fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogy készül a cipőd? – A farmtól a cipőgyárig

| Tudatos Vásárló

Egy kg nyersbőr előállításához 17.000 liter víz, 7.4 kg gabona és 41 kg takarmány szükséges. Cikksorozatunkban megmutatjuk az utat a marhatenyésztő farmtól a cipőig. 

Farm – vágóhíd – cserzés – cipőgyártás

 A legnagyobb hús- és bőrtermelők
A JBS egy brazil multinacionális húsipari vállalat, amely nagy érdekeltséggel bír a  bőriparban is: 185,000 alkalmazott, 50 milliárd USD éves forgalom. Naponta 100.000  szarvasmarhát, 70.000 sertést, 25.000 juhot vágnak le.
 A JBS tulajdonában jelenleg 26 cserzőüzem áll világszerte: Brazíliában, Argentínában,  Kínában, Németországban, Olaszországban, Mexikóban, Dél-Afrikában, Vietnámban és  Uruguay-ban.

Egy pár bőrcipő útja egy marhatenyésztő farmról indul. A világon előállított bőr jelentősebb részét – mintegy 66%-át – ezekből az állatokból nyerik. Emellett birkák, kecskék és disznók bőrét is felhasználják különféle gyártási célokra.

A nyers állatbőr rendkívül érzékeny termék. A bőrt besózzák, majd a cserzőüzembe kerül, ahol egy hosszú, legalább húsz különféle fázisból álló feldolgozási folyamatnak vetik alá. Ezek után a bőr már alkalmas arra, hogy feldolgozzák.Egy állati tetem feldolgozásából befolyó jövedelem mintegy 20%-a az állat bőrének eladásából származik, a fennmaradó rész pedig a húsértékesítésből.

A legvastagabb bőrből készül a talp, a vékonyabb, lágyabb részekből pedig a felsőrész és a cipő többi része. 

  

Mibe kerül a nyersbőr?

A világ teljes gabonatermésének 40%-át nem közvetlen emberi fogyasztásra, hanem állati takarmányozásra használják. Ez azt jelenti, hogy a Föld teljes művelhető földterületének (14 milliárd hektár) egyharmadán állatok etetésére alkalmas takarmányt termesztenek.  

Alternatívák hús helyett

A hús egyik legjellemzőbb tulajdonsága magas fehérjetartalma, de más ételekkel is pótolhatjuk ezt az elengedhetetlen tápanyagot. Az egészséges étrendhez szükséges fehérjét halakból, tojásból és tejtermékekből is bevihetjük. Mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy változatosan étkezzünk: rendszeresen együnk gabonapelyheket, hüvelyeseket és aszalt gyümölcsöt.

A mérsékelt húsfogyasztás vagy a húsételek teljes elhagyása étrendünkből nem csupán környezetvédelmi okok miatt ajánlatos – az egészségünkre is jó hatással van, mivel a túlzott húsfogyasztás káros hatással lehet a vesékre és a belekre.

 

 

A fordítás Centro Nuovo Modello di Sviluppo (CNMS) engedélyével készült. Az eredeti tanulmány: Did you know there’s a cow in your shoe?

Köszönjük a közreműködést Hegedüs Nikolettnek és Kovács Andreának!

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára