fbpx
fűkasza teszt

Melyik mennyit bír? Akkumulátoros fűkaszák, szegélynyírók tesztösszefoglaló

Ha fűnyírásról van szó, a nehezen hozzáférhető vagy szűk helyeken, ahol nem használható a fűnyíró, szükségünk lehet egy fűkaszára. A boltok polcain találkozhatunk benzines és elektromos modellekkel is. Az elektromos típusok vagy kábellel csatlakoztathatóak a hálózathoz, vagy beépített, esetleg levehető akkumulátorral rendelkeznek. Az akkumulátoros fűkaszák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ebből teszteltük 16 márka 24 damilos vagy pengés fűkaszáját. Milyen jól vágják a füvet? Mennyire könnyű a használatuk? Meddig bírja az akkumulátor és milyen gyorsan tölthető újra? Mennyire zajosak használat közben?

A tesztek során 16 márka (Al-KO, Black & Decker, Bosch, Dewalt, Einhell, Fieldmann, Gardena, Greenworks, Husqvarna, Makita, Riwall, Ryobi, Stiga, Stihl, Toro, Worx) 24 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható akkumulátoros fűkaszáját hasonlítottuk össze, közülük 20 damilos 4 pedig pengés vágófejjel rendelkezik.

A négy legfontosabb szempont, melyek mentén vizsgáltuk a gépeket:

 1. milyen hatékonyan vágják a füvet?
 2. mennyire praktikus a használatuk?
 3. meddig bírja az akkumulátoruk és milyen gyorsan tölthető újra?
 4. mennyire zajosak használat közben?

Az összes eredményt itt éred el!

 Mivel egy fűkasza sokféle feladat ellátására képes, s ki-ki saját igényeinek megfelelően keresi az igazi, ezért a vizsgálatok során is többféle kihívás elé állítottuk őket. Hiszen nem mindegy, hogy egy kis szegélyigazításra keressük a megfelelő segítséget, vagy rendszeresen szeretnénk megküzdeni magas fűvel, esetleg gyommal. Ráadásul a terep jellege sem mindegy.

Ezért a fűkaszákat tesztelték szegélyek mentén függőleges és vízszintes irányban is, fal (kerítés) és ösvény (út) mentén, végül pedig egy magas fűvel és gyomokkal borított területen is.

Az eredmények azt mutatják, hogy mindegyik terméknek más-más az erőssége, gyengesége. Ezért fontos, hogy előre meghatározzuk, hogy milyen területre és feladat típusra keresünk gépet.

Az akkus kaszák fő előnye abban rejlik, hogy jó ideig használhatók anélkül, csatlakoztatni kellene őket a hálózathoz és a tápkábel nem gabalyodik a lábunkra, s a benzines verziók zajával sem kell kínlódnunk. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az akkumulátor kapacitása nem korlátlan (sőt, egyes modelleknél alig negyed óra), a töltés viszonte akár több óráig is eltarthat.

Általánosságban például az Einhell Agillo 18/200 GE-BC36/30 egy jónak mondható darab, de ha a területen, ahol dolgoznánk vele kifejezetten sok a függőleges szegélyterület, esetleg ösvény/út mentén dolgoznánk vele, akkor nem leszünk nyugodtak munka közben. Ezzel szemben falak/kerítések menti szegélyigazításra a legjobb választás. Ráadásul a magas fűvel és a gyomokkal is kifejezetten szépen megküzd.

Az összes eredményt itt éred el!

A tesztelt termékek üzemideje egy töltéssel 12-50 perc között mozgott és töltési idő tekintetében is nagy a szórás: 40-210 perc géptől függően. A Dewalt DCMST561NA például mindössze 12 percig bírta a terhelést. Egyes modellek ráadásul viszonylag nehéz akkumulátorral vannak felszerelve, ami jelentősen befolyásolja a készülék összsúlyát és a vele való manőverezést.

A tesztelt termékek átlagára 16 000 és 124 000 Ft között mozog. A legtöbb esetben az alap ár nem tartalmazza az akkumulátor és a töltő árát, ezért erre külön figyeljünk oda a költségvetés tervezésénél.

Az első helyezett Stihl termék 91 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején, míg a második helyen végzett fűkasza mindössze 33 000 Ft-os átlagáron kapható.

Mindkét termék esetében külön meg kell vásároljuk az akkumulátort és a töltőt.

A termékek részletes eredményei tovább böngészhetőek a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján közétett teszteredményekben, ahol összesen 15 tesztelt szempont és 17 technikai paraméter alapján hasonlíthatóak össze.

Az összes eredményt itt éred el!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás