fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Itt a lista arról, mennyire fenntarthatóak a világ vezető vegyipari cégei

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
chem score veszélyes vegyszerek

A ChemScore a világ vezető vegyipari cégeit értékeli aszerint, mit tesznek veszélyes vegyianyag-lábnyomuk csökkententése érdekében. A 2020-as változat már ingyenesen hozzáférhető. Ha megnézzük, kiderül, hogy még a legjobb is csak közepesen teljesít, de hol állnak az itthon is ismert vegyi cégek?

ChemSec civil szervezet 2021 őszére ígéri az új ChemScore értékelési rendszer kidolgozását.  Az új verzió a korábbinál több területet vizsgál majd, beleértve a vegyi anyagokkal kapcsolatos fenntarthatóság új és jelentős szempontjait, köztük a körforgásos gazdaságra vonatkozó elvárásokat is. Lehetőséget teremt továbbá a cégek éves szintű követésére és több gyártó kap helyet a rangsorban. Míg a ChemScore 2020-as kiadása 35 céget rangsorolt, a ChemSec úgy tervezi, hogy 2021-es listája már 50 vegyipari céget fog értékelni.

Lehetővé válik a vegyipari cégek körforgásos gazdaságot célzó törekvéseinek értékelése

Fontos lenne tudnunk, hol tartanak az egyes gyártók a körforgásos gazdaságot célzó ambicióik megvalósításában. “Meg vagyunk győződve, hogy erről megbízható képet tudunk festeni, amihez még hozzájönnek a ChemScore egyedülálló adatai arról, hogy mely vegyipari cégek rendelkeznek nagy mennyiségű mérgező anyaggal és melyek nem” – nyilatkozta Anne-Sofie Bäckar, a ChemSec ügyvezető igazgatója.

tudatos vásárlók egyesülete SZJA 1%

A ChemScore rangsora ingyenesen hozzáférhető

2020-tól a ChemScore weboldalán lévő tartalom – regisztráció után – bárki számára ingyenesen elérhető. A kicsivel több mint hat hónapja kiadott lista az egyetlen olyan rangsor, amely támpontot ad az érdeklődőknek és a befektetőknek arról, hogy a veszélyes vegyi anyagok előállítása mennyire illeszkedik a nagy fenntarthatósági kirakósba.

A ChemScore rangsor szempontjai

A ChemScore listája a vegyipar legjobban és legrosszabban teljesítőit mutatja be. A 2018-as bevételük alapján kiválasztott 35 legnagyobb, tőzsdén jegyzett vegyipari céget az alábbi négy kategória szerint elemzi:

  1. Veszélyes anyagok előállítása – az egyes cégek veszélyes anyag gyártásának mennyisége, súlyozva a vállalat összbevételével. A kisebb mennyiség magasabb pontszámot eredményez.
  2. Biztonságosabb vegyi anyagok kifejlesztése – a biztonságosabb anyagok előállítására vonatkozó stratégiák megléte, beleértve a tervezést, a marketinget, a kutatás-fejlesztést és a zöld vegyipart is.
  3. Menedzsment és átláthatóság – a cégek átláthatósága a termékek összetételére vonatkozóan, bizonyos anyagok kivezetésével kapcsolatos nyilvános vállalások.
  4. Jogviták – a cégek baleseteinek és jogvitáinak listája, beleértve a bírságokat és kártérítési pereket.

A legjobb is csak közepesen teljesít

A rangsort és a kapott pontokat nézve a vegyipari óriásoknak bőven van hova fejlődniük. A 35 cégből a legtöbb pontszámot elért, tehát a legjobban teljesítő holland DSM is kb. 50%-osan teljesít és B-s besorolást kapott (29 pont a 48-ból).

Lényegesen rosszabb, (12 pont a 48-ból) D-pluszos helyet szerzett az amerikai DuPont. A Nylon, Lycra, Teflon, Kevlar, Nomex és Tyvek termékeket jegyző vegyióriás a ChemScore adatai szerint 32 úgynevezett a SIN-listás anyagot gyárt – ezek annyira veszélyesek az egészségre és a környezetre nézve, hogy a vegyi anyagok regisztrálásával, értékelésével, engedélyezésével és korlátozásával kapcsolatos előírásokat rögzítő uniós REACH definíciója szerint a forgalomban lévő anyagok közül a legsúlyosabb, „különös aggodalomra okot adó anyagok” kategóriába tartoznak.

A Magyarországon talán jobban ismert Bayer (amely a már meglévő gyógyszergyártás üzletág mellé 2018-ban megvásárolta a Monsanto agribiznisz óriást is) összesen 14 pontjával C-mínuszos besorolást ért el.

A cég az elmúlt években azzal került be a nemzetközi sajtóhírekbe, hogy sorra veszített a vele szemben indított civil lakossági perekben. Ezekben az ügyekben azzal vádolták, hogy rákot és egyéb egészségi károsodást okoztak az általa gyártott vegyianyagok, közöttük a a glifozát-alapú Roundup növényvédőszer.

A glifozát Magyarországon is jelen van

A glifozát hosszú évek óta a legnagyobb mennyiségben forgalmazott növényvédőszer hatóanyag Magyarországon, széleskörűen használják Magyarországon mind a nagyüzemi mezőgazdálkodásban, mind a kiskertekben. A témáról részletesebben itt olvashatsz:

Soha nem késő bioélelmiszerre váltani az egészségedért

Képek: freepik.com

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok