| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Karalábé
A jelentéktelen kinézetű zöld (fehér) vagy lila karalábé ásványi anyagban meglepően gazdag. A piacon szinte egész évben beszerezhető, tavasszal különösen zsenge és roppanós. Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle?
A káposztafélék családjába tartozó Brassica oleracea egyik változata a szárban gumószerűen megvastagodó karalábé. Az ásvány anyagban gazdag növény fajtársa a kelbimbó, de ebbe a fajba tartozik a fejes káposzta, a kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol is.
Az őshonos káposztaféle
A karalábé észak-európai eredetű növény. Őse az ún. „vadkáposzta”. Elsőként Plinius említi a „torzsájában megvastagodott” káposztafélét. Valószínű, hogy ez a karalábé volt. A XVI. század végétől már széles körben termesztették és fogyasztották Nyugat-Európában és a Földközi-tenger vidékén.
Miért egészséges?
✓ A növényi rostban gazdag karalábé serkenti, karban tartja emésztésünket.
Remek táplálék energia- és sószegény étkezés kiegészítéséhez.
✓ Fogyasztása légúti- valamint a bőrbetegségek esetén kifejezetten javasolt. Antibakteriális hatású.
✓ Ásványi anyagai közül legjelentősebb a kálium. Említésre méltó még magnézium-, jód-, kén-, szelén-, mész- és foszfortartalma is.
✓ Levelében igen sok vas és karotinoid található.
✓ Táplálkozástani értékéhez vitaminjai (A, B1, B2, B6 és C) is hozzájárulnak. A B-vitaminok közül kiemelendő még folsav- és pantoténsavtartalma.
Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?
A fás karalábé a növény érettségét jelzi: ilyenkor is fogyasztható, de az élvezhetősége mellett nem sokan kardoskodnának. Hogyan tudjuk ezt elkerülni?
- A piacon vegyük szemügyre a gumót: ha repedezéstől mentes, nedves tapintású, esetleg ujjbeggyel könnyedén benyomható, akkor valószínűleg friss.
- Továbbá, a friss, élénk levelek is kellemes gumót sejtetnek.
- A hűtőszekrény zöldséges részében levelével együtt 2-3 napig tárolhatjuk.
Ötletek a karalábé felhasználására
Kiemelkedő vitamintartalma miatt a karalábét érdemes minél többféle módon elsősorban nyersen fogyasztani. A zsenge gumók elrágcsálása a fogazatot is kellemesen edzett állapotban tartja. Gyerekeknek vágjuk csíkokra, szeletekre. Felkockázva nyers ízével feldobja a nyári salátákat.
A nagyobb gumókból érdemes főzeléket készíteni, vagy megtölteni. Vegyes levesek nélkülözhetetlen kelléke. Egyes helyeken rizses gombóccal töltik, amelyet fűszeres lében főznek puhára.
Próbáljuk ki burgonyával együtt dinsztelve; vagy rövid előfőzés után akár ki is ránthatjuk. Enyhén borsos ízéhez kellemesen társul a borsikafű, lestyán, petrezselyem.
Feltétlenül hasznosítsuk a levelét. Nyersen összevágva tegyük salátába, vagy készítsünk vele vajas-túrós krémet. Együttfőzhetjük a gumóval bármilyen ételben. Felmagzott karalábénk sárgás virágbimbóit salátába tehetjük.
Receptek
Karalábé-krémleves
Hozzávalók
- 2 fiatal karalábé, kockára vágva
- 1 burgonya, feldarabolva
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1 Ek olaj
- 700 ml víz (zöldségalaplé)
- 150 ml tejszín
- ízlés szerint só, borsikafű és petrezselyemlevél
Elkészítés
- Az olajban megdinsztelt hagymához hozzáadjuk a zöldségeket.
- Rövid pirítás után öntsük fel a lével, majd puhulásig főzzük.
- Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt és a fűszereket, majd pürésítsük.
- Egészben hagyott petrezselyem-levelekkel tálaljuk.
Töltött karalábé
Hozzávalók
- 4 db közepesen nagy karalábé meghámozva
- 3 vöröshagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, összenyomva
- 500g gomba, apróra vágva
- 1 száraz kifli, felkockázva
- 2 tojás
- 3 dl tejföl
- 5 dl zöldségleves alaplé (víz)
- só, borsikafű, kakukkfű, lestyán, ízlés szerint
- olaj
Elkészítés
- A karalábét sós vízben 10-15 perc alatt félpuhára főzzük.
- Amíg kihűl, az olajon megdinszteljük a hagymát, beleadjuk a gombát és pár percig együtt pirítjuk.
- Beleforgatjuk a száraz kiflit, majd hagyjuk kihűlni.
- Óvatosan egyenesítsük ki a karalábék alját, hogy megálljanak, majd kivájjuk a közepüket. A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük.
- A töltelékhez hozzákeverjük az egyik tojást és a fűszereket.
- Megtöltjük a karalábékat és kiolajozott tűzálló tálba helyezzük őket. Leöntjük az alaplével, és 40-45 percig letakarva sütjük.
- A tejfölt összekeverjük a másik tojással, és ráöntjük a karalábé tetejére. Újabb 15-20 perc alatt készre sütjük.
Termesztési tanácsok
A karalábé a közepesen tápanyagigényes növények közé tartozik. Komposzttal rendszeresen ellátott talajban jól fejlődik.
Rövid tenyészideje miatt az év során több szakaszban is vethetünk magot; illetve ültethetünk palántát. A szakaszos kiültetéssel pedig hosszú ideig elláthatjuk asztalunkat fiatal gumókkal.
A veteményesben feltétlenül napos helyet keressünk számára. Árnyékos helyen a növény nyurga lesz, a gumó kisebb marad.
Szépen fejlődik bab, borsó és fejes saláta közelében, viszont nem kedveli a földieper és a hagyma társaságát.
Vetés, illetve palántakiültetés előtt a talajt aprólékosan dolgozzuk el, a karalábé gyenge és sekélyen elhelyezkedő gyökérzete miatt ugyanis nagyon érzékeny a tápanyag és a víz felvehetőségére.
A gumók egyenletes fejlődése és puhasága érdekében gondoskodjunk a növények folyamatos vízellátásáról. Különösen hasznos lehet a csepegtető öntözés. A sekély gyökerezés miatt a gyomlálást is kellő körültekintéssel végezzük.
A faj más alakváltozataihoz hasonlóan a karalábé is kétéves növény. Az első évben növekszik, a téli nyugalmi időszak után virágokat fejleszt, majd magot érlel.
A száraz talajon, meleg időben megjelenő, a leveleken apró lyukakat rágó földibolhák ellen a talajtakarás hatásos védelmet nyújt. Ez ugyanis nedvesen tartja a talajt, amely a karalábé esetében a vízellátás szempontjából is igen előnyös.
A káposztalégy ellen próbálkozzunk meg erős illatú, az állatokat megzavaró növények ültetésével. Sikeres lehet a paradicsom, vagy a zeller, amelynek maradványaival akár a talajtakarást is megoldhatjuk.
Képek: canva.com