fbpx
új energiacímkék 2021

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Jövőre jön az új energiacímkézés a háztartási gépeken. Mit látunk majd a boltokban?

A mindennapos háztartási gépeknél, például a mosógépeken vagy éppen hűtőkön túl sok a +, nem átlátható a mostani energiacímkés megoldás, ezért 2021-ben jön az új hatékonysági skála. Eltűnnek az A-betű mellől a plusz (+) jelek, maradnak a sima betűk, és szigorúbb limitek lépnek életbe. Így lehet, hogy a mostani szabályok szerint bőven az A-s kategóriába tartozó gépek C-s vagy D-s besorolást kapnak jövőre.

A vásárlókat könnyen összezavarhatta a háztartási gépek vásárlásakor a mostani energiacímkézés. A rendszer bevezetésekor az volt a logika, ha a legalacsonyabb fogyasztású, “A”-s címkét viselő gépek körében sokan vannak, akkor a kategórián belül plusz (+) jelekkel különböztetik meg a takarékosabbakat. A legjobb készülékek három plusz (+++) kapnak, a következő táborba tartozók kettőt (++), az utánuk jövők pedig egyet (+). A betűs és pluszjeles megoldás mellett az energiacímkék színekkel is mutatják, mennyire energiafaló egy-egy gép: a zöldek alacsony fogyasztásúnak számítanak, a másik véglet a piros, amelyek a betűs besorolás alapján “G”-s kategóriába tartoznak.

Már túl sok a + a jelenlegi rendszerben

A mostani címkézéssel az egyik probléma az, hogy a vásárlók egy A+ jelölésű gépről is azt gondolhatják, hogy nagyon takarékos, miközben akadnak nála jobbak, A++ vagy az A+++ minősítéssel rendelkező készülékek. Erre egyébként az Európai Számvevőszék energiacímkézési szabályokat kiveséző terjedelmes elemzése is felhívta a figyelmet.

Ennek most vége. Legalábbis a legtakarékosabb ligába tartozó gépeknél fokozatosan elbúcsúznak a plusz (+) jelek az Európai Unió új szabályai szerint. A lépés eredményeként a jövőben

 • a tévéket,
 • a mosógépeket,
 • a mosogatógépeket,
 • a hűtőgépeket, köztük a borhűtőket, fagyasztókat
 • valamint a lámpákat simán az A-tól G-ig terjedő skálán kell osztályozni a fogyasztás alapján. A+, A++ és A+++ jelölés nem lesz.

A mostani és a régi címkézés közötti váltásra hagy időt az uniós rendelkezés, ezt azt jelenti, hogy

2021 márciusától vezetik be ezeket a jelöléseket kötelezően.

Lesz hely a még takarékosabb készülékeknek

A háztartási gépek fejlesztése nyomán hosszabb távon várhatóan egyre takarékosabb készülékek kerülnek majd a piacra, az EU viszont nem szeretne néhány évente újabb címkerendszert bevezetni. Éppen ezért

az új fogyasztási értékek elvileg úgy vannak kitalálva, hogy a későbbiekben megjelenő takarékosabb gépeknek is helyet tudjanak adni.

Kezdetben épp ezért egyáltalán nem biztos, hogy lesznek A-s besorolású gépek. Ez nem azt jelenti, hogy a kínálatban szereplő B-s vagy C-s esetleg D-s típusok rosszabbak lennének energiafogyasztás szempontjából, mint a címkeváltás előtt. A címkeváltástól mindenesetre a Tudatos Vásárlók Egyesületénél azt várjuk, hogy a gyártók felzárkóznak a feladathoz, és jobb, az új rendszerbe is A-s plecsnire jogosító készüléket fejlesztenek ki. Ezekre viszont, könnyen lehet, hogy várni kell néhány évet.

Black Friday – melyik háztartási gépet érdemes lecserélni?

