
| Tudatos Vásárló
Idénynövény receptek márciustól májusig
Ideális idénymenü ideális idényzöldségekből és -gyümölcsökből. Leves, saláta, szósz tavaszi friss zöldségekből.
Rebarbaraleves eperrel

Hozzávalók: 500 g tisztított, ujjnyi vastag szeletekre vágott rebarbara, 4 evőkanál méz, 1 rúd vanília, fahéj, szegfűszeg ízlés szerint, 8 dl víz, 20 db tisztított, negyedekre vágott eper, 2 dl tejföl, tejszínhab vagy vaníliafagylalt, 2 evőkanál cukor.
Elkészítés: Lassú tűzön főzzük puhulásig a rebarbarát az édesített, ízesített vízben (kb. 15 percig). Hagyjuk langyosra lehűlni, majd burgonyanyomóval enyhén törjük össze, ha szükséges, szitán nyomjuk át. Tálaláskor minden tányérba tegyünk 1-1 evőkanálnyi tejfölt/tejszínhabot, és erre szedjük a levest. Eperdarabokkal díszítsük.
Tavaszi zöldsaláta

Hozzávalók: 2-3 gerezd felszeletelt fokhagyma, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 evőkanál vörösborecet, só, borsikafű, friss zsálya, 1-1 csokor felkarikázott retek és újhagyma, 1 fej apró darabokra tépkedett saláta.
Elkészítés: Nagyobb lábosban enyhén megdinszteljük a fokhagymát az olajban. Lehűlés után hozzákeverjük a salátaalaplé többi hozzávalóját és a zöldségeket. Megbízható növényismeret birtokában kora tavaszi salátánkat kiegészíthetjük egyéb kerti extrákkal is, úgymint a pitypang, a fehér libatop, a kerekrepkény, a közönséges cickafark fiatal hajtásaival, levélcsúcsaival. A forgalmas út menti területeken ne próbálkozzunk ilyenek gyűjtésével!
Spárga cukorborsóval

Hozzávalók: 500 g megtisztított, ujjnyi szeletekre vágott spárga, 300 g szálkátlanított cukorborsó, 2 evőkanál olívaolaj, só, borsikafű.
Elkészítés: A zöldségeket wokban vagy nagyobb serpenyőben a felhevített olajon 5-10 perc alatt gyakori kevergetés mellett ropogósra pároljuk. A zöldségmixet tálalhatjuk zakuszkával vagy bazsalikomos pestóval és pirított mandulával friss kenyér mellé, vagy petrezselyemlevéllel bőven megszórva tojásos galuska mellé.
Zsályás (kucsma)gombaszósz tésztával

Hozzávalók: 250 g szélesmetélt, 250 g (kucsma)gomba, 120 g apróra vágott brokkoli (a szára is jó), 50 g vaj, 6-8 nagy zsályalevél, apróra vágva.
Elkészítés: Főzzük ki a tésztát. Közben forrósítsuk fel a vajat, majd 10 percig pároljuk rajta a gombát és a zsályaleveleket. Ekkor adjuk hozzá a brokkolit, és még 2 percig kevergessük. Tálaláskor a tányérokba szedett tésztára halmozzunk a gombás keverékből. Az ízletes kucsmagomba almavirágzáskor kapható, illetve található gombakülönlegesség. Helyettesíthetjük csiperkével, laskával. Hideg vizes áztatással, óvatos mozdulatokkal távolítsuk el a róla földet. Felhasználás előtt szárítsuk meg.
Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 22. számában.
***