| Birtalan Ilona Liliána
Hogyan vásárolj ételallergiásként?
Praktikus és általános tanácsok azoknak, akik valamilyen érzékenységben, allergiában, intoleranciában szenvednek, és nem tudják, mit kell figyelembe venni vásárláskor vagy egy étteremben.
Az első és legfontosabb: mi legyen a nálad?
- Mindig legyen nálad a szükséges gyógyszer, és mondd el azoknak, akikhez vendégségbe mész vagy akik téged látogatnak meg, hogy mit ehetsz és mit nem.
- A gyógyszert vagy injekciót (vész esetén szükséges eszközöket) említsd meg, főként, hogy hol találják nálad – gond esetére.
- Súlyos allergiás reakció esetén megmozdulni sem szabad, ebben az esetben hívni kell a mentőket – ezt tudasd a környezeteddel is.
- Sose kockáztass – bizonytalan tartalmú ételt inkább ne fogyassz!
Feliratokról
Mindig nézd meg az összetevők listáját a termékeken.
- Még akkor is, ha mát többször megvetted a terméket, mert előfordulhat, hogy időközben változtattak az összetevőkön.
- Érdemes keresned a feliratok között: van-e külön felhívás doboz (néhány gyártó külön kiemeli a glutén- vagy tejtartalmat stb., sőt néha még képet is mellékel figyelemfelhívásként). Ez nem kötelező jelölési mód, tehát ne számíts arra, hogy mindenki megteszi, de könnyebben megtalálod az információkat, ha van ilyen.
- Fontos, hogy a fenyőmag és a kókusz (angolul „pine nut” és „coconut”, nem a diók, azaz angolul a „nut”-ok közé tartoznak), tehát ha a vigyázat „nut” felhívást látod, nem jelenti azt, hogy az előbbi kettő nincsen benne. Újfent melegen ajánlott az összetevők listájának áttekintése.
- Ha azzal a szövegezéssel találkozol az összetevők listájában vagy a címkén, hogy „nyomokban tartalmazhat”, vedd komolyan, mert lehet, hogy valóban belekerült az említett összetevő.
Boltban
- Akkor is olvasd el az összetevők listáját, ha esetleg az adott üzlet külön szortírozza a gluténmentes stb. termékeket. Egyrészt, mert azok összetevőiben is lehetett időközben változás, másrészt mert lehet olyan eseti (véletlen) hiba, hogy valamit félrepakolnak a polcok között (és gluténmentes polcra pl. glutént tartalmazó termék kerül).
- A speciális termékek (kifejezetten diabetikus vagy gluténmentes) sokszor drágábbak, de nem kell feltétlenül csak azokat venned, hiszen az átlagos, vagyis más polcokról levehető termékek is jók lehetnek számodra. Ez a tanács a pénztárcádnak szól, érdemes tájékozódni.
- Az internetes vásárlások során is legyél nagyon precíz, és csak akkor rendelj, ha utánajártál a tartalomnak.
- A nem előrecsomagolt termékek esetében, ahol nem elérhető az összetevők listája (pl. pékáru), csak akkor vásárolj, ha az eladóban biztosan megbízol, hiszen, ha kérdezed, a felelős választ ő adja.
- Figyelj oda arra, hogy bizonyos ételek érintkezhetnek egymással pl. delikáteszekben (mellé eshet, hozzá érhet stb.).
- A rejtett többszörös összetevőkre is figyelj oda, pl. a marcipán összetevőiben mandula van, török mogyoró lehet a felhasznált csokoládéban, vagy tojás a cukormázban.
Étteremben
- Már az asztalfoglalásnál is jelezheted, ha bármire figyelni kell. Érdemes külön a szakácsnál is utánakérdeztetned. Ha nem kapsz teljesen megnyugtató választ, ne menj oda.
- Amikor megérkezel, újra hívd fel a figyelmet az allergiára, és jelezd annak jelentőségét, kérve, hogy a szakács biztosan tudjon róla. Ha nem kaptál teljesen megnyugtató választ, inkább hagyd el az éttermet.
- Alaposan olvasd végig az étlapot, illetve próbálj utánagondolni, miben is lehetnek rejtett összetevők (pl. mártásban tejpor, salátán vaj). Ha a pincér nem biztos abban, hogy az adott ételben mi van pontosan, kérd meg, hogy beszéljen a szakáccsal, vagy ne egyél az ételből.
- Ha elégedett voltál, és szívesen mész vissza, ugyanúgy, mint a csomagolt élelmiszereknél – újra és újra legyél nagyon alapos.
- Az önkiszolgáló éttermekben arra is figyelj, hogy az egyes ételek keveredhetnek picit (közel vannak egymáshoz, a vendégek ugyanazzal a merőkanállal nyúlnak át stb.).
- Dió, mag, földimogyoró allergia esetében légy elővigyázatos a thai, indiai, malajziai konyháknál, mert gyakran tartalmazzák ezeket, és nem is mindig nyilvánvalóan. Például földimogyorólisztet is használnak a szószok sűrítésére, vagy dióolajat a főzéshez. A wokban készült ételeknél előfordulhat azonos kanalak használata (egyik étel kicsit keveredhet a másikkal, ami egy allergiásnak pont elég).
Diétáról
- Nyugodj meg, ha el is kell hagynod egy élelmiszert, meg lehet találni azokat a helyettesítőket, amik az egyensúlyt továbbra is fenntartják az étkezésedben.
- Ha valamit „el kell felejtened”, próbáld meg hasonló tápanyagtartalmú élelmiszerrel helyettesíteni. Mindenképpen konzultálj dietetikussal.
- A diéta miatt csak orvos tanácsára hagyj el élelmiszercsoportokat az életedből.
Mit tehetsz általában a témában?
- Amennyiben helytelen vagy hiányos a jelzett tartalom egy termékben, azt azonnal le kell vetetni a polcokról. Ezt a Nemzeti-élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) ingyenes zöld számán lehet jelezni: 06-80-263-244
- Angliában külön erre a célra kitaláltak egy kártyát (ezt egy központi honlapról lehet letölteni és kinyomtatni), amire egyszerűen fel lehet vezetni, milyen élelmiszer-összetevőkre kell figyelni – ezt lehet beküldeni az éttermekben a szakácsnak a konyhába.
Van további tanácsod, praktikád? Írd meg alul, kommentben, hogy közkinccsé válhasson!
Kép: Dreamstime
Forrás: Food Standars Agency „Buying food when you have a food allergy or food intolerance” tájékoztatója