fbpx

| TudatosVásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Henrich Alkotói Szint: Közösségi alkotótér iparművészeknek

Két éve történt, hogy Katona Barbara és Hegedűs Anna potenciális műhely után nézve a Heinrich ház második szintjén elterülő szobasokaságon sétált keresztül. Azonnal meglátták az élettel teli, barátságos alkotói szint lehetőségét, s szerencsére meg is ragadták azt. Ez lett a Henrich Alkotói Szint, a fiatal iparművészek alkotói tere. Az egyik szervezővel, Zeher Katalinnal beszélgettünk.
 

Honnan jött a hely neve?

Ez egy magántulajdonban levő, műemlékvédelem alatt álló épület, ahol a művészek a tulajdonostól bérlik a helyeket. Az épület a Heinrich nevet kapta, ami a város egykori legnagyobb vaskereskedő dinasztiájának neve volt. Evidensnek tűnt, hogy megtartjuk. Az meg már az élet humorérzékét mutatja, hogy egy olyan szint, ahol túlnyomó részben lányok alkotnak, egy férfiról kapta nevét.

Hányan dolgoznak itt és kik ők?

A tervezői gondolkodás széles skálájával találkozik itt az ember, az alkotók száma már meghaladja a harmincat is. Divattervezők, festők, formatervezők, fotósok, grafikusok, ötvösök, textiltervezők műhelyei találhatók az emeleten. Mindenkinek megvan a saját, személyes tere, ahol időtől függetlenül szabadon dolgozhat. A légkör barátságos, bármikor át lehet ugrani a másikhoz egy inspiráló beszélgetésre.

Milyen hozzáadott értéke van annak, hogy itt közösségben alkotnak az emberek?

A sokféle területen alkotó ember pozitív hatással van egymásra, segítik egymást. Sokszor egy-egy projektben vagy akár hosszú távon is együtt dolgoznak. A hangulat baráti, mindenki nyitott egy beszélgetésre, legyen az magánéleti vagy szakmai. A Heinrich Alkotói Szint nem egy brand. Igyekszünk egyfajta összekötőszerepet betölteni: nem csak más művészeket látunk szívesen, hanem a művészet, valamint a kézzel készült minőségi tárgyak iránt érdeklődőket egyaránt.

Milyen zöld szempontok érvényesülnek?

A hulladékanyagok legtöbbje újrahasznosításra kerül, hiszen ami az egyik alkotónak felesleg, a másiknak értékes nyersanyag – ez például egy nagyon nagy pozitívuma a helynek. Zöldként említhető a régi termékek újraélesztése is, pl. POPO kamionponyvából készült táskái. Végül nem utolsósorban zöld szempontúként értékelhető az is, hogy egy irodaházhoz hasonlóan, egy fedél alatt alkotnak, megosztva ezzel a költségeket.

Hogyan lehet bekerülni?

A bekerülés többnyire az Alkotói Szinten dolgozó művészek javaslatára történik, majd ezt követően közös szavazással dől el. Külsős esetén (pl.: közösségi oldalon keresztül történő jelentkezés esetén) szintén utóbbi van érvényben.

 

Milyen távolabbi céljaitok vannak?

A Heinrich Alkotói Szint egy fizikai tér, aminek előnye a sokszínűség és szabad alkotás. Diákok és kizárólag a szakmából élők egyaránt dolgoznak itt, ettől friss és vibráló a légkör. Mindebből is adódik, hogy brandként nem lehet építeni, a sokféle törekvés miatt. Terveink közt szerepel egy olyan brand létrehozása, mely minőségi termékeket, márkákat fog össze, s egy nívós gyűjtőnévként tud működni, akár nemzetközi piacon.

A fotókat köszönjük önkéntesünknek, Kis-Németh Máriának!

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás