fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Jófej boltok: Mollys

| Urbán Beatrice

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Mollys a biotextil termékek fő lelőhelye Budapesten. Sárga Viktorral, az üzlet tulajdonosával beszélgettünk.

Mi az extra az alapanyagokban, a termékekben?

Extra a viselése, nem használnak mérgező anyagokat az előállításuk során. A pamutborítású fonalak 100% biopamutszálból készülnek. A ruhákon található patentek és cipzárak króm- és nikkelmentes fémből készülnek, a gombok gyöngyházborításúak. A ruhák készítésénél felhasznált festékek és egyéb alapanyagok nem tartalmaznak nehézfémeket és formaldehidet. Nem használnak azo-festékeket vagy optikai fehérítőszereket. A ruhák végső kezelése egy tisztán mechanikai-termikus módszer alkalmazásával történik, vegyszerek hozzáadása nélkül.

Az előállító gyárakban szigorúan ellenőrzik a gyártási folyamatok környezetvédelmi biztonságosságát. A beszállítókat folyamatosan kontrollálják, hogy a fonalak és más alapanyagok magas minősége mindig biztosított legyen. A minőségellenőrzés a helyszínen történik, együttműködésben az üzemekkel, és szigorú eljárások követik, míg az áru megérkezik az üzlethelyiségbe.

Biopamut az, amikor a pamut alapanyaga – a gyapot – ellenőrzött biotermesztés eredménye. A bio-pamuttermesztés alapvető jellemzői: a szerves trágyázás, a növényvédelem, tisztán biológiai eljárásokkal, a kézi betakarítás, vetésforgó alkalmazása a talaj megújulása érdekében, és tartózkodás az olyan vegyi anyagok alkalmazásától, mint pl. a növényvédő szerek, a gyomirtók és a műtrágyák, így azok nem halmozódnak fel a pamutban.

A biogyapjú pedig a bio-állattenyésztés alapelveinek – mesterséges adalékanyagok, mint pl. növekedésserkentők, hizlalószerek használata nélkül – megfelelően tartott birkákból származó gyapjú. A nyersgyapjút nem kezelik vegyi anyagokkal, a színezett gyapjút pedig ökológiailag biztonságos módon festik.

 

Mióta létezik a márka, a hálózat?

A Living Crafts márka kizárólagos magyarországi forgalmazói vagyunk. Ők 25 éve foglalkoznak biotextilekkel, és a legnagyobbak egyike. A mi üzletünk 3 éve létezik.

 

Mit jelent a Mollys?

A mollis latinul lágy, selymes, puha, de mivel ez a név már foglalt volt, Mollysra változtattuk, mert nagyon tetszik a csengése.

 

Mi minden tartozik a tevékenységi körükbe?

Biotextil, biokozmetikum, mosószerek, teák, játékok.

 

Mollys ruházati és játék nagy- és kiskereskedés
1149 Budapest, Angol u. 34.
70/337-2935 info@mollys.hu
Szombatonkénta Csörsz utcai biopiacon is árusítanak.
www.biopamut.unas.hu

Van itthon konkurencia?

Mondhatom, hogy nincs. Nagyon sokan örülnek, hogy nem kell Németországba utazni ezekért a dolgokért.

 

Hol szerzi be ezt a rengeteg speciális árut?

Németországból.

 

Odafigyelnek rá, hogy mibe csomagolnak?

A csomagolóanyagok újrahasznosított polietilénből készülnek.

 

A magánéletben is odafigyel a környezettudatos dolgokra?

Természetesen odafigyelek, ez az egész így hiteles, de nem csak ezért.

 

Van „legjobb” része ennek a munkának?

A pozitív vásárlói visszajelzések.

 

Lehet kategorizálni, hogy milyen réteg jár ide főleg?

Nincsen kategória, fiataltól az idősig, anyukától a férfiig mindenki vásárol nálunk.

 

Mi az, amit sehol máshol nem kaphat meg az ember?

Ellenőrzött, minősített biotextileket fehérneműtől a kabátig, bébitől gyermeken át a felnőttig, mosódiót, silversoft zoknit, selyemszálas élőgyapjúból, kenderből meg bambuszból készült holmikat például.

 

Bambuszból készülnek ruhák?

A bambusz természetes rostanyag különleges tulajdonságokkal. A bambuszban lévő természetes antibakteriális anyagok, valamint a méz-pektin jótékony hatással van a bőrre, és nagy ellenálló-képességet biztosít még a nagyon érzékeny bőrű, illetve az allergiától szenvedő emberek esetében is.

A bambuszból készült textilek nem gyűrődnek, lágyak és selymes az érintésük, nincs bennük vegyi lágyító anyag,légáteresztőek, nagy a nedvszívó képességük, természetes fényük van. Indiában dolgozzák fel a SKAL-minősítésnek megfelelő gyártási technológiával

 

Kenderből készült holmikról eddig nem nagyon lehetett hallani. A kender rostja nem túl durva?

Nem. Az anyag tartóssága miatt az első LEVI’S farmert is kenderből készítették. A kender, más néven Cannabis Sativa, nem összekeverendő a kábítószerrel, a Cannabis Indica-val.

Van néhány fontos tulajdonság, ami segít megkülönböztetni a kendert az egyéb rostanyagoktól. A kenderrost nagyon gyorsan felszívja a párát, és gyorsan elszállítja a testtől. Így télen sokkal tovább tartja a meleget, nyáron pedig a hűvöset, ezáltal egész évben kiváló komfortérzetet biztosít.

A kenderrost az egyik legerősebb anyag, bár sima felszíne nagyon megnehezíti a fonallá sodrását. A lennel összehasonlítva a kender gyorsabban terem, viszont a feldolgozása sokkal több munkát igényel, ezért drágább. Mivel sokáig a fonalrosttal nem lehetett dolgozni, ezért a technológiája lemaradt a többi anyaghoz képest – most 70 évnyi elmaradást kell pótolni.

 

És mi az a silver soft? Valódi ezüstszállal szőtt zokni?

Ez speciális zokni-alapanyag, amely a benne lévő ezüstnek köszönhetően multifunkcionális egységet alkot. Ez az ezüst különleges antibakteriális hatása miatt van. Gátolja a baktériumok és gombák terjedését a bőrön, ugyanakkor az ezüsttartalma fertőtlenítőszerként hat a sebekre, és elősegíti a gyógyulási folyamatot.

A hőszabályozó hatás lehetővé teszi, hogy a zokni nyáron hűtse, télen pedig melegítse a lábat. A zoknik szoros, gumi nélküli szövése csúszásgátló hatású, nem szorítja a lábat, és megakadályozza a láb bedagadását.

 

Honnan jött az ötlet, hogy pont ilyen boltot nyisson, pont ezzel a területtel foglalkozzon?

Mindenképpen valami újdonságot szerettem volna a biopiacon. A ruhák az életminőség kulcsfontosságú elemei, ezért fontos, hogy ne csak kényelmes viseletet biztosítsanak, hanem káros anyagtól mentesek is legyenek.

Egy mérgekkel és vegyszerekkel teli világban egyre többen figyelünk oda arra, hogy ne tegyük ki még több veszélynek magunkat, gyerekeinket. Nagy hangsúlyt fektetünk nemcsak az egészséges étkezésre, hanem a káros anyagoktól mentes, természetes ruhákra is.

 

Mi az eredeti hivatása, és hogyan kezdte el foglalkoztatni ez a témakör?

Kereskedelmi iskolát végeztem. A téma akkor kezdett el igazán érdekelni, amikor megtudtuk a feleségemmel, hogy babánk lesz.

 

Mit szeret legjobban ebben a hivatásban?

Az újdonság erejét és, hogy Magyarországon egyedüli vagyok ilyen választékkal. Ja, és hogy szombatonként a Csörsz utcai biopiacon is árusítunk!

 

Különös az, ha valaki elkötelezetten védi a környezetet? Divat beszélni róla, de azért csodabogárnak is nézik az embert sokan, mintha nem hinnék el a belátható következményeket.

Nincs ebben semmi különös, de sokan tényleg csak beszélnek róla.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok