fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Jövőre jön az új energiacímkézés a háztartási gépeken. Mit látunk majd a boltokban?

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
új energiacímkék 2021

A mindennapos háztartási gépeknél, például a mosógépeken vagy éppen hűtőkön túl sok a +, nem átlátható a mostani energiacímkés megoldás, ezért 2021-ben jön az új hatékonysági skála. Eltűnnek az A-betű mellől a plusz (+) jelek, maradnak a sima betűk, és szigorúbb limitek lépnek életbe. Így lehet, hogy a mostani szabályok szerint bőven az A-s kategóriába tartozó gépek C-s vagy D-s besorolást kapnak jövőre.

A vásárlókat könnyen összezavarhatta a háztartási gépek vásárlásakor a mostani energiacímkézés. A rendszer bevezetésekor az volt a logika, ha a legalacsonyabb fogyasztású, “A”-s címkét viselő gépek körében sokan vannak, akkor a kategórián belül plusz (+) jelekkel különböztetik meg a takarékosabbakat. A legjobb készülékek három plusz (+++) kapnak, a következő táborba tartozók kettőt (++), az utánuk jövők pedig egyet (+). A betűs és pluszjeles megoldás mellett az energiacímkék színekkel is mutatják, mennyire energiafaló egy-egy gép: a zöldek alacsony fogyasztásúnak számítanak, a másik véglet a piros, amelyek a betűs besorolás alapján “G”-s kategóriába tartoznak.

Már túl sok a + a jelenlegi rendszerben

A mostani címkézéssel az egyik probléma az, hogy a vásárlók egy A+ jelölésű gépről is azt gondolhatják, hogy nagyon takarékos, miközben akadnak nála jobbak, A++ vagy az A+++ minősítéssel rendelkező készülékek. Erre egyébként az Európai Számvevőszék energiacímkézési szabályokat kiveséző terjedelmes elemzése is felhívta a figyelmet.

Ennek most vége. Legalábbis a legtakarékosabb ligába tartozó gépeknél fokozatosan elbúcsúznak a plusz (+) jelek az Európai Unió új szabályai szerint. A lépés eredményeként a jövőben

 • a tévéket,
 • a mosógépeket,
 • a mosogatógépeket,
 • a hűtőgépeket, köztük a borhűtőket, fagyasztókat
 • valamint a lámpákat simán az A-tól G-ig terjedő skálán kell osztályozni a fogyasztás alapján. A+, A++ és A+++ jelölés nem lesz.

A mostani és a régi címkézés közötti váltásra hagy időt az uniós rendelkezés, ezt azt jelenti, hogy

2021 márciusától vezetik be ezeket a jelöléseket kötelezően.

Lesz hely a még takarékosabb készülékeknek

A háztartási gépek fejlesztése nyomán hosszabb távon várhatóan egyre takarékosabb készülékek kerülnek majd a piacra, az EU viszont nem szeretne néhány évente újabb címkerendszert bevezetni. Éppen ezért

az új fogyasztási értékek elvileg úgy vannak kitalálva, hogy a későbbiekben megjelenő takarékosabb gépeknek is helyet tudjanak adni.

Kezdetben épp ezért egyáltalán nem biztos, hogy lesznek A-s besorolású gépek. Ez nem azt jelenti, hogy a kínálatban szereplő B-s vagy C-s esetleg D-s típusok rosszabbak lennének energiafogyasztás szempontjából, mint a címkeváltás előtt. A címkeváltástól mindenesetre a Tudatos Vásárlók Egyesületénél azt várjuk, hogy a gyártók felzárkóznak a feladathoz, és jobb, az új rendszerbe is A-s plecsnire jogosító készüléket fejlesztenek ki. Ezekre viszont, könnyen lehet, hogy várni kell néhány évet.

Black Friday – melyik háztartási gépet érdemes lecserélni?

Van élet az “A”-s címkén túl is

Az uniós szabályozás ráadásul nem csak a címkéknél, hanem a fogyasztási kategóriákban is jelentős szigorítást vezet be. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy a mostani rendszerben a legjobb kategóriák egyikébe tartozó, mondjuk A++ vagy A+++ bizonyítvánnyal rendelkező gép az ABC-ben hátrébb lévő, akár C-s vagy D-s kategóriába kerül az új korszakban. Fontos tehát még egyszer hangsúlyozni: nem kell megijedni attól, ha egy-egy gép nem A-s címkével rendelkezik.

Az újonnan életbe lépő, a korábbinál szigorúbb energiafogyasztási limitek miatt nem csak az A-s gépek lehetnek takarékosak. A címkéken egyébként ott lesz pontosan a fogyasztás is.

 • A hűtőknél marad a mostani megoldás, vagyis a címkén az éves áramfelhasználás szerepel majd.
 • A mosógépeknél és mosogatógépeknél viszont új jelölés váltja a mostani. Eddig ugyanis szintén az éves fogyasztásról beszéltek a címkék. A jövőben 100 alkalomra vetített fogyasztást mutatnak majd, ez egyszerűbbé teszi a választást.

Eltűnnek az A+++-ok, így fognak kinézni az új energiacímkék a háztartási gépeken

Jön a QR-kód is

A vásárlásnál tehát egyrészt a betűs megjelenés mellett a konkrét fogyasztási adatokra is figyelemmel kell lenni és érdemes az adott árkategóriában azt a terméket választani, ami a legalacsonyabb fogyasztást kínálja.

Az új címkéken látható lesz egy úgynevezett QR-kód, amelyet az okostelefonnal le lehet olvasni. Így a vevő eljut az úgynevezett “EPREL” adatbázisba (European Product Database for Energy Labelling), ahol mindent meg lehet tudni a gépekről. A gyártók ugyanis 2020 januárja óta kötelesek minden készülék műszaki adatait feltölteni ebbe a rendszerbe.

Tehát az új szabályozás célja, hogy vásárlóként az eddiginél pontosabb tájékoztatáshoz jussunk a gépek fogyasztásáról. Ez nagyon fontos tényező, de az energiafelhasználás mellett az is lényeges, hogy mindenki megbízható gépet vásárolhasson magának. A Tudatos Vásárlók Egyesülete eddig is és ezt követően is segítséget nyújt ezen a téren.

Segítenek a tesztek

A TVE az utóbbi években számtalan háztartási gép nemzetközi tesztjét publikálta. A teszteket végző független szervezet, az ICRT-vel évek óta együttműködünk annak érdekében, hogy a vásárlók a lehető legjobb, legmegbízhatóbb gépet választhassák ki az otthonukba. Készült nagyszabású tesztünk

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél folytatjuk az együttműködést az ICRT-vel a jövőben is, így az új energiacímkék korszakában is tesztekkel segítjük majd a vásárlókat.

MIÉRT KELL FIZETNI A TESZTEKÉRT?

Tesztjeink egy részéért fizetni kell, egy-egy teszt ára kevesebb mint 2 ezer forint. A tesztekért azért kell fizetni, mert partnerünk, a vizsgálatokat végző nemzetközi, független szervezet, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása.

Miért érdemes tesztek alapján vásárolni?

✓ Tesztjeink segítségével a vásárlók kiválaszthatják a széles termékkínálatból a pénztárcájukhoz mérten legjobb, legmegbízhatóbb gépeket.

✓ Érdemes a gépek között a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani.

✓ Sokéves tapasztalatunk, hogy a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak és az ár/érték arányt nézve mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

✓ A tesztekből pedig az is kiderül, hogy melyik gépeket jobb elfelejteni.

✓ A tesztekért – az ICRT előírása miatt – fizetendő kevesebb mint 2 ezer forint egy-egy gép árának elenyésző része és nagyban megkönnyíti a kiválasztást.


FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok