fbpx
chem score veszélyes vegyszerek

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Itt a lista arról, mennyire fenntarthatóak a világ vezető vegyipari cégei

A ChemScore a világ vezető vegyipari cégeit értékeli aszerint, mit tesznek veszélyes vegyianyag-lábnyomuk csökkententése érdekében. A 2020-as változat már ingyenesen hozzáférhető. Ha megnézzük, kiderül, hogy még a legjobb is csak közepesen teljesít, de hol állnak az itthon is ismert vegyi cégek?

ChemSec civil szervezet 2021 őszére ígéri az új ChemScore értékelési rendszer kidolgozását.  Az új verzió a korábbinál több területet vizsgál majd, beleértve a vegyi anyagokkal kapcsolatos fenntarthatóság új és jelentős szempontjait, köztük a körforgásos gazdaságra vonatkozó elvárásokat is. Lehetőséget teremt továbbá a cégek éves szintű követésére és több gyártó kap helyet a rangsorban. Míg a ChemScore 2020-as kiadása 35 céget rangsorolt, a ChemSec úgy tervezi, hogy 2021-es listája már 50 vegyipari céget fog értékelni.

Lehetővé válik a vegyipari cégek körforgásos gazdaságot célzó törekvéseinek értékelése

Fontos lenne tudnunk, hol tartanak az egyes gyártók a körforgásos gazdaságot célzó ambicióik megvalósításában. “Meg vagyunk győződve, hogy erről megbízható képet tudunk festeni, amihez még hozzájönnek a ChemScore egyedülálló adatai arról, hogy mely vegyipari cégek rendelkeznek nagy mennyiségű mérgező anyaggal és melyek nem” – nyilatkozta Anne-Sofie Bäckar, a ChemSec ügyvezető igazgatója.

tudatos vásárlók egyesülete SZJA 1%

A ChemScore rangsora ingyenesen hozzáférhető

2020-tól a ChemScore weboldalán lévő tartalom – regisztráció után – bárki számára ingyenesen elérhető. A kicsivel több mint hat hónapja kiadott lista az egyetlen olyan rangsor, amely támpontot ad az érdeklődőknek és a befektetőknek arról, hogy a veszélyes vegyi anyagok előállítása mennyire illeszkedik a nagy fenntarthatósági kirakósba.

A ChemScore rangsor szempontjai

A ChemScore listája a vegyipar legjobban és legrosszabban teljesítőit mutatja be. A 2018-as bevételük alapján kiválasztott 35 legnagyobb, tőzsdén jegyzett vegyipari céget az alábbi négy kategória szerint elemzi:

 1. Veszélyes anyagok előállítása – az egyes cégek veszélyes anyag gyártásának mennyisége, súlyozva a vállalat összbevételével. A kisebb mennyiség magasabb pontszámot eredményez.
 2. Biztonságosabb vegyi anyagok kifejlesztése – a biztonságosabb anyagok előállítására vonatkozó stratégiák megléte, beleértve a tervezést, a marketinget, a kutatás-fejlesztést és a zöld vegyipart is.
 3. Menedzsment és átláthatóság – a cégek átláthatósága a termékek összetételére vonatkozóan, bizonyos anyagok kivezetésével kapcsolatos nyilvános vállalások.
 4. Jogviták – a cégek baleseteinek és jogvitáinak listája, beleértve a bírságokat és kártérítési pereket.

A legjobb is csak közepesen teljesít

A rangsort és a kapott pontokat nézve a vegyipari óriásoknak bőven van hova fejlődniük. A 35 cégből a legtöbb pontszámot elért, tehát a legjobban teljesítő holland DSM is kb. 50%-osan teljesít és B-s besorolást kapott (29 pont a 48-ból).

Lényegesen rosszabb, (12 pont a 48-ból) D-pluszos helyet szerzett az amerikai DuPont. A Nylon, Lycra, Teflon, Kevlar, Nomex és Tyvek termékeket jegyző vegyióriás a ChemScore adatai szerint 32 úgynevezett a SIN-listás anyagot gyárt – ezek annyira veszélyesek az egészségre és a környezetre nézve, hogy a vegyi anyagok regisztrálásával, értékelésével, engedélyezésével és korlátozásával kapcsolatos előírásokat rögzítő uniós REACH definíciója szerint a forgalomban lévő anyagok közül a legsúlyosabb, „különös aggodalomra okot adó anyagok” kategóriába tartoznak.

A Magyarországon talán jobban ismert Bayer (amely a már meglévő gyógyszergyártás üzletág mellé 2018-ban megvásárolta a Monsanto agribiznisz óriást is) összesen 14 pontjával C-mínuszos besorolást ért el.

A cég az elmúlt években azzal került be a nemzetközi sajtóhírekbe, hogy sorra veszített a vele szemben indított civil lakossági perekben. Ezekben az ügyekben azzal vádolták, hogy rákot és egyéb egészségi károsodást okoztak az általa gyártott vegyianyagok, közöttük a a glifozát-alapú Roundup növényvédőszer.

A glifozát Magyarországon is jelen van

A glifozát hosszú évek óta a legnagyobb mennyiségben forgalmazott növényvédőszer hatóanyag Magyarországon, széleskörűen használják Magyarországon mind a nagyüzemi mezőgazdálkodásban, mind a kiskertekben. A témáról részletesebben itt olvashatsz:

Soha nem késő bioélelmiszerre váltani az egészségedért

Képek: freepik.com

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás