fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Kifutott a tej? A zsírmentestől az ízesítetten át, a frissig

| Yvona Fast, E/The Environmental Magazine

Felforraljam, ne forraljam? UHT vagy laktózmentes? Rizs vagy szója? Széljegyzet az igazi tej körüli polémiához.

A tej az első táplálékunk, és később is az egyik legjobb
kalciumforrás. A tehén-, kecske-, birka-, ló- és tevetej ősidők óta táplál
bennünket. Ma a tej zacskóból vagy dobozból „származik”, ám a szupermarketek –
pasztörizált, homogenizált, esetenként ízesített vagy laktózmentes, más
esetekben 2%-ra, vagy 1%-ra csökkenetett zsírtartalmú sovány és szuper sovány –
teje már alig hasonlít arra, ami kijön a tehén tőgyéből.

Ettől még messzebb vannak az ún. alternatív tejek: az
ízesített szójatej, a magtejek (mandula-, mogyorótej), rizs- vagy zabtejek, és
a vadiúj kendertejek, amelyek tartalmazzák mind a nyolc esszenciális aminosavat
és sok olyan fontos zsírsavat, mint az Omega 3 vagy az Omega 6.

Ezeknek a nem tej-alapú, növényi eredetű változatoknak sok
előnyük van: koleszterin-mentesek, laktózmentesek, alacsony a zsírtartalmuk
(nincs bennünk telített zsír), alacsony a kalóriatartalmuk, és nincs bennünk
állati származék. Ám a növényi tejeknél nagy mennyiségű adalék szükséges ahhoz,
hogy elérjék a tehéntej kalcium-, vitamin- vagy fehérjetartalmát.

S persze az íz sem ugyanaz. Talán a rizstejek könnyű, édes
íze közelíti meg leginkább a valódi tej ízét. A magtej pl. csak egy cukros-víz kivonat,
amelyet összekevernek finomra őrölt magokkal. A szójatejek sűrűbbek és
krémesebbek a gabona- vagy magtejekhez képest.

De mi az „igazi tej”? A Realmilk.com
amerikai kampányoldal szerint az igazi tej egyszerűen az, ami „a valódi táplálékot
fogyasztó valódi tehenektől származik”.

 

A tehénnel kezdődik

A tehenek legelni szeretnek – nyáron a friss, zöld füvet
szeretik, télen a szárított füvet, azaz a szénát. Ám a modern ipari tejgazdaságokban
a teheneknek tudományos megtervezett, kukoricából és szójából készült eledelt
adnak, amelynek célja a tejtermelés serkentése. Az állatokat koszos, zsúfolt istállókban
tartják, ahol nem tudnak mozogni, nem érintkezhetnek a szabad levegővel vagy
napfénnyel.

Az amerikai Élelmiszer- és
Gyógyszerügyi Hivatal
(Food and Drug Administration, FDA) honlapja arra
figyelmezett, hogy „A nyers tej veszélyes mikroorganizmusokat tartalmazhat, amelyek
komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.” Ám a nyers tej fogyasztói pont
fordítva látják, nevezetesen, hogy az „egyenesen a tehénből” érkező tej sokkal
egészségesebb, mint a pasztörizált, homogenizált változat.

Mielőtt az USA-ban az 1900-as évek elején elkezdtek
pasztörizálni, minden tej „nyers” volt. Ám a tisztátalan tartási körülmények
tuberkulózishoz, hasmenéshez és más betegségekhez vezettek.

Az urbanizáció következtében a tejnek hosszabb utat kellett
megtennie, mielőtt eljutott a fogyasztóhoz. A tej hőkezelése csodaszernek tűnt,
mivel a pasztörizált tej kevesebb veszélyforrást hordozott, és sokkal tovább
lehetet tárolni.

A Cornell Egyetem tejadatokkal
foglalkozó honlapja
szerint ma számos pasztörizációs eljárás létezik. A
HTST (High temperature, short time – magas hőmérséklet, rövid idő) eljárás 15
másodpercig 71,6 Celsius fokra melegíti a tejet. Ez a legelterjedtebb
homogenizációs eljárás az USA-ban, amely arra épül, hogy nagy nyomás alatt
„átszitálják” a tejet, úgy hogy a zsír-részecskék kisebbek legyenek egy
mikrométernél (µm). Ez megakadályozza, hogy a föl felszínre szökjön.

 

Igaz, ami igaz

Nina Planck, a Valódi
Ételek: Mit együnk és miért?
című könyv szerzője azt állítja, hogy a
pasztörizálás „a sterilizáció egyik formája, amely megöli a tejben lévő élő
organizmusokat, az előnyöseket és a kártékonyakat egyaránt”. A tejben lévő
baktériumok egy része, pl. a lakto-bacilusok, kifejezetten hasznos „probiotikumok”,
hasonlóan a joghurtban is megtalálható élő mikroorganizmusokhoz. Jennifer Perry,
akinek New York államban van tejtermelő üzeme, elmondta: „Nagyon erős a laktóz-intoleranciám,
ha pasztörizált tejet iszom, de nincs semmilyen problémám a nyers tejjel.” A közelmúltbeli
Opinion Research felmérés szerint az orvosilag laktóz-intoleránsnak minősített
michigani fogyasztók 82%-ának semmilyen bélrendszeri problémát nem okozott a
friss tej fogyasztása.

A nyers tej támogatói azt is állítják, hogy a pasztőrözés
csökkenti a vitaminok hatóerejét, és fontos enzimeket pusztít el. A Leeds-i
Egyetemen tevékenykedő Dr. B. M. Pickard szerint: „Bizonyított tény, hogy a
kezeletlen tejnek sokkal magasabb a tápértéke, és magasabb a vitamin- és ásványtartalma,
mint a pasztőrözött tejnek”. Ám az amerikai Betegségkezelési és Megelőzési
Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) továbbra is úgy
tartja: „Semmilyen jelentős tápértékbeli különbség sincs a pasztörizált és a
nyers tej között”. A nyers tej támogatói mégis azt mondják, hogy megszabadultak
allergiás, asztmás vagy IBS-es (irritábilis bélszindrómás) tüneteiktől.

Két közelmúltbeli tanulmány azt mutatja, hogy ebben lehet
valami. A Journal of Allergy, Asthma and
Immunology
egyik 2006-os számában megjelent tanulmány szerint a nyers tej
fogyasztása gyermekeknél csökkenti az asztma, az ekcéma és a szénanátha
kialakulásának esélyeit.

Egy 2007 májusában a Clinical
and Experimental Allergy
című folyóiratban megjelent svájci tanulmány pedig
ezt írja: „Eredményeink azt jelzik, hogy a nyers tej fogyasztása védelmet nyújt
az asztmával és az allergiával szemben”. Ám a kutatás szerzői arra is
figyelmeztetnek, “Eredményeink ellenére nem tudjuk javasolni a nyers tej
fogyasztását … A nyers tej ugyanis olyan patogén elemeket tartalmazhat, mint a
szalmonella vagy az E. coli baktérium,
amelyek súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek.”

 

Ön dönt

A vita folytatódik. A CDC, az Amerikai Orvostudományi
Társaság (American Medical Association, AMA), az Amerikai Gyermekorvosok Társasága
és az orvosi társadalom nagy része támogatja a pasztörizálást. A CDC szerint
1988 és 2005 között a nyers tej vagy nyers tejtermékek fogyasztása 45
élelmiszerfertőzésért tehető felelőssé, amely 104 kórházi kezelést indokoló
betegséghez és két halálesethez vezetett.

A nyers tejet pártolók azzal vágnak vissza, hogy igen sok
olyan bakteriális fertőzés is dokumentálható, amely éppenséggel a pasztörizált
tejre vezethető vissza. Továbbá, hogy a nyers biotej termelőit igen szigorúan
ellenőrzik. Ron Schmid, természetgyógyász orvos és a Tej elmondatlan története című könyv szerzője szerint: „Lehengerlő
mennyiségű bizonyíték igazolja, hogy a tiszta, fűvel etetett tehenektől
származó nyers tej nem csak hogy biztonságos, de elképesztően egészséges is. Az
egyetlen vitás kérdés már csak az, hogy meddig fogják engedni, hogy az állam
bűnözőként kezelje azokat, akik ragaszkodnak azon jogukhoz, hogy nyers tejet
termeljenek és fogyasszanak.”

 

A szerző a New Yorkban
megjelenő „North Country Kitchen” (Északvidéki Konyha) című élelmiszer-rovat
szerzője, honlapja a www.wordsaremyworld.com
címen érhető el.

Megjelent
az E/The Environmental
Magazine
-ban. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította:
Csillag Gábor.

Kép [cc] denmar, desi.italy

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek