlen természetes forrása).
Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?
- Kemény, fényes bogyókat keressünk. A mélypiros és már egészen fekete ribizlik a legérettebbek. A fehér ribizli éretten sárgásan ragyog.
- Az esőben szedett ribizli hamar romlásnak indul.
- A fürtös ribizli könnyebben eltartható, mint a gurulós.
- Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el.
Hogyan használjuk fel?
Fogyasszuk a ribizlit nyersen, vagy fagyasszuk le. Tegyük gyümölcssalátába, szórjuk az elkészült gyümölcslevesbe, díszítsünk vele süteményt.
Magas pektintartalmánál fogva a vegyes lekvár kevesebb cukorral és rövidebb idő alatt sűrűsödik.
5 elemes recept
Gyümölcsös-gluténmentes kavart sütemény
Hozzávalók
- 12 dkg darált napraforgómag vagy mandula
- 6 dkg rizsliszt vagy hajdinaliszt
- 2 evőkanál napraforgóméz
- 18 dkg vaj vagy kókuszolaj
- só
- 10 szem kardamom, frissen megőrölve vagy ½ csapott teáskanál őrölt vanília vagy ½ bio citrom reszelt héja (vagy szárított citromhéj)
- 4 nagy tojás fehérje, habbá felverve
- 30 dkg gyümölcs szezonálisan: nagyon jó savanykásabb gyümölcsökkel, mint amilyen a ribizli, rebarbara, meggy, málna, szeder, de remek szilvával vagy barackkal is
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 190 C-ra.
- Egy kis lábasban olvaszd fel a vajat, majd hűtsd vissza kicsit, keverd bele a mézet, a sót és a fűszereket.
- Keverd össze egy tálban a száraz hozzávalókat: darált napraforgómag / mandula, rizsliszt.
- Keverd a liszthez a mézes, fűszeres vajat.
- Verd fel a tojás fehérjét habbá. Keverd óvatosan a masszához.
- Öntsd egy kivajazott 20×30-as vagy 25 cm átmérőjű tepsibe, jénaiba vagy vasserpenyőbe.
- Rendezd el a tetején szépen és egyenletesen a gyümölcsöket, és tedd a forró sütőbe 30 percre.
Tipp
Sütheted muffinformában is, ha piknikre viszed.
Molnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.
Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.
További receptek
Feketeribizlis muffin (12 adag)
- 250 g liszt
- 2 Ek búzacsíra
- 1 tk sütőpor
- kevés só
- 85 g méz
- 1,7 dl tej
- 1 Ek olaj
- 1 nagy tojás
- 140 g feketeribizli
Melegítsük elő a sütőt 220 C-fokra. A hozzávalókat a megadott sorrendben keverjük össze. Kanalazzuk előkészített sütőformába. 18-20 perc alatt megsül. Csokoládémártással vagy tejszínhabbal tálaljuk.
Ribizlis lepény (piros ribizliből mutatós)
Hozzávalók:
- 3 tojás, szétválasztva
- 150 g cukor
- 250 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 50 g vaj, langyosan
- 5 ek tej
- kevés só
- 500 g ribizli
- 200 g cukor
Elkészítés:
- A tojások sárgáját 3 ek vízzel habosra keverjük.
- Hozzákeverünk 150 g cukrot.
- Óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vajat és a tejet.
- Előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon 15 percig sütjük.
- Eközben a tojásfehérjéből sóval és 50 g cukorral kemény habot verünk. A kivett süteményre rendezzük a ribizlit, majd elkenjük a habot.
- 150 fokon további 15 percig szárítjuk.
Termesztési tanácsok
Eredeti termőhelyükön a ribizlik félárnyékban, szélvédett, szerves anyagokban gazdag talajon teremnek. Ha ezt a környezetet sikerül kertünkben megteremteni, akkor a ribizli termesztése nem jelent különösebb gondot.
A természetszerű kertben sok az árnyékot adó, szél ellen védelmet jelentő fa, amely alatt a ribizli jól érzi magát. A rendszeres (ősszel és tavasszal végzett) komposzt-terítés visszapótolja a tápanyagokat és megőrzi a talaj nedvességtartalmát, amelyre a nagy víztartalmú bogyók kifejlesztéséhez a ribizlinek szüksége van. A mulcsozás védi a sekély gyökérzetet.
A feketeribizli érzékenyebb: védettebb, melegebb helyet kedvel. Kerüljük a meszes talajokat.
A törzses fácska mutatós; ám rövidebb életű (5-8 év). A bokor megújul, tehát tartós társunk lehet a kertben.
Metszése: az új vesszők közül csak 3-4-et hagyjunk meg. Ügyeljünk a fiatal és a 3-4 éves vesszők arányára. Az idősebb vesszőket vágjuk vissza, vagy vágjuk ki teljesen.
Legjelentősebb rovarkártevője az üvegszárnyú ribizkelepke (szitkár). A hernyó az ág belsejében járatot rág. A tavasszal ki nem hajtott ágak gyanúsak, metsszük le, és égessük el őket.
A levéltetvek szívogatása elsősorban küllemi hiba. A természetszerű kertben általában jelen vannak a kártevők ellenségei, pl. a fátyolkák, fürkészdarazsak és a pókok.
A ribiszkerozsda ellen megelőzésként kerüljük a fenyők közelségét, és telepítsünk a közelbe fehér ürmöt vagy páfrányt.
Gombás betegségei ellen locsoljuk be és permetezzük erjesztett csalán- vagy hagymalével.
Képek: 5 Elemes Étrend/Unsplash