fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Lepényélet: Népek kenyerei

| Tudatos Vásárló Magazin

Lisztből nemcsak unalmas, dundi kenyereket, de arisztokratikus, tányérként használható és papírkönnyű pékárut is készíthetünk. Íme néhány népi recept.

Vakaró

A cigány családok a kenyeret sok helyen még mindig vakaróval helyettesítik. A recept anyáról lányra szál, de egyszerűsége miatt a nem cigány vendégek előtt szégyellik a lepényszerű kenyeret. A legínségesebb időkben is elkészíthető tésztát lisztből, vízből, „pezsgőből” (sütőpor) és egy csipet sóból keverik. Tíz perc pihentetés után nagyjából egy centiméter vastag, kör alakú lepényeket nyújtanak belőle. Jobb időkben a vízet tejjel helyettesítik vagy zsírt raknak a tésztába. A vakaró akkor kész, ha mindkét oldala átsült a sparhelten, és forgatáskor úgy érezzük, hogy a tészta papírkönnyű.

 

Roscón de reyes

 

Királyok kenyerét a spanyol nyelvterület legtöbb országban készítenek. Spanyolországban az édes kenyeret vízkeresztkor, a háromkirályok (Reyes Magos) érkezését ünneplő napon tálalják. A római birodalomból származó hagyomány szerint a roscón mindig tartalmaz valamilyen meglepetést. A tésztába leggyakrabban pénzérmét, babszemet vagy egy apró figurát rejtenek. A szerencsés megtaláló lesz a nap „királya”, és egész évben szerencse kíséri az útját. A következő évben viszont neki kell gondoskodnia a süteményről.   

 

 

Injera

Az etióp injera egy hatalmas, szivacsos palacsintára hasonlít. Savanyú tésztája a világ legapróbb szemű gabonájából, a teffből készül. Az egy milliméternél is kisebb magokból őrölt lisztet vízzel és élesztővel keverik, majd a szénsavasodásig állni hagyják. Amint ez kész, a tejföl sűrűségű masszát egy cseréptálban kisütik, végül az elkészült lapokat egy száraz fűből készült tálra rétegzik. Az injera húsok vagy párolt zöldségek kísérője, köretként elég tépni belőle egy darabot, de ha kell, a helyiek evőeszköz és tányér helyett is ezt használják – bár a legjobb etióp háziasszonyok saját kezűleg etetik meg vendégeikkel a legfinomabb falatokat.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok