fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Méltányos kereskedelmi politikák az EU-ban

| Tudatos Vásárló

Már közel száz éve működtek a fair trade mozgalmak, amikor az EU úgy döntött: közösségi szinten is támogatja a méltányos kereskedelem elveinek megfelelő termékek forgalmazását.

Az első lépések: Észak és Dél
A kereskedelmi tevékenységek mellett az EU-ban az elmúlt évek során egyre nőtt a politikai aktivitás a fair trade ügyében. 1994. januárjában az Európai Parlament elfogadott egy határozatot az „Észak-Dél méltányos és együttműködő kereskedelmének előmozdítása érdekében”. Ezzel kívánta felhívni az európai közösségi kezdeményezéseket, hogy támogassák a méltányos kereskedelmet, és pénzügyi ösztönzőket is felajánlott e célra.

Címkézés és költségvetési támogatás
Emellett a méltányos kereskedelmet belefoglalták a közös fejlesztési és együttműködési  politikába is. 1994-ben a Bizottság kiadott egy dokumentumot az Alternatív Kereskedelemről, amiben támogatását fejezte ki az Észak és Dél közötti méltányos kereskedelem iránt. 1996-ban a Gazdasági és Szociális Bizottság véleményt formált az „Európai fair trade címkéző mozgalommal ” kapcsolatban, amely következtetésképp üdvözölte a méltányos kereskedelmet jelölő védjegyezési kezdeményezéseket, és felkérte a Bizottságot, hogy alakítson ki költségvetési keretet a méltányos kereskedelmi tevékenységek támogatására. Ezt a kérést megismételték a Fair Trade riportban (Fassa Report), amelyet az Európa Parlament 1998-ban elfogadott. A Parlament egyébként maga is benyújtott javaslatokat a méltányos kereskedelem támogatására további cselekvésre kérve a Bizottságot.

A banán mint kiemelt termékcsoport
A politikusok általános érdeklődésén túl civil szervezetek és lobbi csoportok is felvetették a méltányos kereskedelem kérdését, különösen a banánnal kapcsolatban. Az Európa Parlament és a Miniszterek Tanácsa törekvéseiről kérdezte a Bizottságot a fair trade banánok támogatása ügyében, ami ígéretet tett a lehetséges intézkedések megvizsgálására. 1997. októberében az EU-ACP közgyűlés is elfogadott egy döntést, amelyben kérte a Bizottságot, hogy tevékenységével segítsen azoknak, akik fair trade banánt szeretnének piacra vinni az EU-ban.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok