fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Itt a TASZ nagy kórháztesztje

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A TASZ  vizsgálatából többek között kiderül, hogy melyik kórház valóban gyerek- és családbarát, milyen a látogatás rend. A Péterfy Sándor utcai Kórház és a Keszthelyi kapott maximális pontszámot, a többi helyen még van mit javítani. 

A szervezet munkatársai 64 intézményt kerestek meg kérdéseikkel közérdekű adatigénylés keretében, melyekre 45 intézményből érkezett válasz. A felmérés során támaszkodtak az intézmények önbevallására, a házirendre, az SZMSZ-re és a betegellátási szabályokra. Végül hat szempontot vettek figyelembe.

Az összesítés alapján végül két intézmény ért el maximális pontot:

  • a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (Budapest),
  • a Keszthelyi Kórház

Ezekben az intézményekben a szervezet tanúsító matricát is elhelyez.

A teszt részletei a TASZ honlapján olvashatók. 

 

Bent maradhatunk-e a gyerekkel? 

Elsőként azt vizsgálták, hogy mennyiben tesz eleget a kórház mindazoknak az ajánlásoknak, melyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye, valamint az Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért fogalmazott meg, és Magyarország is elfogadott. Ebben a kategóriában a következőket vették figyelembe:

– legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat-e a gyerekével az intézményben;

– van-e teljes rooming-in ellátás a szülészeten;

– van-e innovatív vagy ösztönző elem a kapcsolattartás és ellátás során.

Itt a legtöbb kórház a középső, „megengedő” minősítést kapta.  Ezen kívül 17 „haladó szemléletű”, 23 „fejlesztendő” és 4 „szigorú/korlátozó” gyakorlatú intézményt rögzítettek.

 

Mikor lehet látogatni? 

Külön szempont volt a látogatási rend kérdése – ki, mikor, milyen korlátozásokkal látogathatja a gyerekeket – amiben csak 9 intézmény kapott maximális pontszámot.

fizetési kondícióknál a legtöbb pontot akkor kapta egy intézmény, ha a 24 órás együttlétet nem kötik fizetési kötelezettséghez, valamint ingyenes elhelyezést biztosítanak a szülőknek. Ennél a szempontnál 21-en kerültek a „kedvező” kategóriába.

 

Bababarát kórház

Külső szempontként Bababarát Kórház címet is figyelembe vették, amivel összesen 8 intézmény rendelkezett bár a végső pontozásba nem került bele. A Bababarát Kórház címet a WHO és az UNICEF indította 1991-ben. A kezdeményezés célja, hogy minél több, a szoptatást normaként támogató intézmény legyen.   

A felmérésből az is kiderült, hogy egyáltalán nem egységes hozzáállással találkoznak a szülők és gyerekek, attól függően, hogy hol látják el őket. Sok esetben a kórházak „sajátos” jogértelmezését jelzi, hogy csak a tizennégy éven aluli gyermekek esetén engedik a folyamatos kapcsolattartást, holott a törvény kiskorúak (azaz tizennyolc éven aluli személyek) esetén elrendeli a folyamatos kapcsolattartás biztosítását.
 

Az elmúlt hónapokban a TASZ munkatársai személyesen is felkerestek intézményeket, az általuk alkalmazott jó gyakorlatok megismerése és terjesztése céljából.

 A TASZ-filmek intézményeket, jó gyakorlatokat, átvehető megoldásokat és az ezeket gyakorló, egészségügyi dolgozókat mutatnak be.

A gyerekkelvagyok.tasz.hu oldalon pedig megismerhető minden válaszadó intézmény részletes profilja, amiből a szülők tájékozódhatnak, hogy gyerekük milyen ellátásra tarthat igényt a kórház saját bevallása alapján.

 

A felmérésről és a „Gyerekkel vagyok” kampányról bővebben a TASZ aloldalán olvashatsz: http://gyerekkelvagyok.tasz.hu

 

Kép: pixabay.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok