fbpx
Téged is torpedóznak zöldre festés kihívás

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Téged is torpedóznak? Indul a zöldre festés kihívás!

Gyáraink csakis fenntartható forrásból… környezetbarát összetevők.. öko, bio… mikroműanyag mentees!!! Ismerős? Te is úgy érzed, hogy torpedóznak a csalóka, megtévesztő, túlzó, félreérthető és legfőképpen hiányos információk vásárláskor? Tarts velünk szeptemberi kihívásunkban és vedd fel velünk a harcot ellenük! Mutatjuk, hogy teheted.

Van, akit dühít a zöldre festés, másokat elbizonytalanít, hogy a cégek a sok ismeretlen címkével mindent próbálnak zöldre mosni, és olyan is akad, aki belefáradt az igazság keresésébe. Nem vagyunk egyformák, az viszont kétségtelen, hogy a vállalatok egyre jobban torpedóznak minket a környezetbarátnak tűnő ígéretekkel. Mi már csak tudjuk, megmértük: tarol a boltokban a zöldre festés! De mit tehetnénk, ha a boltok kínálata mit sem változik?

Ismerd meg a Tudatos Vásárlók sajátmárkás termékeit!

Őszi kihívásunkban ezért arra hívunk, hogy közösen emeljünk hangot a zöldre festés ellen. A kihívásban ezúttal is három vállalás közül választhatja ki mindenki, hogy melyiket teljesíti.  A kihívás során hiteles információkkal, tippekkel segítünk majd, hogy ne ess áldozatul a torpedóknak! A zöldre festés felismerésében a Tudatos Vásárlók „sajátmárkás termékcsaládja” lesz a segítségedre!

Maradj velünk a kihívás végéig, osszd meg tapasztalataidat velünk és azon leszünk, hogy elmondjuk a cégeknek, mit is gondolnak a vásárlók  zöldre festett ígéreteikről!

Mit vállalhatsz a kihívás során?

 zöldre festés kihívás

1. Vállalás: Tájékozódj és tudatosítsd!

Nem könnyű a dolga annak, aki a szupermarketekben, drogériákban tájékozódva próbál környezettudatos döntést hozni. Megannyi címke, állítás és ígéret. Egy hónapos kihívásunkban azt vállalod, hogy részt veszel ingyenes online webinárunkon. Segítségünkkel megismered a zöldre festés árnyalatait, valamint a tanúsított, független ökocímkéket is.

A cél, hogy a kihívás alatt ne kerüljön újabb zöldre festett termék a kosaradba! Inkább fotózd le és oszd meg velünk is a gyanús termékeket, hogy mások is elkerülhessék ezeket!

 zöldre festés kihívás

2. Vállalás: Ne tűrd tovább, tiltakozz!

Jól ismered a zöldre festés minden árnyalatát? Szúrja a szemed, bármerre mész? Bosszant, csalódással tölt el, amit a polcokon környezetbarát termékként kínálnak, de nem az? Egyenesen nevetségesnek tűnik, hogy ezt bárki beveszi?

Fotózd le és oszd meg velünk „kedvenc” eseteidet, amikor ilyen félrevezetésekkel találkoztál! Kövesd őszi greenwashing kampányunkat és mondd el véleményed kommentben! A kihívás részeként írj a vállalatnak, és kérdezz rá, hogy milyen hiteles méréssel, eredményekkel támasztja alá a zöld állítását.  Mi segítünk megfogalmazni a levelet! A kihívás végén küldd el nekünk is a válasszal együtt, amennyiben  kaptál ilyet.

 zöldre festés kihívás

3. Vállalás: Támogatnál minket? Torpedózz!

Bizony nem könnyű megúszni, hogy áldozatul essünk a zöldre festésnek. A te otthonodba sikerült beférkőznie? Játssz velünk egy greenwashing torpedót és találd meg mindet, legyen akár a kozmetikumok, a tisztítószerek, a papírtermékek vagy a háztartási gépek között!

A kihívás során azt vállalod, hogy alaposan szemügyre veszed az otthonodba került termékeket. Ne hagyd ki ingyenes online webinárunkat, ahol a greenwashing valamennyi árnyalatát megismerheted.

Szedd össze és fotózd le azokat, amiken a zöldre festés jeleit látod! A kihívás végén oszd meg velünk, hány találat ért!

Regisztráció

ITT TUDSZ REGISZTRÁLNI!  (határidő: október 4. éjfél)

Regisztrálj a kihívásba október 4-én éjfélig, kísérletezz, és oszd meg tapasztalataidat a Tudatos Vásárlókkal!

A kihívás ideje alatt jelöld meg az Instagramon a @tudatosvasarlo oldalt, hogy mi is büszkélkedhessünk elért eredményeiddel!

A kihívás időtartama: 2022. október 6. – október 20.

A regisztrált résztvevőket hasznos tippekkel és egy ingyenes webinárral segítjük, amelyben greenwashing szakértőink készítenek fel arra, hogyan ismerd fel a hamis zöld állításokat.

A webinár időpontja október 7., 18 óra.

Az ezen való részvétel nem feltétele a kihívás teljesítésének, csak egy lehetőség, hogy új ismeretekhez juthass.

A kihívás végén küldd be fotóidat és/vagy az elküldött leveleket, illetve a rájuk kapott válaszokat. A beküldők között 15 db 6000 Ft-os ZöldBolt ajándékutalványt és Tudatos Vásárló kitűzőt sorsolunk ki. Figyeld a SPAM vagy promóciós mappát, ha ott köt ki a levelünk, húzd át a főkönyvtárba, hogy kapcsolatban maradhassunk!

Csak egy hibát véthetsz, ha el sem kezded!

Indul a greenwashing torpedó!

Sajnos lehetetlen valamennyi piacon levő terméket folyamatosan értékelni az összetétele, csomagolása, a gyártás és szállítás körülményei szerint. De van egy jó hírünk! Ezentúl nem is kell bajlódnod ezzel! Elég ha megismered a Tudatos Vásárlók sajátmárkás termékeit!

Vigyázat! A Tudatos Vásárlók termékeinek egyedülálló greenwashing formulája hatékonyan oldja a zöldre festés minden árnyalatát!

Kövesd kampányunkat a Facebookon és az Instagramon, ismerd meg a Tudatos Vásárlók termékeit és találd meg az összes otthonodban megbújó zöldre festett torpedót!

Ugye, hogy nálatok is van néhány EcoPoppy pelenka, GreenVibes nedvestörlőkendő vagy egy kis EcoBio Natural Clean? Talált, süllyedt?

Ne felejtsd lefotózni, hogy másokkal is megoszthassuk!

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.


ökokör, life, greenandsafeA cikket az Agrárminisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

785
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


546
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás