fbpx
legjobb gyerek naptej teszt

Legjobb gyerek naptej 2023. Tesztösszefoglaló

A fényvédők a nyári hónapok kozmetikai készletének elengedhetetlen részét képezik. Legújabb terméktesztünkben most 10, minimum 50 faktoros naptejet értékeltünk. Az eredmények szerint a termékek ára és minősége között nincs összefüggés, nem a legdrágább a legjobb. Sőt mi több, önmagában attól az információtól sem dőlhetünk nyugodtan hátra, ha megpillantunk egy 50-es faktorszámot a csomagoláson. Volt amelyikről kiderült, hogy jól hangzik ugyan, de mit sem ér.

A túlzott és védelem nélküli napozásnak, leégésnek számos káros hatása van a korai ráncosodástól a bőrrákig, ezért az UVA és az UVB sugárzás elleni védelem rendkívül fontos. Fokozottan igaz ez a gyerekekre, az ő bőrükben ugyanis még nem alakultak ki bizonyos védekezési mechanizmusok. Bőrük védelmére egész évben, de nyáron fokozottan érdemes odafigyelnünk.

Mit pontoztunk?

Nemzetközi szervezetekkel együttműködve teszteltük a gyerek naptejeket. A fényvédők vizsgálata során

 • ellenőriztük, hogy a csomagoláson hirdetett módon, megfelelően védik-e a gyermekek bőrét a termékek.
 • Önkéntesek segítségével értékeltük, milyen jól használhatók a gyakorlatban.
 • Megnéztük, tartalmaznak-e nemkívánatos anyagokat, amelyek káros hatással lehetnek az egészségünkre.
 • Vizsgáltuk a környezeti hatásukat is.
 • Ellenőriztük a termékek címkéjén található információk helyességét.

teszt oldal címlapi nyitóképMegújult tesztek!

A megbízhatóság maradt, a választás könnyebb lett!

Nem a faktor az egyetlen szempont, amire érdemes figyelni!

A vizsgált naptejek ára széles skálán mozog a 1900-12 000 Ft/100 ml tartományban, és az eredmények ezúttal is azt mutatják, hogy az ár és a termék minősége nem feltétlenül egyenesen arányos. Az utolsó helyen végzett termék 3050 Ft/100 ml átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Az hagyján, hogy nem a legolcsóbb, nagyobb baj, hogy kiderült róla, nem biztosít közel sem megfelelő védelmet: az ígért 50+ -os faktor helyett, 21,8-as faktorú védelmet mértek az esetében. Viszonyításképpen

az első helyen végzett termék átlagára 4200 Ft, a második helyen végzetté 1967 Ft 100ml-es mennyiségre kalkulálva.

De egyéb érdekességek is kiderülnek a tesztből. Mint például, hogy neves márkák termékeinek választása esetén sem lehetünk minden szempontból nyugodtak. Egy La Roche-Posay termék például ugyan megfelelő védelmet nyújt a napfény ellen, viszont a környezetre és az endokrin rendszer működésére nézve nem kívánatos összetevőket is tartalmaz.

Akármennyit is szánunk tehát naptej vásárlására, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei vagy gyengeségei. Legfőképpen, hogy valóban számíthatunk-e a címkén beígért védelemre. Ebben segít ingyenes gyerek naptej terméktesztünk, nem csak gyerekeknek.

Az összes eredményt ingyenesen itt éred el!

Hogy készült a teszt?

Laboratóriumi körülmények között, nemzetközi szabványok alapján mérték a termékek valós fényvédő faktorszámát (SPF: ez mutatja az UVB sugárzás elleni védelmet) és UVA sugárzás elleni védelmét is. Az önkéntesek pontozták a naptejek kozmetikai tulajdonságait is mint pl. a beszívódás gyorsasága, a termékek állaga, a ragadásmentesség, a zsírmentesség vagy a készítmény illata.

Azt is kiderítették, hogy mely termékekben találhatóak olyan összetevők, amelyek káros hatással lehetnek az egészségünkre vagy a környezetünkre. Ilyen például:

– a propilparabén, butil-parabén és ethylhexyl-methoxycinnamate, amelyek mind a belső elválasztású mirigyek működését károsító, a hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok.

– a butylphenyl methylpropional, amely mesterséges illatanyag és a használata nem biztonságos.

– továbbá a nanorészecskék (a fény hatására szabad gyökökre bomló titán-dioxid), allergének, octocrylene (fokozhatja a többi fényvédő káros hatását azáltal, hogy mélyen beszívódik a bőrbe, és ott ártalmas szabadgyökök keletkezését segíti elő, illetve a környezetre káros hatással van, különös tekintettel a korallokra).

A nem kívánatos anyagok jelenléte nem számított bele az összeredménybe, mert elsősorban a termékek fényvédő hatékonyságánák vizsgálata volt a cél. Viszont lehetőségünk van megnézni a termékadatlapokon ezeket az információkat is, és ennek tudatában dönteni egy-egy termék mellett vagy éppen annak ellenében.

Az összes eredményt ingyenesen itt éred el!

Miért érdemes fizetni a teszteredményekért?

A Tudatos Vásárlók Terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sok pénzbe kerül az elkészítésük.

Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezért az értékeléseik inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.

Egy nemzetközi fogyasztóvédő hálózat tagjaként a mi tesztjeinket európai és amerikai laboratóriumokban szakértők készítik. Ez a hálózat teszi lehetővé, hogy ebben a tesztben 25 millió Ft összértékű, anonim módon vásárolt légkondit vizsgáltunk.

A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Az összes eredményt ingyenesen itt éred el!

235

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!

Képek: canva.com

life logoEz a tartalom a Green&Safe LIFE-styles projekt keretében valósult meg, az Európai Unió LIFE alapja támogatta. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás