fbpx

| Lakatos Gabriella

Hipermarket vagy kisközért? Hétköznapi vásárlásaink környezeti hatása

Mindennapi bevásárlási szokásaink rengeteg különböző módon hatnak környezetünkre. Cikkünkből kiderül, milyen környezeti hatásokkal jár a mindennapi bevásárlás egy helyi kisközértben és egy hipermarketben.

A bevásárlás környezetre gyakorolt hatásának értékelésénél az autóval megtett kilométerek mellett gondolnunk kell a felhasznált csomagolóanyagokra vagy a feleslegesen megvásárolt termékekre is. Az alábbiakban bemutatjuk egy négytagú család hétköznapi bevásárlásainak környezeti elemzését. Az elemzést Lakatos Gabriella, a Corvinus Egyetem hallgatója készítette.

Vásárlási szokásaimra kiható alapvető adottságok:

 • Családom tagjai (akikre vásárolok): férjem és két tizenéves korú gyermekem.
 • Családi házban élünk Óbudán.
 • Egy kutyánk van.

   

Rendszerint hetente kétszer végzek nagyobb bevásárlást, lehetőleg a munkából hazafelé jövet, az útbaeső Auchan áruházban. Az áruház kb. 1 km-re van a házunktól, így amennyiben otthonról indulok vásárolni 2 km-t teszek meg autóval a vásárlás érdekében. A közlekedési lámpák, valamint a HÉV-átjáró miatt akár 20 perc is lehet az oda-vissza út.


Bevásárlás a hipermarketben

Árulista:

12 x1,5l palack ásványvíz
6×1,5l  üdítő
2 flakon mosogatószer
2 l tej
2 üveg befőtt
1 üveg uborka
80 dkg előrecsomagolt tarja
40 dkg előrecsomagolt kolbász
1,3 kg kerek trappista sajt
1 doboz margarin
Joghurtok, kefírek (8 doboz)
2kg zöldség-gyümölcs
Friss péksütemény
Kutyatáp
2 kg cukor, liszt
Édesség
Dobozos jégkrém (2l)
Mirelite zöldség (60 dkg)
És még sok egyéb apróság

 

Fenti lista után 17500 Ft-t fizettem. A vásárolt cikkekből 4-5 darab azért került a kosaramba, mert most akciós, tehát effektíve nem volt rá szükségem. Ezek értéke kb. 1500 Ft.

Ez a bevásárlás kb. másfél óráig tartott. Vásárlás során több olyan tartós fogyasztási cikket is megnéztem, amit nem vettem meg, mert nem volt rá szükségem, de ha már akciózzák, megnézi az ember, hogy mi az. Gyorsan átnéztem az akciós DVD-ket is, hátha érkezett valami jobb darab, de nem. Vagyis a másfél órából kb. 20 perc fölösleges nézelődéssel ment el. További 10 percet vett el, hogy megkeressem a bevásárló kocsimat, amit valaki ügyesen a magáénak tekintett és odébb tolt. Újabb 15 perc ment el a pénztárnál a sorbaállásra és fizetésre. A pénztárnál kb. kétszer annyi szatyorba pakolták be az áruimat, mint amennyibe én tettem volna.

A vásárolt termékek nagy része tartós élelmiszer volt, és várhatóan a következő hét végéig kitart a mennyiség. Mivel egyedül vásároltam, ezért nem vettem nagyobb készleteket.

Vásárlás után az Auchanban lévő postán feladtam a csekkjeimet, valamint kiváltottam a vásárlás előtt a tisztítóba beadott ruhákat, amit pont másfél órára vállaltak. Vettem még újságot és rágót a gyerekeknek. Ezzel persze újabb félórám elment. Így összességében 2 óra és 20 ezer Ft (csekkek nélkül) lett a pénteki bevásárlás mérlege.

A kis közért

2005. június 2-án a tőlünk 300 méterre található lakópark területén üzemelő kis közértben vásároltam. Itt szoktam lebonyolítani a hétközi kisbevásárlásokat.

Árulista:

40 dkg különféle felvágott
6 db zsemle
2 kakaós csiga, 2 túrós táska, 1 sós perec
1 l tej
1,5 kg eper
1 kg paradicsom
2 cs retek
1 tábla csoki

Fenti tételekért összesen 2800 Ft-t fizettem. A csoki nem szerepelt a vásárlandó cikkek listáján, de most vezetik be, ezért akciós áron adták.

A többi tételt mind azért vettem meg, mert mindig szép és friss az áru. A családom nagyon érzékeny arra, hogy mindig frisset egyen, ezért mindig csak egy (vagy max. két) napra valót veszek ezekből a termékekből.

Az árak, főleg a gyümölcsárak magasabbak, mint az Auchanban, de a minőség megéri ezt az árkülönbözetet. A zsemle és a kenyér tekintetében a minőséget egyformának vehetjük, hisz az Auchanban helyben sütik ezeket, a kis közértbe pedig a közeli pékségből érkezik szintén frissen az áru naponta kétszer. Az árak a kis közértben magasabbak, de ezért nem éri meg mindennap az Auchanba járni, mégha útbaesik is, hiszen a vásárlásra fordított idő aránytalanul nagy, és nem kapom meg a többi friss árut (felvágott, gyümölcs).

A kis közértben kb. 20 perc alatt bevásároltam, szatyrot nem kaptam, otthonról vittem egy Auchan-ost. A zsemléket és péksütiket papírzacskóban adták. (A gyümölcsöt nem.)

A közérthez vezető utat autóval tettem meg a gyorsaság érdekében, összesen 600 m-t kb.5 perc alatt. A közért mellett semmilyen egyéb szolgáltatás nem található, további 300 méterre van a posta, tisztító pedig csak 4 km-re található.

Fontosabb paraméterek összehasonlítása

Auchan

Kis közért

Eltérés

Távolság oda-vissza

2 km

600 m

Jelentős

Utazással töltött idő

15-20 perc

5 perc

Jelentős

Vásárlás ideje

2 óra

20 perc

Igen jelentős

Elköltött pénz

20.000 Ft

2.800 Ft

Igen jelentős

Nem tervezett cikkek értéke

1.500 Ft

  200 Ft

Jelentős

Meddig áll el az élelmiszer?

Akár több hétig is

1-2 nap

Jelentős

Kapott szatyrok száma

10

0

Igen jelentős

Egyéb szolgáltatás

2

0

Jelentős

1-1 vásárlás összehasonlítása  egyértelműen a kis közért előnyét mutatja a környezetet terhelő hatások tekintetében – rövidebb út, nincs műanyag szatyor kibocsájtás.

Nézzük meg heti szinten!

Auchan

Kis közért

Eltérés

Távolság oda-vissza

2 x 2 km= 4km

5 x600 m=3km

Nem jelentős

Utazással töltött idő

2 x15perc= 30 perc

5×5 perc=25 perc

Nem jelentős

Vásárlás ideje

2 x2 óra= 4 óra

5×20 perc= 100 p

Jelentős

Elköltött pénz

2×20.000Ft=40ezerFt

5×2.800 Ft=14eFt

Igen jelentős

Nem tervezett cikkek értéke

2 x1.500 Ft=3.000Ft

5x 200 Ft=1.000Ft

Jelentős

Meddig áll el az élelmiszer?

Akár több hétig is

1-2 nap

Jelentős

Kapott szatyrok száma

2×10=20

0

Igen jelentős

Heti szinten már a kilométer-különbség nem jelentős, hiszen a rövidebb utat többször teszem meg, így az utazással töltött idő sem különbözik. A vásárlással töltött idő különbsége még így is jelentős, ugyanígy az elköltött pénz, a nem tervezett cikkek értékének, valamint a kapott szatyrok számának a különbsége.

A tartós élelmiszerek vásárlásával jelentős mennyiségű csomagolóeszközt is veszünk, amely otthon a szemétkupacot növeli: műanyag palackok, tetrapak dobozok, műanyag dobozok, különféle műanyag fóliák, nylon zacskók, üvegek. A mostanában elterjedőben lévő szelektív hulladékgyűjtés ezek közül csak a PET palackokat és az üvegeket képes kezelni (valamint a pléh dobozt, papírt), így a többi csomagolóanyag megy az általános háztartási szemétbe. Újabb környezeti terhelést jelent, hogy a szelektív hulladékgyűjtő tőlünk 1-1,5 km-re található, ezért kocsival visszük el (így az út 3 km egy irányba) havonta a műanyag palackokat és üvegeket.

A környezeti terhelés csökkenthető, amennyiben a tartós élelmiszereket nagyobb kiszerelésben és mennyiségben havonta egyszer szerezném be, bár ehhez sokkal messzebbre kellene utaznom. A legközelebbi Metro áruház legalább 20 km-re található tőlünk. Itt a vásárlás akár több órát is kitehet, a nagyobb kiszerelések miatt jóval többet költenék, viszont szatyrot nem kapnék.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás