fbpx
láncfűrész teszt

Meglepetést hozott az akkumulátoros láncfűrészek teljesítménye. Tesztösszefoglaló

Láncfűrészre építkezés során, de a kisebb ház körüli munkálatokhoz, fakivágásra, nagyobb ágak eltávolításához vagy rönkvágáshoz is szükség lehet a kertben. Ma már méretben, teljesítményben és típusban is nagy a választék, ezért jó eséllyel megtalálhatjuk a számunkra legjobbat. Főleg, ha tudjuk a termékek valós előnyeit és hátrányait. 17 akkumulátoros, 3 benzines és 2 elektromos (kábeles) láncfűrészt teszteltünk.

17 márka 23 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható láncfűrészeit teszteltük nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján. A 23 termék közül 17 akkumulátoros, 3 benzines és 2 elektromos (kábeles) láncfűrész. A tesztelés folyamata az amatőr kertészek igényeihez igazodott, nem a professzionális felhasználók igényeit vette figyelembe.

Amit vizsgáltunk és pontoztunk:

 • az eszköz hatékonysága
 • a használat egyszerűsége
 • akkumulátor tartóssága (akkumulátoros gépeknél)
 • zajszint

A teszteredmények néhány tanulsága

 • A tesztelt termékek átlagára 43 000 és 224 000 Ft között mozog.
 • Az akkus láncfűrészek teljesítményükben felveszik a versenyt a benzinesekkel.
 • Akkumulátoros modell vásárlása előtt mindenképp nézzük meg, mit tartalmaz a csomag: egyes termékek azért lehetnek jóval olcsóbbak, mert nem tartalmazzák az akkumulátor(oka)t és a töltőt.

Az összes modell eredményét itt nézheted meg.

Teszteltük a vízszintes és függőleges vágást, a fakivágás pontosságát, illetve a munkálatok elvégzését követően a fűrészlap és a mozgó alkatrészek kopását is. Akadtak olyan láncfűrészek, amelyek igen rosszul teljesítettek, ilyen például a Bosch UniversalChain 18 akkumulátoros gépe. Előnyére váljék, hogy a kopás teszten viszont elég jól szerepelt – talán mert el nem végzett munka nem koptatta az alkatrészeket.

Akkumulátoros gépek esetében mindig kulcskérdés, hogy meddig bírja az aksi. Láncfűrészek esetében viszont nem feltétlen kizáró ok, ha rövid az üzemidejük egy töltéssel. Ha a láncsebességük magas, vagyis hatékonyan tudunk velük dolgozni, rövid idő is elég lehet a szükséges munka elvégzéséhez. Szemben egy kevésbé hatékony, de sokáig duruzsoló géppel. Hatékonyságban jól teljesített a Worx WG385 akkumulátoros láncfűrész, mellyel 8 percet tudunk egyhuzamban dolgozni, viszont a 18m/s-es láncsebesség lehetővé teszi, hogy ennyi idő alatt látszódjon is a munkánk eredménye. Gyengén teljesített a tesztelésen viszont például a Black and Decker GKC3630L, mely 5m/s-es láncsebességével 15 percnyi üzemidő mellett sem lesz jobban a hasznunkra.

Az összes modell eredményét itt nézheted meg.

A tesztelt láncfűrészek akkumulátorának töltési ideje egyébként széles skálán, 36 és 240 perc között mozog.

Ez is fontos szempont lehet, attól függően, hogy mennyi munkát szeretnénk egyszerre elvégezni általában.

Azon túl, hogy mérték a felhasználó füle melletti zajszintet, szubjektíven is értékelték a zaj típusának elviselhetőségét. Ennek kapcsán rögtön beugorhatnak a benzines láncfűrészek, melyek hangját hallani egy szép vasárnap délután, megfizethetetlen. Azon túl, hogy zajosak, a benzines kerti láncfűrészek nem rendelkeznek katalizátorral, így bőven juttatnak szennyező anyagokat a légkörbe. Jó hír, hogy már most kevesebb új benzines modellt dobnak piacra a gyártók. Úgy tűnik, hogy figyelmüket az akkumulátoros modellekre összpontosítják inkább.

Az akkumulátoros készülékeknek nulla a károsanyag-kibocsátása és csendesebbek is. A termékteszt eredmények pedig azt mutatják, hogy az akkus láncfűrészek teljesítményükben már most vetekednek a benzinesekkel, és bizonyos esetekben túl is teljesítenek. Nyilván azért nagyon halk darabokra ne számítsunk láncfűrész kategóriában, de azért itt is vannak fokozatok.

Ha kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb láncfűrészt a kerti munkálatokhoz, ne feledkezzünk meg a megfelelő védőruházat beszerzéséről sem, mielőtt nekilátunk a kemény munkának.

Egyéni preferenciáink alapján pontosan szűrhetjük a teszteredményekből, hogy a számunkra fontos használhatósági szempontoknak melyik termék felel meg a leginkább.

Az összes modell eredményét itt nézheted meg.

Miért kérünk pénzt a tesztért?

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról.

Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik.

A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagjaként a Tudatos Vásárlók Egyesülete a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát.

A tesztjeink olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás