fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Új energiacímke a háztartási gépeken

| Tudatos Vásárló

Idén már találkozhatunk a boltokban a háztartási gépek új energiacímkéjével. A nyelvsemleges ikonok az egész EU területén egységesek lesznek.

Az elmúlt 15 év innovációjának köszönhetően az elektronikai berendezések címkéjén feltüntetett energiaosztályok elavulttá váltak. Ma a boltokban kapható készülékek több, mint 90%-a az „A” vagy ennél magasabb energiaosztályba tartozik. Így a címke már nem nyújt információt a vásárlóknak a gépek közötti különbségről, ezért volt szükség a megújítására.

Tavaly nyáron lépett hatályba az Európai Unióban az a keretirányelv, amely meghatározta az új energiacímkére vonatkozó alapkövetelményeket. A keretirányelv alapján folyamatosan kerülnek módosításra az egyes készülékek energiacímkéiről szóló rendeletek.

Első körben 2010 decemberében a hűtőgépek, a mosógépek és a mosogatógépek energiacímkéi módosultak. Újdonság, hogy tavaly decemberben energiacímkét kaptak a borhűtők és a televíziók is, ezek a berendezések eddig ugyanis nem rendelkeztek energiacímkével.

Az új címke egységes és nyelvsemleges lesz az egész Unióban, ami azt jelenti, hogy a feliratokat piktogramok helyettesítik a jövőben, ezekből tudhatjuk meg a készülékre vonatkozó legfontosabb információkat. A címke használata 2010 decemberétől önkéntes alapon működik, 2011 végétől viszont kötelező érvényű helyszíni értékesítés esetén, a távértékesítők 2012 tavaszáig kapnak haladékot.

Az energiahatékonyság minden készüléktípuson egységesen az éves fogyasztást tünteti majd fel, s az osztályok fölfelé A+++ -ig bővíthetők. A címke megtartja a már jól ismert színes jelöléseket: a legkevésbé hatékony osztályt továbbra a piros csík, míg a leghatékonyabbat a zöld csík jelöli.

További információ az új címkéről >>>

 

Forrás: CECED Magyarország

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok