fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Eltűnnek az A+++-ok, így fognak kinézni az új energiacímkék a háztartási gépeken

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
háztartási nagygépek energiacímke

A jelenlegi helyett új fajta skála jelzi a háztartási nagygépek energiafogyasztását jövő januártól. Az új jelölőrendszer egyszerűbb lesz, 2021. március 1. után már csak ezek a címkék lesznek a termékeken.

Az Európai Unióban 1995-ben bevezetett energiahatékonysági címkerendszer eddigi sikerét jól mutatja, hogy a vásárlók 85%-a ismeri és használja vásárlásai során. Amikor háztartási nagygépet – hűtőszekrényt, mosogatógépet, mosógépet – vásárolunk, az ár után az energiahatékonyság a második legfontosabb szempont – derült ki a MediaMarkt egy korábbi reprezentatív kutatásából. A jelenlegi rendszer 2010 óta változatlan.

Óriási vívmánya a jelöléseknek az is, hogy a gyártókat innovatív, energiahatékony megoldásokra ösztönözte. Részben ez is az oka annak, hogy a háztartási nagygépek egyre magasabb energiahatékonysági besorolást érnek el. A jelölés bevezetésekor a legtöbb típus még az alsóbb (E, F, G) kategóriákban mozgott, mostanra azonban a legtöbb A (A+++, A++, A+) besorolású. A mosógépek és hűtők 90 százaléka például néhány éve is már valamely pluszos “A” kategóriába tartozott. A korábbi jelölések lecserélésére az Európai Unióban tehát azért volt szükség, mert egyre nehezebbé vált különbséget tenni a készülékek energiafogyasztási szintjei között.

Az új energiafogyasztási címkék olyan hasznos adatokat tartalmaznak majd, mint a gép fogyasztása, zajszintje, de a legszembetűnőbb a piros-sárga-zöld színskála az ABC jelölésekkel, illetve az egyre több + jel.

Az új energiacímkék mellett az Unióban 2021-től komplexebb, új teljesítményértékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják a gépeket. Az új címkerendszertől 2030-ra évente összesen 38 TWh/év energiamegtakarítást várnak az elemzők – ez nagyjából Magyarország teljes éves áramfogyasztásának felel meg.

Mit látunk majd pontosan?

A legfontosabb változás, hogy a besorolás A-tól G-ig terjed majd, az “A” kategória lesz a legmagasabb energiaosztály, és nem lesz mellette pluszjel. A címke megtartja a már jól ismert színes jelöléseket: a legkevésbé hatékony osztályt továbbra a piros csík, míg a leghatékonyabbat a zöld csík jelöli.

hűtők energiacímke 2021
Hűtőgép energiacímkéje 2021-től

 

mosógépek energiacímke 2021

Mosógép energiacímkéje

mosogatógép energiacímke 2021

Mosogatógép energiacímkéje

Mi változik a jeleken kívül?

Az új rendszerben jelentős visszaminősítések lesznek, az “A” és “B” osztály sok esetben üresen marad majd, az F-osztály 2024-re minden kategóriában kifut.

Újdonság lesz, hogy az energiahatékonysági címkéken megjelenik egy QR-kód is, amivel további, a gyártóktól származó adatokhoz juthatunk hozzá bármilyen okostelefonnal az energiacímke-köteles termékek nyilvántartására szolgáló nyilvános adatbázis, az EPREL (EU Product Database for Energy Labelling) felületén.

Több gyártó emiatt megújítja termékválasztékát, új mosási programok jelennek meg, illetve még energiatakarékosabb termékek kerülhetnek be majd a kínálatba.

Az új rendszer a háztartási nagygépek majdnem mindegyikét érinti, a mosó-, mosogató- mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és a borhűtők mind új energiacímkét kapnak. A TV készülékeket és lámpákat is érinti a változás. Egyes kategóriák esetében új adatokat is látni lehet majd. A hűtőknél például a zajszinteket osztályokba sorolták (A, B, C és D). A mosogatógépeknél feltüntetik az eco program hosszát is, az energiafogyasztást pedig 100 mosogatási ciklus alapján határozzák meg a jelenlegi éves helyett.

Mikortól pontosan?

A vízválasztó dátum 2021. március elseje, ekkortól ugyanis már csak az új energiacímkék lehetnek a termékeken. A gyártói és kereskedői weboldalakon is ugyanekkor történik majd a váltás.

A Tudatos Vásárlók tesztjei gyártóktól független, egységes szempontok alapján, akkreditált laboratóriumokban készülnek. Havonta több mint 50 millió fogyasztó használja őket.
Tartozz Te is közéjük!

 

FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok