fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hatvanszoros különbség Európa szegényebb és gazdagabb országai között

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A legfrissebb adatok szerint egy európai lakos átlagos vásárlóereje évi 4,2 millió forintnak felel meg. A leggazdagabb ország Lichtenstein, ahol az éves vásárlóerő 20,1 millió Ft-nak felel meg, a sort Ukrajna zárja évi 303 ezer Ft-tal, vagyis több mint hatvanszoros a különbség. Vajon hol áll Magyarország ezen a ranglistán?

A GfK piackutató cég minden évben elkészíti Európa és Magyarország vásárlóerő térképét, amely során 42 országot vizsgálnak meg. A tanulmányban a vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti (beleérte mindennemű állami juttatást) euróban kifejezve.

A legfrissebb adatok szerint egy európai lakos 2015-ben átlagosan 13.636 euró elméletileg elkölthető jövedelemből él egy évben, amely 4,2 %-kal több, mint 2014-ben. Ez forintban kifejezve 4,2 millió forintnak felel meg, amely havi átlagban 352 ezer forint. A tanulmány szerint óriási a szakadék Európa észak-nyugati és dél-keleti fele között, gyakorlatilag nincs középmezőny, egyedül Spanyolország vásárlóereje közelíti meg az európai átlagot.

Liechtenstein a legtehetősebb 64.900 euróval (mely az európai átlag közel ötszöröse – 20,1 millió Ft), őt követi Svájc 43.514 euróval (13,5 millió Ft) és Norvégia 30.265 euróval (9,4 millió Ft). Az európai lakosság 40%-át adó négy legnépesebb ország – Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország – a kontinens vásárlóerejének 60 %-a fölött rendelkezik.

Európa sereghajtói Moldova és a katonai konfliktus által is sújtott Ukrajna, ahol a vásárlóerő nem éri el az évi  2.000 eurót sem. Az átlagosan elköthető jövedelem 1.214 euró (376 ezer Ft) Moldovában, míg Ukrajnában 978 euró (303 ezer Ft).

 

 

Magyarország immár harmadik éve a 31. helyen áll. Hazánkban az egy főre jutó vásárlóerő 5.239 euró 2015-ben, amely 1,6 millió forintnak felel meg éves szinten, és havi viszonylatban 135 ezer Ft-ot jelent. A leggazdagabb a főváros, ahol az 27,2 %-kal magasabb a vásárlóerő a nemzeti átlagnál, ez havi 172 ezer Ft-ot jelent. A legszegényebb megye Szabolcs-Szatmá-Bereg ahol 25,9%-kal alacsonyabb a vásárlóerő a magyar átlagnál, amely havi szintre lebontva 100 ezer Ft.

Forrás: GfK

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok