fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Itt a TASZ nagy kórháztesztje

A TASZ  vizsgálatából többek között kiderül, hogy melyik kórház valóban gyerek- és családbarát, milyen a látogatás rend. A Péterfy Sándor utcai Kórház és a Keszthelyi kapott maximális pontszámot, a többi helyen még van mit javítani. 

A szervezet munkatársai 64 intézményt kerestek meg kérdéseikkel közérdekű adatigénylés keretében, melyekre 45 intézményből érkezett válasz. A felmérés során támaszkodtak az intézmények önbevallására, a házirendre, az SZMSZ-re és a betegellátási szabályokra. Végül hat szempontot vettek figyelembe.

Az összesítés alapján végül két intézmény ért el maximális pontot:

 • a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (Budapest),
 • a Keszthelyi Kórház

Ezekben az intézményekben a szervezet tanúsító matricát is elhelyez.

A teszt részletei a TASZ honlapján olvashatók. 

 

Bent maradhatunk-e a gyerekkel? 

Elsőként azt vizsgálták, hogy mennyiben tesz eleget a kórház mindazoknak az ajánlásoknak, melyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye, valamint az Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért fogalmazott meg, és Magyarország is elfogadott. Ebben a kategóriában a következőket vették figyelembe:

– legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat-e a gyerekével az intézményben;

– van-e teljes rooming-in ellátás a szülészeten;

– van-e innovatív vagy ösztönző elem a kapcsolattartás és ellátás során.

Itt a legtöbb kórház a középső, „megengedő” minősítést kapta.  Ezen kívül 17 „haladó szemléletű”, 23 „fejlesztendő” és 4 „szigorú/korlátozó” gyakorlatú intézményt rögzítettek.

 

Mikor lehet látogatni? 

Külön szempont volt a látogatási rend kérdése – ki, mikor, milyen korlátozásokkal látogathatja a gyerekeket – amiben csak 9 intézmény kapott maximális pontszámot.

fizetési kondícióknál a legtöbb pontot akkor kapta egy intézmény, ha a 24 órás együttlétet nem kötik fizetési kötelezettséghez, valamint ingyenes elhelyezést biztosítanak a szülőknek. Ennél a szempontnál 21-en kerültek a „kedvező” kategóriába.

 

Bababarát kórház

Külső szempontként Bababarát Kórház címet is figyelembe vették, amivel összesen 8 intézmény rendelkezett bár a végső pontozásba nem került bele. A Bababarát Kórház címet a WHO és az UNICEF indította 1991-ben. A kezdeményezés célja, hogy minél több, a szoptatást normaként támogató intézmény legyen.   

A felmérésből az is kiderült, hogy egyáltalán nem egységes hozzáállással találkoznak a szülők és gyerekek, attól függően, hogy hol látják el őket. Sok esetben a kórházak „sajátos” jogértelmezését jelzi, hogy csak a tizennégy éven aluli gyermekek esetén engedik a folyamatos kapcsolattartást, holott a törvény kiskorúak (azaz tizennyolc éven aluli személyek) esetén elrendeli a folyamatos kapcsolattartás biztosítását.
 

Az elmúlt hónapokban a TASZ munkatársai személyesen is felkerestek intézményeket, az általuk alkalmazott jó gyakorlatok megismerése és terjesztése céljából.

 A TASZ-filmek intézményeket, jó gyakorlatokat, átvehető megoldásokat és az ezeket gyakorló, egészségügyi dolgozókat mutatnak be.

A gyerekkelvagyok.tasz.hu oldalon pedig megismerhető minden válaszadó intézmény részletes profilja, amiből a szülők tájékozódhatnak, hogy gyerekük milyen ellátásra tarthat igényt a kórház saját bevallása alapján.

 

A felmérésről és a „Gyerekkel vagyok” kampányról bővebben a TASZ aloldalán olvashatsz: http://gyerekkelvagyok.tasz.hu

 

Kép: pixabay.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás