| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Fejtett bab
A szárazbab lehet apró, közepes, óriási. Kerekded, hosszúkás és vese alakú. Fehér, tarka, fekete. Jól tárolható, mégis egyetlen éjszakai áztatás életre kelti. A magyar konyha kedvelt hüvelyese egész évben kapható – fogyasztása nekünk és még a bolygónknak is jót tesz.
A szárazbab múltja
A Peru és Mexikó területéről származó régészeti leletek azt mutatják, hogy a bab kilencezer éve része az emberi kultúrának. Indián kereskedők Dél-, és Közép-Amerika meleg éghajlatú lejtőin is meghonosították, majd innen terjedt Afrikába és Ázsiába. Egyiptomban az élet jelképeként tisztelték.
A rómaiak szavaztak a babbal: a fehér a kedvező döntés jele, míg a fekete az elítélésé volt. Fogyasztották és évente ünnepelték – Pitagórász viszont különcként viselkedett: tanítványai nem ehettek babot és rá sem léphettek babföldre.
Hazánkba a XVI. században jutott el. Napjaink legnagyobb babtermesztő országa India és Kína.
Élettani hatásai
✓ A bab fehérjében és szöveti vízben, valamint rostokban gazdag eledel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része.
✓ A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony: fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
✓ Magas antioxidáns tartalma segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.
✓ Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a mitokondriumokban képződő szabadgyököket.
✓ A szárazbab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás.
Édesen is?
Az ázsiai konyha édességet is készít a szárazbabból. Cukros, ízesített vízben puhára főzik. A főzőlevet általában leöntik. A babot megtörik, a héjakat eltávolítják, vagy ellenkezőleg, meghagyják. Ezután olajjal krémesebbé teszik és a receptnek megfelelően tovább alakítják. Fogyasztják önmagában, töltik rizsgombócba, palacsintába.
Miért áztatjuk?
Áztatás során a babszemek nedvességtartalma kiegyenlítődik, főzéskor egyöntetűen puhulnak meg. A héj kevésbé repedezik. A gázképződésért felelős emészthetetlen oligoszacharidok lebomlanak. A rövidebb főzés kevesebb energiát igényel; kíméletesebb a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Az áztatóvizet feltétlenül öntsük le.
Vásárlás és tárolás
A piacon vizsgáljuk meg a zacskóban árusított szárazbabot. A zacskó nem lehet párás. Nézzük meg, van-e a szemek között törmelék, rágott, fonnyadt, penészes, vagy törött. Ha kis, kerek lukat látunk a babon, akkor a zsizsik megelőzött minket – mindezek a minőségi hibák rontják a tárolhatóságot.
A szárazbabot légmentesen záró dobozban, csavaros üvegben, szobahőmérsékleten, sötét helyen akár egy évig is tárolhatjuk. Ne tegyük hűtőszekrénybe.
A nem megfelelő tárolás következtében a bab felveszi a levegő nedvességét és megromlik.
Konyhai tippek
✓ Felhasználás előtt válogassuk és mosssuk át (szita, vagy tésztaszűrő felett), majd áztassuk.
✓ A recept időnként előfőzést ír elő. Erre azért van szükség, hogy a többi hozzávaló ne veszítsen értékéből a bab által igényelt hosszú puhulási idő alatt.
✓ Fűszerezzük bátran, de figyeljünk arra, hogy a sós, vagy savas jellegű fűszereket csak a főzés végén szabad az ételhez adni, különben a szemek kemények maradnak.
✓ Váratlan vendégeinket kínáljuk babos előétellel: a megfőtt és átpasszírozott vörös babot kenjük kukoricás kenyérre és szórjuk meg reszelt sajttal.
✓ Mutatós egytálételt, vagy salátát készíthetünk, ha egyszerre többfajta babot használunk.
✓ Babsalátához javasoljuk a paradicsomot, gyöngyhagymát; mindezt öntsük le olivaolaj, citromlé, só keverékével. Fűszerezzük ízlés szerint.
✓ A hagyományos ételek között sokféle babos-zöldséges levest és főzeléket találunk.
Receptek
Őszi bableves (krémes állagú, melegítő hatású leves)
- 2 ek olaj
- 1 db hagyma, felszeletelve
- 1 db sárgarépa, karikára vágva
- 1 db színes paprika, felcsíkozva
- 250g bab, puhára főzve
- 1 zellerszár, felkarikázva
- 1 dl tej
- só, ánizsmag, zellermag
Az olajon megfuttatjuk a hagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát és a paprikát. Kevergetés közben megpirítjuk a zöldségeket.
2-3 evőkanálnyi főtt babot kevés lével leturmixolunk. Belekanalazzuk a lábosba, majd ráöntjük a maradék babot és levet. Beletesszük a zellerszárat.
Ízlés szerint fűszerezzük, és összeforraljuk.Tálalás előtt tejjel szelidítjük – ez a lépés elhagyható.
Babos pogácsa (soproni különlegesség a babtermesztés egyik hazai fellegvárából)
- 200 g tarkabab, megfőzve
- 200 g vaj
- 1/3 kocka friss élesztő
- 1 Ek tejföl
- 1 tojás
- só, borsikafű
- 500 g liszt
A babot nyomjuk át szitán. Adjuk hozzá a vajat, kevés lisztet, élesztőt, tejfölt és tojást. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd egy másik tálban dolgozzuk a lisztbe a babos keveréket és ízesítsük. Kelesszük 10-15 percig.
Nyújtsuk 2 cm vastagra és szaggassunk pogácsákat. Tetejét kenjük meg tojással, vagy díszítsük 1-1 babbal.
Előmelegített, középmeleg sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Termesztési tanácsok
Ha szárazbabot szeretnénk, akkor a karósbab, vagy a tűzbab fajták közül válasszunk. Magasba törő lombos szárával, fehér, vagy égővörös virágaival látványos jelenség.
Négeyesével, gúla alakban összekötözött karókra futtatjuk, de felkúszik a kukoricára, vagy a kerítésre is. Kisebb veteményesben, sőt, akár erkélyen is elfér.
Válasszunk napos, meleg területet. Előző ősszel dolgozzunk a talajba érett komposztot és fahamut. Vetése május első felére esik, mert hideg talajban a magok elrothadnak.
Kerülhet saláta, sárgarépa, uborka és paradicsom közelébe. Kedvezőtlen szomszédai a hagymafélék.
Kerítés mellé sorban, karókra futtatva karónként 7-8 szemet vessünk. Gyomelnyomó hatása gyenge, ezért gyakran gyomláljuk.
Öntözzük rendszeresen, főképpen a virágzás és a hüvelyek kezdeti fejlődése idején.
A mulcsozást meghálálja: a talajtakarás (szalma, érett komposzt, vagy falevél) megtartja a nedvességet és a gyomokat is elnyomja.
A jól tárolható minőséghez meg kell várni, amíg a hüvely zörgősre szárad és a magvak kemények.
A végleges tárolás előtt szellős, meleg helyen kiterítve szárítsuk.
Betegségei közül a gombás fertőzés a legjelentősebb. Előzzük meg a gondokat ellenálló fajtával és azzal, hogy esős időben nem megyünk a veteményesbe.
A zsizsikfertőzés már a szedés előtt mutatkozik, ellene vetésváltást javasolunk.
Kép: freepik