Van élet az “A”-s címkén túl is

Az uniós szabályozás ráadásul nem csak a címkéknél, hanem a fogyasztási kategóriákban is jelentős szigorítást vezet be. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy a mostani rendszerben a legjobb kategóriák egyikébe tartozó, mondjuk A++ vagy A+++ bizonyítvánnyal rendelkező gép az ABC-ben hátrébb lévő, akár C-s vagy D-s kategóriába kerül az új korszakban. Fontos tehát még egyszer hangsúlyozni: nem kell megijedni attól, ha egy-egy gép nem A-s címkével rendelkezik.

Az újonnan életbe lépő, a korábbinál szigorúbb energiafogyasztási limitek miatt nem csak az A-s gépek lehetnek takarékosak. A címkéken egyébként ott lesz pontosan a fogyasztás is.

 • A hűtőknél marad a mostani megoldás, vagyis a címkén az éves áramfelhasználás szerepel majd.
 • A mosógépeknél és mosogatógépeknél viszont új jelölés váltja a mostani. Eddig ugyanis szintén az éves fogyasztásról beszéltek a címkék. A jövőben 100 alkalomra vetített fogyasztást mutatnak majd, ez egyszerűbbé teszi a választást.

Eltűnnek az A+++-ok, így fognak kinézni az új energiacímkék a háztartási gépeken

Jön a QR-kód is

A vásárlásnál tehát egyrészt a betűs megjelenés mellett a konkrét fogyasztási adatokra is figyelemmel kell lenni és érdemes az adott árkategóriában azt a terméket választani, ami a legalacsonyabb fogyasztást kínálja.

Az új címkéken látható lesz egy úgynevezett QR-kód, amelyet az okostelefonnal le lehet olvasni. Így a vevő eljut az úgynevezett “EPREL” adatbázisba (European Product Database for Energy Labelling), ahol mindent meg lehet tudni a gépekről. A gyártók ugyanis 2020 januárja óta kötelesek minden készülék műszaki adatait feltölteni ebbe a rendszerbe.

Tehát az új szabályozás célja, hogy vásárlóként az eddiginél pontosabb tájékoztatáshoz jussunk a gépek fogyasztásáról. Ez nagyon fontos tényező, de az energiafelhasználás mellett az is lényeges, hogy mindenki megbízható gépet vásárolhasson magának. A Tudatos Vásárlók Egyesülete eddig is és ezt követően is segítséget nyújt ezen a téren.

Segítenek a tesztek

A TVE az utóbbi években számtalan háztartási gép nemzetközi tesztjét publikálta. A teszteket végző független szervezet, az ICRT-vel évek óta együttműködünk annak érdekében, hogy a vásárlók a lehető legjobb, legmegbízhatóbb gépet választhassák ki az otthonukba. Készült nagyszabású tesztünk

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél folytatjuk az együttműködést az ICRT-vel a jövőben is, így az új energiacímkék korszakában is tesztekkel segítjük majd a vásárlókat.

MIÉRT KELL FIZETNI A TESZTEKÉRT?

Tesztjeink egy részéért fizetni kell, egy-egy teszt ára kevesebb mint 2 ezer forint. A tesztekért azért kell fizetni, mert partnerünk, a vizsgálatokat végző nemzetközi, független szervezet, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása.

Miért érdemes tesztek alapján vásárolni?

✓ Tesztjeink segítségével a vásárlók kiválaszthatják a széles termékkínálatból a pénztárcájukhoz mérten legjobb, legmegbízhatóbb gépeket.

✓ Érdemes a gépek között a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani.

✓ Sokéves tapasztalatunk, hogy a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak és az ár/érték arányt nézve mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

✓ A tesztekből pedig az is kiderül, hogy melyik gépeket jobb elfelejteni.

✓ A tesztekért – az ICRT előírása miatt – fizetendő kevesebb mint 2 ezer forint egy-egy gép árának elenyésző része és nagyban megkönnyíti a kiválasztást.


FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás